Ismerkedhetsz, ha idegenek szerint elég szép vagy hozzá! – Avagy a szépség fasizmusa

Nem akartam hinni a szememnek, amikor az első óriásplakátot megláttam erről az úgynevezett társkeresőről.

A szépek társkeresője

– írja a plakát, és egy teljesen sablonos, erősen sminkelt és digitálisan feljavított (hacsaknem minden pixelében digitálisan előállított) úgynevezett “szép lány” néz ránk.

Azt gondoltam, hogy ez valami vicc lesz. Talán egy új főpolgármester-jelölt tréfás kampánya. Vagy egy új sorozat arról, milyen értelmetlen dolog a külső alapján ítélni és mennyire veszélyes a szépség fogalmát szabványosítani. Oké, kissé lerágott csont, de biztosan volna még mit mondani róla. Mindig van mit mondani róla, minden felnövekvő generációnak újra, új nyelven, új formában érdemes lehet elmondani ugyanazokat a fontos dolgokat. Gondoltam.

Aztán rákerestem a neten, és kiderült, hogy ez nem vicc.

Komolyan létezik ez a társkereső, méghozzá a következőképpen kíván működni:

  1. Töltsd fel a legjobb fotódat!
  2. A többi társkereső szavaz rád
  3. Ha beszavaznak, ismerkedhetsz

Tehát: a kutyát nem érdekli, ki vagy, mit csinálsz, mit gondolsz, milyen zenét hallgatsz, volt-e már életedben önálló gondolatod, szereted-e a fák levelei között beszűrődő napfényt, láttál-e már karón varjút stb., egyszerűen csak nézz ki jól.

Ma, amikor minden értelmesebb cég, sajtóorgánum, magára valamit adó közszereplő, megmondóember és véleményvezér kiáll a külsőnél sokkal fontosabb értékek mellett, mindenütt elmondják, megírják, megfilmesítik, kiplakátolják(!), hogy mennyire fontos (lenne) elfogadnunk magunkat, és szakemberek százai hívják fel a figyelmünket nap mint nap arra, milyen káros hatásai vannak az internetes lájkok gyűjtésének, mennyire kifordít magunkból a sok kiposztolt szelfi, és az arra adott reakciók utáni sóvárgás,

akkor valami utolsó nyomoronc elindít egy ilyen oldalt?

Komolyan?

Nehéz ezt elhinni. Még mindig szeretném, ha kiderülne, hogy vicc. Vagy lelkisegély-oldal. Vagy nyereményjáték, amibe mindenkit bevesznek. Mit tudom én.

Még nehezebb elhinni, hogy létezik olyan ember, aki képes volna annyira megalázni magát, hogy mindössze a külseje alapján “be akarjon kerülni” egy ilyen “társaságba”?

Apropó, kik azok a többiek?

Úgy értem, ki volt az első? Ha még senki nem volt tag, őt ki szavazta be?

Szóval, ez egy IQ-teszt. Aki ezt az egészen egyszerű kérdést felteszi, máris láthatja, hogy semmi másról nincs szó, mint egy ismét egy olyan kísérletről, amely azt célozza, hogy minél több, minél hiúbb vagy sérültebb embert gyűjtsön be, akik alacsony (vagy éppen túlzott) önértékelésük miatt tökéletes fogyasztók, tehát el lehet nekik adni a bekerülés után mindenféle extra csomagot, előfizetést, VIP-tagságot stb., amiket az efféle oldalak kínálni szoktak.

Mi is akkor a Szépvagy.hu?

Lúzerek társasága.

Aki el akarja hinni, hogy valóban a “többi társkereső” döntése alapján kerül be, higgye el. Azt azonban senki nem akarhatja komolyan elhinni, hogy majd mások mondják meg, mennyire szép. Azon most tegyük is túl magunkat, hogy ugyan, ki a fene mondja meg egyáltalán, hogy mi a szép. És annyira sem lehet senki eltévedve, hogy azt képzelje, hogy ő maga egyenlő volna a “legjobb fotójával”.

A cikket azért írom, mert Te, kedves olvasó, aki (most éppen) egyedül vagy, és szeretnél társat találni, remélem, hogy előbb olvasod, minthogy áldozatául esnél ennek az átverésnek – ha pedig szülő vagy, és van “ismerkedő korú” gyereked, itt az idő ismét beszélni vele arról, hogy ez rohadtul nem oké.

Ezen kívül is sok cég vadászik az egyedülállókra, hiszen ők a legjobb fogyasztók, magányosan az ember mindig hajlamosabb a költekezésre (kicsiben vagy nagyban), döntéseit nem kell megbeszélnie senkivel, és könnyebb manipulálni külső eszközökkel. Ez természetes dolog, semmi baj nincs vele, a baj azokkal a cégekkel, vállalkozásokkal, honlapokkal van, amelyek ezt kihasználják. És ők pontosan tudják, hogyan kell.

Neked viszont, kedves Olvasó, egy dolgot kell mindenképpen tudnod: Szép vagy.

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.