Milbacher Róberté az idei Margó-díj

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó Margó-díjat 2016. október 16-án vette át a szerző az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Margó Irodalmi Fesztiválon. A Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Morsányi Bernadett kapta.

A Margó zsűrije a Szűz Mária jegyese című regényt találta idén a legjobbnak az elsőkötetesek közül. A zsűri tagja Gaborják Ádám a könyvről szólva elmondta:

A hol abszurd, hol humoros formában megjelenő emberi életek mélyén tragikus történetek, elhallgatások, a tabuk töréspontjai rajzolódnak ki

Milbacher Róbert a Pécsi Tudományegyetem docense, irodalomtudományból doktorált, ez az első szépirodalmi munkája. A Szűz Mária jegyese a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

A regény fülszövege:

szuz-maria-jegyese„Egy falu valahol Magyarországon, valamikor a közelmúltban vagy a lassított jelenben. Egy hely, ahol minden megtörténik, ami emberrel megtörténhet. Egy kockás füzet, amibe a különc Bizdó Józsika állandóan jegyzetel; azt is, amit lát maga körül, de még inkább azt, amit hall. A történetekben a mendemondák, a pletykák, a tabuk és a hiedelmek működésükben mutatják meg a trauma, az amnézia és a közösségi emlékezet összekapcsolódásait. Elbeszélői nyelve rétegzett: eleven, lendületes és ironikus. A Szűz Mária jegyese ötletesen gondolja újra a novellaciklus műfaji lehetőségeit és kereteit. Ebben a könyvben az otthonos és az otthontalan, az ismerős és az idegen nem ellentétei, hanem inkább következményei egymásnak. Mert mindenkinek jár egy külön bejáratú Macondo.”

A szerző a pénzdíjon kívül további szakmai támogatást is kap majd, többek között próbafordítást készíttet a kötetből a Balassi Intézet, amit külföldi könyvfesztiválokra is eljuttatnak.

A Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Morsányi Bernadettnek ítélték, A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek című, a Pesti Kalligram kiadásában megjelent kötetéért.

A könyv fülszövege:

a-sehany-eves-kisfiu-es-mas-unalmas„A sehány éves kisfiú életrajzi regénynek vagy novellaciklusnak van álcázva, de valójában intertextuális varieté, amelyet az is élvezhet, aki nem mindig ismer rá a beleszőtt alapszövegekre. Morsányi Bernadett irodalmi értelemben vett nagyszülei Czóbel Minka és Kaffka Margit, illetve Krúdy Gyula és Mándy Iván. Leginkább az ő írói világuk elemeiből építi fel a sajátját, de könyve lapjain hangsúlyosan jelen van A sehány éves kislány című, mindmáig népszerű régi gyerekkönyv is. Morsányi Bernadett már most elég erős írói egyéniség ahhoz, hogy ilyen provokációval fricskázza meg az olvasót, az olvasó pedig tapasztalni fogja, hogy a könyv épp az ellenkezője annak, amit unalmasnak szokás tartani.”

A 2016-os Margó Irodalmi Fesztivál zsűrijének tagjai voltak:

Gaborják Ádám (a József Attila Kör elnöke), Gács Anna (a Szépírók Társasága elnöke), Kollár Árpád (a Fiatal Írók Szövetsége elnöke), Szabó Zsuzsa (Balassi Intézet) és Valuska László (a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője)


Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.