Új hangon szól a Madrass

Öt év együttmuzsikálás után köszönt el a Madrass-tól Angyal Dorka. Helyét Fehér Nóra, a Kormorán énekesnője veszi át.

„Az elmúlt hónapokban minimális intenzitással működött zenekarunk. Ennek a ténynek voltak örvendetes és kevésbé örvendetes okai. A zenekar némely tagjai lehetséges új tagokkal gyarapították az eljövendő évtizedek zenészgenerációit, mások különböző zenei formációkban csillogtatták zenei tudásukat, Angyal Dorka pedig őszinte bánatunkra a tudományos világ és az élet egyéb izgalmas területeit választotta a zenekarozás helyett”

– olvasható a Madrass együttes közösségi oldalon megjelent közleményében. Az együttes izgalmas és zeneileg értékes esztendőket töltött együtt Dorkával, és úgy ítélik, egyénisége és kivételes énekhangja hiányozni fog a Madrass-ból. Remélik azonban, hogy nyílik még alkalom a közös muzsikálásra a jövőben.

A zenekar hosszas keresést követően jutott el Fehér Nórához, aki a Kormorán zenekar (kormoranfolk.hu) és a Magyar Lovas Színház tagjaként is ismert előadó. Egyetlen közös próba elegendőnek bizonyult, hogy kiderüljön, a közös alkotáshoz elengedhetetlenül szükséges kémia működik. Nem volt kétséges: Nóra lesz a Madrass zenekar új énekesnője. A tervek szerint a Fehér Nórával debütáló Madrass-t jövő tavasztól hallhatja koncerten a közönség, és a régi dalok mellett remélhetőleg új szerzemények is elhangzanak.

Háttér-információk a Madrass együttesről

A Madrass zenekar 2007 őszén alakult Budapesten azzal a céllal, hogy zenekar tagjai addigi főleg rockzenéből táplálkozó ismerete más stílusokkal is bővüljön. A modern (főként rock-) zenei hatások mellett már akkor nagy szerepet szántak a kárpát-medencei és a keleti népzenei hagyományoknak. A Madrass tagjai jelentős múlttal és tapasztalattal rendelkeznek, hiszen nagyjából húsz éve vesznek részt a magyar könnyűzenei életben. Folyamatosan koncerteznek és alkalmanként stúdióalbumokat is létrehoznak. Legutolsó EP-jük 2014 tavaszán jelent meg Hulljatok levelek címmel.

A Madrass zenéje leginkább a folk-rockhoz sorolható, de ezen semmiképpen se a népdalokat vagy a népies műdalokat pusztán elektromos hangszereken előadó zenekart értsünk. Az együttes megszólalásában a rock zenekarokat idézi, de a számok szerkezetei, az elektromos hegedű szerepe és sokoldalú használata vagy akárcsak a ritmusok ennél jóval sokszínűbbek. A dalok zenei kalandozások, Indiától a Balkánon át egészen Nyugat-Európáig. A dalok szövege részint a lélek és a szellem szabad kalandozásaihoz, részint a test földhöz kötött valóságához kapcsolódnak. A zenekartagok ugyan különféle stílusú zenekarokból érkeztek, de közös pont a népzene iránti érdeklődés, amely aztán sajátos fűszerként színesíti a közösen írt számokat. Ez a sajátosság a Madrass dallam- és ritmusvilágában, illetve a szövegekben is utolérhető.

Madrass
Madrass – Hallgass bele itt:  Soundcloud

Tagok: Fehér Nóra, ének; Dombó Szabolcs, dob; Haraszti Mátyás, ének, akusztikus gitár; Horváth Attila, elektromos gitár; Hricsovinyi Tamás, basszusgitár; Temesvári Bence, hegedű, ének, gitár

Szólj hozzá itt↓ vagy a Facebookon, vagy nézd meg, mi van a címlapon!

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.