Ja, még valami! – Benedek Szabolcs: Beatles vágatlanul

Általában úgy tekintünk a Beatles-re, mint a huszadik század popkultúrájának meghatározó jelenségére, amiről még az újszülöttek is tudnak, ha nem is mindent, de éppen eleget. Rengeteg dokumentumfilm, könyv, cikk foglalkozott már velük, pontosan tudjuk, mi (volt) a Beatles. Vagy mégsem? Azt hiszem, ez lehet az, ami a legendákat egyre élteti és növeli: mindig van még valami.

Benedek Szabolcs a Beatles vágatlanul-ban számos ilyen „még valamit” gyűjtött és ad közre, aminek egyes részletei közismertebbek, mások egészen sokáig rejtve maradtak a nagyközönség előtt, mindezt olvasmányos, szórakoztató formában.

A könyvnek nincs eleje-közepe-vége, a hagyományos értelemben legalábbis, bárhol felcsaphatjuk, bármelyik fejezetét kiválaszthatjuk és mintha csak egy alapos, mégis jóízű cikket olvasnánk, belemerülhetünk a poptörténelem epizódjaiba. Megkíméltetünk az unásig ismert részletektől, kronológiától, koncentrálhatunk arra, ami igazán érdekes.

Hogy mi érdekes a Beatles-ben 2017-ben? Gyakorlatilag minden, különösen akkor, ha nem önmagában álló dologként vizsgáljuk, hanem a rendkívül széleskörű kapcsolatrendszerével, külső és belső problémáival, családi-baráti viszonyaival, politikai környezetével együtt – ahogy szerencsére a szerző teszi. Benedek Szabolcs olvasói jól ismerik „hivatásos Beatles-rajongó” státuszát, bizonyára sokan olvasták korábbi, a zenekarhoz kötődő könyveit (Paul McCartney, Dekameron, 2000; George Harrison 1943-2001 – A Beatles-gitáros emlékére, Dekameron, 2001; Így élt John Lennon, Dekameron, 2002; Beatles-apokrif, Scolar, 2012), a Gitt olvasói pedig itteni cikksorozatán keresztül ismerhették meg a legendárium egy részét – a cikkeket a #mindenamibeatles-hashtag alatt lehet megtalálni. Ezért talán nem túlzás azt állítani, hogy a könyv létrejöttében egy egészen kicsi szerepe a Gittegylet.com-nak is volt, szerkesztőségünk pedig izgatottan várta a megjelenését.

Ha nem is egészen úgy, mint ezek a lányok a Beatles érkezését az 1960-as években, de majdnem:

A Beatles vágatlanul szép számmal tartalmaz a rajongókkal (elsősorban persze nőkkel) kapcsolatos sztorikat, akik végtelen imádatukban nem riadtak vissza a tettlegességtől sem, és talán nem véletlen, hogy a könyv három része közül (Szex…, …drogok…, …rock and roll) az első a leghosszabb, tíz fejezetben esik szó a Beatles szex-ügyeiről. Ahogy a fülszöveg is írja, nem ér véget a nagy sztorizgatás a zenekar feloszlásával (ahogy nem is a megalakulásával vagy John Lennon születésével kezdődik), pátosz nélkül számol be a kalandok, sőt komoly szerelmi viharok, botrányos csalások mellett a droghasználatról, fűtől a heroinig, végül pedig olvashatunk még a zenekart Magyarországhoz kapcsoló szálakról is.

A Beatles-szel kapcsolatban talán a gyors, hatalmas siker az, ami elgondolkodtató, az út, ahogyan egy viszonylag átlagos liverpooli srácokból álló formációból a hatvanas évek giga-szupersztár csapata vált, máig tartó hatással. Nem egyszerűen és nem minden kegyetlenség nélkül történt, ami történt – erről és még sok minden másról azonban már a könyvet kell elolvasni.

Könyvadatok:

  • Trubadur kiadó, Budapest, 2017
  • 270 oldal
  • ISBN: 9789632278759
  • Adatlap a Moly.hu-n »

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.