Istennek is kellhet néha – Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Még csak a szívünkre sem kell tenni a kezünket, hogy bevalljuk, ha bárki elénk állna azzal a szöveggel, hogy ő Isten és éppen lelki válságot él át, legalábbis bolondnak gondolnánk. Jó esetben persze megpróbálnánk valamiképpen segíteni a szerencsétlennek, például elküldenénk pszichológushoz. Hans Rath regényének elbeszélője Jakob Jakobi nem élhet ezzel a lehetőséggel, mert ő maga a pszichológus. Még akkor is, ha éppen fel akar hagyni a praxissal.

Pontosabban, lehet, hogy nem akar annyira, de könnyű belátnunk, hogy nincs sok választása. Párterápiával is foglalkozó szakemberként páciensei nagy részét automatikusan elveszti, amikor a saját kapcsolata csődbe megy. Ellen (az ex-feleség) impulzív nő, de sajnos olyan bizalmatlan szeretett férjével, hogy házassági szerződést írat alá vele, csak hogy biztosan ne részesülhessen válás esetén egy rá váró, igen nagy összegű örökségből, amiről Jakobnak természetesen először fogalma sincs. Ez a csel azonban tönkre vágta az egész házasságot, visszaút nincs. Harag sincs, egészen addig, amíg Ellen új (és meglehetősen féltékeny) szeretője egy este nem áll dühösen Jakob lakásának ajtajában. Illetve, még akkor sincs, mert Jakob elég türelmes ember, de amikor kiderül, hogy a fickó bokszoló (Ellen gyorsan elmondja a telefonba), és Jakobot kegyetlenül orrba vágja rögtön ajtónyitás után, ami közvetlenül eszméletvesztést és orrtörést eredményez, akkor azért eljön a morc ideje.

hans-rath-kell-egy-pszichologusNe ijedj meg, kedves olvasó, körülbelül a regény első öt oldalát meséltem még csak el, illusztrálandó, hogy fordulatokra és komikus helyzetekre bőven lehet számítani.

Jakob Jakobi tehát kórházi kezelésre szorul, s amíg az ellátásra várakozik, megismerkedik egy bohócjelmezes fickóval, Abel Baumann-nal, aki azt állítja magáról, hogy ő Isten. Hiába, senki sem menekülhet a hivatása elől. A pszichológusokat mindig megtalálják a bolondok. De ez a bolond egy kicsit más, mint a többi, egyfelől igen komplex téveszmét dolgozott ki magának, ráadásul olyan ügyesen téveszti meg a környezetét, hogy repülőgép pilótától építészmérnökig mindennek sikerült már kiadnia magát. Ez még önmagában nem különleges, de minden foglalkozáshoz kiválóan ért is, ami azért legalábbis elgondolkodtató. Viszont igencsak megfáradt, elgyötörte a világ, a saját tehetetlensége és mindaz, ami azzal jár, hogy a Földön jár.

Jakob belemegy a játékba, azzal a szent meggyőződéssel, hogy Isten vagy nincs, vagy ha van is, biztos, hogy nem Abel Baumann képében fog vele találkozni. És hát… Jakob ugyan már annyira nem fiatal, hogy erre mindent rá lehessen fogni, ráadásul a motivációs listán nála ez az utolsó, de pénz azért neki is kell, Abel pedig fizet rendesen.

Itt kezdődik a kaland. Nemcsak Abel Baumann-nal, de Jakob saját családjával is. Van itt egy minden hájjal megkent öcs, Jonas, egy költekezésben és családba kerülő nők legjobb barátnőjeként túlműködő anya, egy elhunyt, híres pszichológus apa árnyéka, bűnügy, nyomozás, váratlan utazások. Abel családjáról, a balkézről született buzgó szerzetes fiáról (Christian), mélyen vallásos szeretőjéről (Maria) és annak asztalos férjéről (Josef) nem is beszélve – Nem túlzás ez?, kérdezhetjük és kérdi maga Jakob is, mire Isten annyit mond, ezek mind gyakori nevek, ráadásul az asztalos sem ritka foglalkozás a környéken. Ő meg nem is volt mindig Abel Baumann. És újra meg újra felmerül a kérdés, mi van, ha tényleg Ő Az? De ezt már nem mesélem el.

– Szóval Isten hazárdjátékot játszik? Érdekes. Einstein meg pont azt mondta magáról, hogy nem szerencsejátékos.
– Tudom. Nagy okostojás volt az az Einstein – válaszolja Baumann. – Isten nemhogy kockázik, de rulettezni is szeret. Meg Black Jackezni. Sőt, Isten néha pókerezik is. Azt hiszi, hogy aki nem szerencsejátékos, az tudna olyasmit teremteni, mint az ember? (66.o.)

A Kell egy pszichológus, mondta Isten a szórakoztató irodalom kellemes és valóban szórakoztató darabja – a negédes lezárást tudjuk be az eladhatóság oltárán hozott áldozatnak -, amit Torma Péter jól egyben tartott fordításán keresztül élvehetünk. A regény eredetije (Und Gott sprach: Wir müssen reden!) címmel jelent meg 2012-ben, alcíme: Die Jakob Jakobi Bücher, Band 1, tehát már az íráskor tervben volt a folytatás. Azóta németül már meg is jelent két további Jakob Jakobi-kötet, gondolom, nem kell rájuk sokáig várni itthon sem.

Hans Rath 1965-ben született Straeleben (Németország)
Hans Rath 1965-ben született Straeleben (Németország)

Könyvadatok:

  • Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten
  • Animus Kiadó, 2016
  • 240 oldal
  • Fordította: Torma Péter
  • Eredeti: Und Gott sprach: Wir müssen reden! (Die Jakob Jakobi Bücher, Band 1), Wunderlich, Reinbek 2012
  • ISBN: 9789633244258
  • Adatlap a Rukkolán »
  • Adatlap a Moly.hu-n »

Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.