Szevasz, tavasz – itt a Nulladik!

Jól indul a virágos évszak a Nulladik Változat együttes számára. Februári „képes koncert” és stúdiózás után március 12-én a Pál Utcai Fiúkkal lépnek fel közösen.


A kezdődő kép címmel február 12-én a budapesti Kis Á klubban (V. kerület, Irányi utca 25.) adott nagysikerű koncertet a Nulladik Változat. A speciális eseményre a Memento Mori egyesület szervezésében került sor, Huczek Zoltán különleges képeit az együttes egyedi dalai tették komplex élménnyé.

Huczek Zoltán - a rendezvény plakátja
Huczek Zoltán – a rendezvény plakátja

Az est folyamán túlnyomó részt a zenekarhoz kötődő alkotásokat láthatta a nagyérdemű, illetve megnézhette – és elolvashatta – az underground formáció frontemberének, Fenes Tibornak az F. kapitány lenn a téren című novellája alapján született Huczek-képregényt.
A képzőművész elárulta:

„Azt az érzést próbálom megjeleníteni a vásznon, amit éreztem, mikor a dalaikat hallgattam… Ezért a festmények zöme nem előre megtervezett alkotás, hanem zenei impressziók teremtménye. A kiállítás címe épp emiatt: A kezdődő kép.”

Fenes Tibor és Huczek Zoltán
Fenes Tibor és Huczek Zoltán

Huczek Zoltán 1979-ben Kiskunhalason született, festészettel tizenöt éve foglalkozik autodidaktaként, grafikákat már a középiskolás évei alatt is rajzolt. Művészetéről így vall:

„Szentendrén kezdtem el városképeket festeni, melynek gyökeréből indult el kedvelt témám az „álomvárosok”. Festményeimet főként akrilfestékkel készítem, de vegyes technikát is alkalmazok. Alkotás közben írók, költők és zenészek inspirálnak, műveikhez szívesen készítek illusztrációkat, egyénileg és felkérésre.”

A „hangos-képes” rendezvényen a Nulladik Változat régi és új számaikból egyaránt ízelítőt adott, Fenes Tibor pedig néhány szólódallal is megörvendeztette a közönséget.

A frontember szerint az

„F. kapitány több egy kísérletnél, része annak a megújulásnak, amin egy alkotó átmegy, ha ennyi ideig van a pályán, és a folyton ismétlődő rutin szükségszerűen hoz alakváltoz(tat)ásokat.”

Huczek Zoltán
Huczek Zoltán

A festő műveit a helyszínen két hétig tekinthette meg az érdeklődő. Aki kíváncsi, a Facebook Huczek-galériájában találkozhat az unikális képekkel.

Február végén a Nulladik Változat stúdióba vonult (régen került sor erre), hogy három új szerzeményt rögzítsen.

A Hazaérsz, a Csillagdal és a Hová mész? című dalokat már játszották koncertjeiken, de tavasszal a terveik szerint kislemezen is megjelennek.

Az évek során többször sor került már rá, március 12-én pedig újra: a Nulladik a Pál Utcai Fiúk Zenekar vendégeként játszik a fővárosi Gödör Klubban (VI. kerület, Király utca 8-10.). A PUF-fal közös tavaszi fellépés a Nulladik részéről egyfajta szezonnyitásnak tekinthető, amelyet klubkoncertek sora követ (amiről az együttes internetes oldalán lehet majd tájékozódni: http://www.nulladik.hu)

Nulladik-inspirációk – Fenes Tiborral beszélgettünk:

Nem először történik, hogy egy Nulladik Változat-koncerten a zene mellett más művészeti forma, úgymint képzőművészet, irodalom szerepet kap. Fontos az „összművészetiség”, szebben szólva: az élmény komplexitása?
Igen, a múltban együtt dolgoztunk Ócsai Gáborral, aki még borítókat is készített nekünk. A bolyongás évei festményként ugyanúgy zseniális, mint borítóként. Voltak koncertek kiállításokkal együtt, például Szeivolt Katalinnal. Persze a zene önmagában is előhív képeket, de erre rá lehet erősíteni. Gondolom, a festő-grafikus pedig úgy éli meg, hogy ő mennyire inspirálja a zenét.

Huczek Zoltán munkája
Huczek Zoltán munkája

Egy ilyen speciális koncert növeli az érdeklődést?
Az a tapasztalatom, hogy igen. Egy jó formában lévő zenekar húz egy művészt, de egy döcögő együttest is fel tud rázni egy erős képi világ, személyesen hathat az előadókra, akár még a szövegekre is. Hátha még pont mindenki lendületben van… Igen inspiratív volt, hogy most is mentek a háttérben képek. A Kis Á-ban ez nagyon működött.

Hogyan találtatok egymásra Huczek Zoltánnal?
Ahogy kell. Véletlenül (mosolyog). A gothic.hu főnöke, Gelka ismertetett össze minket, talán hét éve. Egy szál gitárral zenéltem a megnyitón, aztán szóba került egy képregény az F. kapitányról. Az F. kapitány lenn a téren egy pszicho-novella egy Nulladik Változat-dal alapján. Úgy éreztem Zoli képei alapján, hogy ez jó lehetne. Aztán el is készült, kicsit kevesebb képpel, mint én gondoltam, de sokkal artisztikusabban. Meggyőzött.

Régebben említetted, hogy szóba került az F. kapitány-képregény folytatása…
Igen. Egy kietlen, darkos F. kapitány is jó lenne, meg egy széles látókörű világpolgár is. Ezen két-három új dal is segíthetne… Még alvás van, de segíthetnek a fejlődő digitális technikák is, sajna ehhez én kevesebbet értek.

nulladik-valtozat-20160312-godor

Egy Facebookon megosztott Nulladik Változat-fotó árulkodik: stúdióztok. Erre jó régen nem került sor. A neten hozzáférhető Dark-album után egy fizikailag is birtokba vehető kiadvány készül? Melyik dalokat rögzítitek?
Nagyon jó stúdiót csíptünk meg. Felrántottunk három dalt két nap alatt. Nem kellett kapkodni, könnyebb kislemezben gondolkodni. 2010 után keletkezett új számokról van szó; maradt valami Cure-os, Joy Division–New Order-es, de valahogy mégis modern…, vagy micsoda (mosolyog).

Esetleg klip is lesz?
Esetleg. Elég jól néz ki a zenekar így 40 körül – a Töller András (basszusgitár), Tonka Zoltán (dob), Krasznahorkai László (gitár) és én (ének-gitár).

Mikor és hol találkozhat veletek legközelebb a közönség?
­Megyünk a Gödörbe a PUF zenekarral márciusban! S biztosan tarjuk a klubjainkat is – nagy az izgalom!

Háttér-információk:

Nulladik Változat-történet:
A Nulladik Változat 1989-ben trióként alakult – Fenes Tibor ének, gitár; Hricsovinyi Tamás, basszusgitár és Puskás Tibor dob –, majd Szabó Attila (gitár, ének) társulásával kvartettre bővült. Az együttes a magyar alternatív zenei színtér régóta meghatározó – ha úgy tetszik: alap – formációja.

nulladik-valtozat2

Kalandos zenei útjukon a rock-kiindulású kompozícióik new wave, dark és európai népzenei elemekkel bővültek. Az első időkben a nagyokkal (VHK, Sziámi, Kispál és a Borz stb.) együtt fellépő banda hamar kidugta fejét az underground világából, megteremtve ezzel a saját kifejezési módját, a „nulladik változatos rockot”. Folyamatos kis- és nagyklub-koncertjeik mellett minden jelentősebb hazai rockzenés fesztiválon felléptek és fellépnek. Eddig tíz hanghordozójuk látott napvilágot, tizenegyedikként 2013-től a Dark című anyaguk tölthető le.

Jelenlegi Nulladik Változat-felállás:

 • Fenes Tibor, ének, gitár
 • Töller András, basszusgitár
 • Krasznahorkai László, gitár
 • Tonka Zoltán, dob

Nulladik Változat-hanghordozók:

 • Nulladik Változat (1992, MC)
 • A bolyongás évei (1993, MC)
 • Metropolisz-tánc (1994, MC)
 • Négy (1996, MC)
 • Élő – koncert- és kiadatlan felvételek (1997, MC)
 • Csendkapu (1998, MC)
 • Játékok könyve (1999, CD)
 • Murmuc (2000, MC és CD)
 • Kezdődő kép – videó-klipek és koncertfelvételek (2004, VHS)
 • Retro (2005, CD)
 • Darker 2013 (2013, CD)
Ha tetszik, add tovább másoknak is (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük! 🙂

Tarts velünk a Facebookon! »

 

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.