Ezt ajánljuk az Irodalom Éjszakájára

Bátor cím, mert nehéz választani a temérdek jobbnál jobb, ingyenes irodalmi program közül, ami március 31-én éjjel vár ránk. Mi most mégis kiválasztottunk hármat.


Az Irodalom Éjszakája idén 22 ország irodalmából válogat és mutat be részleteket kiváló hazai színészek közreműködésével, pazar helyeken Budapestszerte. A programok március 31-én, 19.00 – 23.00 óráig tartanak, a belépés ingyenes, ahogy a Sziniszlem zárókoncert is, este 22.30-tól a Katona József Színházban.

Carlos Ruiz Zafón – Kulka János

Két név, amit senkinek sem kell bemutatni. A spanyol író egyik leghíresebb regénye A szél árnyéka, melyből a Petőfi Irodalmi Múzeum tükrötermében Kulka János olvas fel. (Budapest, Károlyi utca 16, 1053)

Carlos Ruiz Zafón
Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón 1964-ben született Barcelonában. Iskolái befejezése után először egy barcelonai reklámügynökségnél helyezkedett el, majd 1994-ben Los Angelesbe költözött, ahol a regényírás mellett forgatókönyvíróként és az El País, valamint a La Vanguardia című spanyol napilapok munkatársaként is dolgozott. 2001-ben jelentette meg első, felnőtteknek szóló regényét La sombra del viento (A szél árnyéka) címmel, mely a spanyol bestsellerlisták élére került, majd hatalmas nemzetközi sikert aratott.

A szél árnyéka

Kulka_János_2015
Kulka János

Barcelona csendes óvárosának szívében hatalmas épület áll. A kivénhedt palota falai különös labirintust rejtenek: ez az Elfeledett Könyvek Temetője. 1945 egyik ködös júniusi hajnalán egy megözvegyült könyvkereskedő kézen fogja kisfiát, és miután megesketi, hogy mindarról, amit látni fognak, soha senkinek nem beszél, magával viszi a titokzatos épületbe. Azt azonban egyikük sem sejti, hogy a látogatás az akkor tízéves Daniel Sampere egész életét gyökeresen megváltoztatja majd. A szél árnyéka Vajdics Anikó fordításában jelent meg magyarul (Palatinus, 2005; Ulpius, 2009).

Pavol Rankov – Haumann Péter

Pavol Rankov szlovák író neve talán kevésbé cseng ismerősen, pedig három regénye is megjelent már magyarul (legutóbb a Szeptember elsején (vagy máskor) című, 2011-ben, Mészáros Tünde fordításában). Az Irodalom Éjszakáján Az idő távlatából című regényéből Haumann Péter ovas fel a Piarista Kápolnában (Budapest, Piarista köz, 1052).

Pavol Rankov
Pavol Rankov

Pavol Rankov A pozsonyi Komenský Egyetem könyvtártudományi szakán végzett 1987-ben, jelenleg is az egyetem Könyvtár- és Humán Információtudományi Tanszékének oktatója. Többek között európai irodalomtörténetet tanít. Szövegei svéd, német, lengyel, román, arab, bolgár és más fordításban olvashatók. Magyarul először a Testközelben című kötete jelent meg 2005-ben. Eddigi legsikeresebb műve a Szeptember elsején (vagy máskor) című történelmi regénye, mely 2009-ben elnyerte az Európai Irodalmi Díjat. Az idő távlatából című novelláskötete 2010-ben jelent meg a Kalligramnál, Tóth Annamária fordításában.

Az idő távlatából

Haumann Péter
Haumann Péter

Az idő távlatából című kötet írásai különös, olykor abszurd történeteket mesélnek el, amelyek hétköznapi szituációkból indulnak, majd váratlan fordulattal érnek véget. Miért hal meg magánzárkájában az elbeszélés hőse? Ki az igazi szerelem, ki a feleség, ki a szerető? Megtörtént-e a gyilkosság, melyet egy anya gyermeke érdekében tervezett el? Mit érez az állatvédő, mikor nyúlszőrbundába bújik? Pavol Rankov mágikus realizmussal átitatott elbeszélései sokszor furcsák, hihetetlenek, de mindig elgondolkodtatóak.

Dorthe Nors – Pelsőczy Réka

Kortárs dán irodalomban – bevalljuk -, nem vagyunk naprakészek, de éppen itt az ideje, hogy pótoljunk valamit, különösen, ha Pelsőczy Rékát hallgathatjuk. Dorthe Nors Karateütés című kötetéből a színésznő a Big Ben teaházban olvas fel (1053 Budapest, Veres Pálné utca 10.).

dorot
Dorthe Nors

Dorthe Nors (1970) a kortárs dán irodalom megkerülhetetlen szerzője. 2001-ben debütált Soul című regényével, majd ezt követően, 2013-ban Minna nem tud hol gyakorolni címmel jelent meg kisregénye. Karateütés című novelláskötetét 2014-ben az Egyesült Államokban is kiadták, ami meghozta számára a világsikert. Írásait a legjelentősebb irodalmi lapok közlik; ő az első dán szerző, akit Oprah Winfrey bemutatott, a New Yorker pedig publikált.

Karateütés

Pelsőczy Réka
Pelsőczy Réka

Dorthe Nors „rövid, gyors és kemény” novelláiban a mindennapok jól begyakorolt gesztusai és párbeszédei mögött baljósan meghúzódó kiszámíthatatlanságra, veszélyre és elfojtott erőszakra irányítja a figyelmet. Miközben bravúrosan egyensúlyoz a valós és képzelt erőszak és a mindennapi élet semmiségei között, képes megmutatni az emberi érzések bonyolultságát, a kegyetlenség és az irgalom közti, néha alig észrevehető különbséget. A Karateütés című kötet 2016-ban, Kertész Judit fordításában jelent meg a Park Kiadó gondozásában.

Az Irodalom Éjszakája nagyszerű térképes honlapján ti is válogathattok a programok közül kedvetekre: irodalomejszakaja.hu. Kereshettek színészekre, szerzőkre, helyszínekre, de ne lepődjetek meg, ha elvesztek a kínálatban! Na, ezért írtuk ezt a cikket. 🙂


Tarts velünk a Facebookon! »

 

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.