A legjobb szabadtéri szórakozás (nem csak) idén nyárra: Szoborkereső

Bicikliznétek vagy sétálnátok a környéken, de céltalanul nincs kedvetek? Van egy szabad negyedórátok a városban? Megnéznétek valami szépet vagy érdekeset, de jó lenne közben a szabadban lenni? Unalom ellen, sport közben, egyedül, párban vagy csapattal a legjobb szórakozást találtuk meg: itt a Szoborkereső. Kipróbáltuk!

Nemcsak nyári melegben, de a zuhogó eső kivételével minden időjárási körülmények között az egyik legizgalmasabb dolog – amit ráadásul teljesen ingyen tehetünk -, hogy felfedezzük a környezetünket. Rengeteg csodálatos (meg kevésbé csodálatos) köztéri alkotás mellett, alatt, mögött, sőt néha fölött megyünk el nap mint nap, amiknek többségéről semmit sem tudunk.

Melyik szobrász alkotása előtt állunk? Mikor került oda? Hogy olyan részletkérdéseket már ne is említsek, hogy eredeti helyén látjuk-e vagy az idők során áthelyezték, esetleg található-e belőle több is az országban, netán ellopták, megrongálták, mikor és hogyan rekonstruálták.

szoborkereso-app

A Szoborkereső alkalmazás androidra, a Köztérkép honlap édes gyermeke, és azért jött létre, hogy mindenki lehessen felfedező. Mindkettő gazdája Pál Tamás, akit onnan is ismerhettek, hogy ő készítette idén a Posztolj verset-mozgalom honlapját. Tamás egyébként a Köztérképért 2014-ben Simplicissimus hőse díjat kapott, amit olyan embereknek ítélnek oda, akik nem hivatásszerűen dolgoznak Budapestért. Tehát az egész kezdeményezés nonprofit, civil, szabadidős, az adatbázis is önkéntes munka eredménye, készítői akár ti magatok is lehettek, ha regisztráltok az oldalon.

De persze mindez nem csak Budapestről szól!

Az adatbázis országos, sőt már külföldről is megtalálhattok számos köztéri alkotást. Mert nem kizárólag szobrokról van szó, hanem domborművekről, emléktáblákról, házak homlokzatainak díszítőelemeiről, egyszóval mindenről, amit köztéri alkotásnak nevezhetünk.

Ma tettem egy rövid bicikliutat a környéken, hogy kipróbáljam a Szoborkeresőt és megmutassam nektek.

Ha valaki olyan szerencsés, hogy a város zajától távol, már-már vidéken él, mondjuk Káposztásmegyeren, akkor egészen pontosan ismerni fogja az útvonalat, amit bemutatok, de szinte biztos, hogy lesz itt olyasmi, ami eddig elkerülte a figyelmét.

Indulás!

Ha a Bőröndös utcánál állunk, a térkép egyetlen köztéri alkotást mutat nekünk (én meg utólag rárajzoltam az útvonalat):

szoborkereso1

Amit környékbeliek jól ismernek, legalábbis tudják, hogy a Tulipánkert mellett (amely nevével ellentétben szinte soha nem tartalmaz tulipánt) ül egy fickó. Ha odatekerünk, saját szemünkkel győződhetünk meg róla, hogy tényleg.

1. állomás

Hátulról cserkésszük be:

tulipankert-kelemen-gyula

Ha a térképen rákattintunk a szoborra, máris kiderül, hogy ez itt Kelemen Gyula földi mása, 2009 óta zsibbasztja a keresztbe tett lábát, alkotója Tóth Dávid, de a szobor adatlapján még magáról Kelemen Gyuláról is megtudunk egy csomó mindent, amit most nem írok le, nézzétek meg, ha kíváncsiak vagytok.

kelemengyula2

Ne feledkezzünk meg arról a jópofaságról, hogy ha eléggé közel merészkedünk egy szoborhoz – ez a távolság már megfelelő – akkor az adatlapján azt is jelezhetjük, hogy megérintettük 🙂

Gyula bácsit elhagyva nem kell sokat tekerni a következő szoborig:

szoborkereso2

2. állomás

Egy iskola előtti téren áll a Stilizált madaras díszkút, 1985 óta, Parizán Mihály munkája, és szerintem igen szép.

madarasdiszkut

A szoborról még többet az adatlapján tudtok meg. (Egyébként ugyanő csinálta a Tél című szobrot, ami tulajdonképpen egy szánkózó kisgyerek, és Újpesten a Nyár utcában áll. Hát ilyen hely ez a IV. kerület.)

Gyerünk tovább, most egy picit hosszabbat tekerünk:

szoborkereso3

Ezen a távolabbi képen jó látszik, hogy máris 73 potenciális helyszín van, amit felkereshetünk, én azonban csak a kedvencemnél álltam meg. Persze vetettem egy pillantást Szent István templomra is, a térképen x jelöli a helyet:

sztistvantemplom

3. állomás

Amint a térképen mutattam, a Szent István útig mentem, azon bekanyarodva meglátogattam régi kedves ismerősömet a Vízbelépő szobrát:

vizbelepo1

Aki 1965 óta lép, de már rég nem vízbe, hanem bele a virágágyásba, pedig ez egy medence volt, annak partjára álmodta meg Konyorcsik János, mint az adatlapról is kiderül. Érdemes közelebbről is szemügyre venni, sőt…

vizbelepo2

…ha van rá igény, tudok mutatni egy gyűjteményt, aminek a Vízbe lépő is része, három szobor, amik mind medence szélére voltak kitalálva, s ma már egyikük sem lát vizet.

De ne szomorkodjunk, mert most jön az igazi meglepetés, ha a Bajza József utcán visszakanyarodunk, majd a Hárfa utcán át elérjük a Blaha Lujza utcát:

szoborkereso4

4. állomás

A meglepetés erejével hatna a Szövőnők című dombormű – ha nem takarná most részben egy lombos fa, illetve az előtte parkoló autók.

szovonok

A járdáról azonban eléggé jól látszik ez a csodálatos munka, ami az adatlapja szerint nagy valószínűséggel Boda Gábor alkotása. Nem olyan könnyű ám mindennek utánajárni, mint elsőre gondolnánk!

Kis ügyeskedéssel (és sajnos csak mobilos kamerával) sikerült egy teljesebb nézetű képet is készítenem róla:

szovonok3-

Itt értünk a kis virtuális túra végére, remélem, kedvet kaptatok ti is a szoborkereséshez. Ha találtok valami érdekeset, osszátok meg velünk is!

Az alkalmazást itt tudjátok letölteni: Szoborkererső App a Google Play-en »


Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.