Karácsonyra, vagy csak úgy – A Gitt Szerk év végi könyvajánlója

Összedugtuk a fejünket a virtuális szerkesztőségünkben, hogy az idei év végi könyvajánlót saját merítésből rakjuk össze. Válogattunk mindabból, amit idén olvastunk, szerettünk, így jött létre az alábbi, kipróbált, (!de egyáltalán nem top-) lista.

Ezeket a könyveket ajánljuk 2018-ban:

– nemcsak ajándékba, hiszen ilyenkor az élelmes olvasó a maga javára is kihasználja az ünnepi leárazásokat –

Vers

Még ha év közben ritkábban olvasunk is verset (verseskötetet pedig még ritkábban veszünk), az ünnep kiváló alkalom, hogy az irodalom desszertjével ajándékozzuk meg magunkat vagy egymást. A verseskönyv ínyenc ajándék.

Babiczky Tibor: Félbehagyott költemények

A borító ne riasszon el senkit, a kötetben versek költemények vannak, még ha félbehagyottak is. Illetve, fene tudja, hogy félbehagyottak-e, oké, a szerző szerint azok, de mit tudhat ő erről.

XX.

Keresztbe vetett lábbal ült,
tekintetét a térdére szegezve.
Párnázott ajtóra emlékeztetett,
amelyen kopogtatni nem,
csak váratlanul benyitni lehet.

Vékony, kecses kötet, Papp Rita rajzaival.

(64 oldal, Jelenkor, 2018, ISBN: 9789636767501)

Simon Márton: Rókák esküvője

A népszerű költő/slammer, Simon Márton harmadik kötete „egyenes beszéd“, ahogy a fülszöveg is állítja.

A rossz mondataim voltak igazak. Te a
jókat hitted el.
Az utolsó fát is kivágtam, nem
tévedhetek el többé.
Mától az elütött vadak csöndjével fűtünk, (26. oldal, Eső)

Rókákat kedvelőknek tökéletes ajándék.

(108 oldal, Jelenkor, 2018, ISBN: 9789636766887)

Próza

Azt mondják, regényolvasó nemzet vagyunk, könyvajándékozásnál tehát egy jó regénnyel (és az utóbbi időben már jó novelláskötettel) mellé nem foghatunk.

Gergely Ágnes: A szomjúság ára

Talán meglepő, hogy Gergely Ágnestől nem verset ajánlunk, de akik szeretik az írói világát, azoknak tökéletes ajándék ez a kötet.

„Két ​regényt írtam őrangyal nélküli emberekről. 1973-ban A tolmácsot, 2000-ben az Őrizetleneket. Mindkettő egy szerelem története; mindkét történet vízparton kezdődik, az egyik a bolgár tengerparton, a másik a finnországi tóvidéken.
A nemrég meghalt, magyar születésű svéd professzor, Georg Klein egy barátomnak úgy beszélt az Őrizetlenekről, kegyetlen könyv. A Berliner Zeitung kritikusa azt írta: aki elolvassa, megváltoztatja az életét. Bár igaza volna.” (Gergely Ágnes)

(278 oldal, Kalligram, ISBN: 9789634680420)

Bán Zsófia: Lehet lélegezni

Ennek az elbeszéléskötetnek – leglelkesebb olvasói szerint – az a legnagyobb erénye, hogy mindenkinek lehet lélegezni.

Aztán arra gondolt, hogy talán angyalok. Miért kéne eleve kizárni, csak mert valószínűtlen, illetve valószínűséggel valószínűtlen. Tavaly befagyott a Niagara, az is elég valószínűtlen.

(152 oldal, Magvető, ISBN: 9789631436785)

Papp-Zakor Ilka: Az utolsó állatkert

Lírai novelláskötet a rövidet kedvelőknek.

A magyar történelem a világ és Magyarország közötti konfliktus története. Nekem úgy tűnik, hogy jellemzően a világnak szokott igaza lenni, azonban igyekszem a magyar állásponthoz is empatikusan viszonyulni. Ha nem sikerül, szomorú vagyok, magányos és megalázott. Képzeletben hozzábújok egy felvilágosultabb magyarhoz. Jó lenne, ha legalább ő megértene. (129. o)

(184 oldal, Kalligram, 2018, ISBN: 9789634680611)

Daniel Kehlmann: Tyll

A 2018-as Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt Daniel Kehlmann, akinek magyarul ez a hetedik kötete. Vaskos regény, de nem csak hardcore Kehlmann-rajongóknak ajánljuk.

– Meg fogunk halni?
– Hát persze – mondja a Korff. – Mi is, és mindenki más is.
Ebben igaza van, gondolja Tyll, habár ki tudja, én például eddig még sosem haltam meg. (352. oldal, Aknában)

(420 oldal, Magvető, 2018, Fordította: Fodor Zsuzsa, ISBN: 9789631436570)

Szöllősi Mátyás: Simon Péter

Szöllősi regényében a főszereplő (Simon Péter, diakónus) a Váltóáram utolsó novellájának alaphelyzetéből indul el egy hosszú útra.

Simon kamaszkorára már leginkább egy raktárhelyiséghez hasonlított a lakás, ahol a szó szoros értelemben különböző szinteken, polcrendszerek sokaságán, szisztematikusan volt kialakítva egyfajta rend, amiben csak az apja létezett és maguk a tárgyak. Az anyjával éveken át figyelték, ahogy alakul, bővül, növekszik a tárgyerdő, s ahogy őket egyre inkább a perifériára szorítja, nemcsak térbeli, de érzelmi és szellemi és értelemben is. (49. oldal)

(250 oldal, Európa könyvkiadó, 2018, ISBN: 9789634059288)

Cserna-Szabó András: Az abbé a fejével játszik

Cserna-Szabó legújabb regénye a Teremtéstől az Apokalipszisig tart, híres Annákkal, híres írókkal, dzsessz-szel, és lángossal.

Milyen érdekes, gondoltam, a nép életében nincsenek átmenetek. A nép az egyik pillanatban még némán eszi a szart, kibontja a csillogó sztaniolpapírból, és nyeli békésen, egyik kakát a másik után, de a másik pillanatban már belezőkéssel őrjöng. (60. oldal)

(304 oldal, Heikon, 2018, ISBN: 9789634791317)

Szendi Nóra: Természetes lustaság

A lustaság természetes, értem? Na.

Egy banáncímke szellősen hat négyzetcentimétert foglal el a falfelületen. A tizennyolcadik sor végén járt. Tizenháromezer-hétszáztíz banáncímke hiányzott még a beborításhoz, nyolcvankét sor. Ahhoz elérjen a padlóig, már csak negyvenkettő. (13. oldal)

(352 oldal, Kalligram, 2018, ISBN: 9789634680697)

John Scalzi: Fejvesztve

A sci-fi kedvelőinek nem kell bemutatni a szerzőt, azonban új rajongókra tehet szert azok között, akik az „az e-sportok kíméletlen világába” kirándulnának.

– Mi le is lőhetünk embereket.
– De az igazából nem annyira menő, igaz? – kérdeztem.
– Vér. Halál. Papírmunka.

(276 oldal, Agave Könyvek, 2018, Fordította: Farkas Veronika, ISBN: 9789634194866)

Benedek Szabolcs: Kádár hét napja

Benedek Szabolcsot szerzőnkként is ismerhetitek, továbbá számos történelmi hátterű regény szerzőjeként. A Kádár hét napja „cselekménye 1956 november 1-én kezdődik. Azt szándékozik megvizsgálni, hogy mi késztethette Kádárt az árulásra. Konkrétan ennek a hét napnak a valósághoz talán a legközelebb álló törénetét meséli el, ugyanakkor a visszaemlékezések és Kádárnak a régebbi dolgokon való elmerengése nyomán közben visszatekintünk a korábbi eseményekre is.“ – írja a fülszöveg.

(376 oldal, Helikon, 2018, ISBN: 9789634790051)

Christoph Ransmayr: Cox vagy az idő múlása

Alister Cox, kora leghíresebb angol órásmestere és automata-építője a mindenható kínai császár udvarába érkezik, és olyan megbízást kap, amilyenre nem is számított. Órát kell építenie, de nem akármilyet. Úgy kell mérnie az időt, ahogyan azt telni érzékei az ember élete egy-egy szakaszában, vagy különleges helyzetben. Meg kell jelenítenie a gyermek számára lomhán vánszorgó perceket, amelyeket várakozással tölt, vagy azt a rémes gyorsaságot, amivel a halálraítélt utolsó percei elérkeznek. Színes, kalandos, elgondolkodtató utazás térben és időben, elegáns ruhában.

(240 oldal, Kalligram, 2018, Fordította: Adamik Lajos, ISBN: 9789634680796)

Egyéb csemege

 

Barabási Albert-László: A képlet

Miért nem azok az emberek igazán sikeresek, akik kimagasló teljesítményre képesek? Miért más aratja le a babérokat, ha nekünk vannak kiváló ötleteink? Vagyis: miért nem elegendő a tehetség, mi a siker titka/nyitja?

A szerző, a hálózatkutatás nemzetközileg elismert szakértője, most ezekre a kérdésekre adja meg a… képletet.

(280 oldal, Libri kiadó, Fordította: Bujdosó István, ISBN: 9789634331919)

A listát kommentben bátran toldjátok meg a saját ajánlásaitokkal itt a cikk alatt↓, vagy a Facebookon!

 

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.