Martin Scorsese mint Van Gogh, Kuroszava kisfilmjében

Akira Kuroszava 1990-ben készült filmjének Varjak című epizódjában Martin Scorsese játssza Vincent Van Gogh-ot.


Most, hogy készül minden idők legmenőbb animációs filmje, a képkockáról képkockára olajjal, vászonra festett Loving Vincent, megidézünk egy korábbi különlegességet a filmművészetből, amely szintán Vincent alakjának állít emléket.

Kinek ne jutott volna eszébe néhanapján, hogy jó lenne bizonyos álmokat filmként újra látni és esetleg így ismét átélni az álombéli érzéseket, állapotokat és gondolatokat. Akira Kuroszava – a legismertebb japán filmrendező –  ezt 1990-ben meg is valósította a Dreams/Álmok című kisfilmjében. Ez volt az első olyan alkotása, melynek ő volt forgatókönyvírója is. A film nem rendelkezik folyamatos narratívával, nyolc olyan epizódból áll, mely állítólag Kurosawa egy-egy visszatérő álmát dolgozza fel a mágikus realizmus művészi eszközeivel.

A Varjak című epizódban Martin Scorsese-t – Oscar-díjas amerikai filmrendezőt – láthatjuk  Vincent van Gogh, híres holland festő alakjában. Az epizód egy képzőművészet hallgatóról szól, aki egyszer csak Van Gogh alkotásainak vibráló világában találja magát, ahol találkozik magával a művésszel és beszélgetésbe elegyedik vele.

Vincent van Gogh: Önarckép levágott füllel, 1889
Vincent van Gogh: Önarckép levágott füllel, 1889

Elhangzanak gondolatok a szépségről, a természetről, az alkotói munkáról és egy adott ponton az immár emblematikusnak mondható fül is szóba kerül. Van Gogh elmeséli, hogy éppen egy önarcképet festett, és a fület sehogy sem sikerült ábrázolni, ezért hát levágta és eldobta. Egy idő után a fiatal művész elveszíti szem elől Van Gogh-ot és nekiindul megkeresni, így utazva egyik festményből a másikba, míg végül a Varjak a búzamező felett című alkotásánál köt ki, ahol az epizód véget is ér.

Vincent van Gogh: Varjak a búzamező felett
Vincent van Gogh: Varjak a búzamező felett, 1890

A Varjak egy olyan epizód, amit Kuroszava alkotói státuszának a kifejezésének szokták tekinteni. Úgy közelít két másik nagyszerű alkotóhoz  – a Van Gogh-Scorsese pároshoz- , mint tanuló és nem mint egyenrangú alkotótárs vagy rivális. Ebből a rövid epizódból továbbá az is kitűnik, hogy Kuroszava sokat köszönhetett a nyugati filmművészetnek, aminek elemeit fel is használta az egyébként igen sajátos rendezésű, jellegzetesen japán sztorikat feldolgozó filmjeiben.

Kuroszavától egyébként egyáltalán nem állt távol a festészet, hiszen a filmkészítést egyetlen percben sem adta fel, még akkor sem, amikor nehezen tudott anyagi forrásokat szerezni a megvalósításra. Amikor nem tudott filmezni, akkor csak megírta a majdan elkészítendő filmeket, vagy jeleneteket festett ezekből, ahogy az alábbi párhuzamon is látható festmény és a megvalósított filmjelenet között az Augusztusi rapszódia című filmből:

ku8

ku9

A rendező önéletrajzában azt olvashatjuk, hogy sosem volt célja jól festeni. Ettől függetlenül néhány filmjének a plakátján is ezeket a saját alkotásait látjuk, ami bizonyítja vizuálisan kifejező erejüket.

madadayo-movie-poster-1993-1020211984

A Varjak című epizód:

Ha tetszett, add tovább a cikket másokank is (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük!

Nézd meg, mi van a címlapon! »

Hírdetés

Martin Scorsese mint Van Gogh, Kuroszava kisfilmjében” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.