Dokumentumfilm kapta az Arany Medvét az idei Berlinalén

Az európai menekültválságról szóló Fuocoammare (Tűz a tengeren) című olasz-francia dokumentumfilm kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 66. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon szombaton. (MTI)


 Gianfranco Rosi olasz rendező alkotása „elsöpörte” a zsűrit és képviseli mindazt, amiről a Berlinalénak 2016 februárjában szólnia kell – mondta a díjátadó gálán Meryl Streep amerikai színésznő, a nemzetközi zsűri elnöke. A Tűz a tengeren „a Berlinale szíve“ – hangsúlyozta a háromszoros Oscar-díjas művész.

Elfogadhatatlan, hogy a tengerbe kell veszniük tragédiák elől menekülő embereknek.

– hangsúlyozta köszönőbeszédében a rendező. A díj átvétele után pedig így nyilatkozott: „ebben a pillanatban gondolatban mindazokkal vagyok, akiknek nem sikerült eljutniuk Lampedusára, a remény szigetére”.

A Fuocoammare alkotói, a rendező, Gianfranco Rosi középen.
A Fuocoammare alkotói, középen a rendező, Gianfranco Rosi. (Fotó: BerlinalePress)

Gianfranco Rosi legutóbbi munkájával, a Róma körüli autópálya mellett élő emberekről szóló Sacro GRA című dokumentumfilmmel 2013-ban a velencei filmfesztiválon elnyerte az Arany Oroszlánt.

Új filmjéhez egy éven keresztül követte az Olaszországhoz tartozó, Tunézia és Szicília között nagyjából félúton fekvő sziget életét és a menekülteket mentő olasz parti őrség munkáját, amelyet az első kritikák szerint szívszorító és lélegzetelállító felvételekkel mutat be.

Az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért 18 alkotás pályázott a 66. Berlinalén. Meryl Streep elmondta, hogy nem voltak nagy viták a testületben.

A zsűri nagydíjával – egy Ezüst Medvével – a többi között a Senkiföldje című Oscar-díjas alkotásáról ismert bosnyák rendező, Danis Tanovic Smrt u Sarajevu (Halál Szarajevóban) című filmjét tüntették ki. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a francia Mia Hansen-Loeve kapta L’avenir (A jövő) című filmjéért.

A legjobbaknak ítélt Arany Medvék:

Legjobb női alakítás: Trine Dryrholm (Thomas Vinterberg dán rendező Kollektivet (A kommuna) című filmjének egyik főszereplője)

Legjobb férfi alakítás: Majd Mastoura (Az Inhebbek Hedi című tunéziai versenyfilm főszereplője)

Legjobb forgatókönyv: Tomasz Wasilewski  (Zjednoczone Stany Milosci – A szerelem egyesült államacímű lengyel film rendező-forgatókönyvírója)

A fesztivál alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal egy 482 perces fekete-fehér filmet, Lav Diaz fülöp-szigeteki rendező Hele Sa Hiwagang Hapis (Altatódal a szomorú misztériumnak) című munkáját tüntették ki. Ezt az elismerést évről évre olyan filmek kapják meg, amelyek a mindenkori zsűri szerint új távlatokat nyitnak a filmművészetben.

Lav Diaz az Ezüst Medvével (Fotó: BerlinalePress)
Lav Diaz az Ezüst Medvével (Fotó: BerlinalePress)

A valamely alkotói területen – zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka – mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét a Chang Jiang Tu (Keresztáram) című kínai film operatőre, Mark Lee Ping-Bing kapta.

A legjobb elsőfilm 50 ezer euróval járó különdíjával az Inhebbek Hedit – Mohamed Ben Attia rendezését – tüntették ki, amely egy kényszerházasság elől menekülő fiatalember történetét beszéli el.

A rövidfilmes zsűri három díjából kettőt menekültekről szóló filmek kaptak. Az Ezüst Medvével Mahdi Fleifel A Man Returned (Egy férfi visszatér) című brit-dán-holland koprodukcióját tüntették ki, amely egy palesztin menekültről szól, a 20 ezer euróval járó Audi rövidfilm díjat – amelyet az autógyár támogatásával az idén másodszor osztottak ki – pedig Chiang Wei Liang tajvani rendező Jin zhi xia mao (Kikötni tilos)című alkotása kapta.

A rövidfilmes zsűri fődíját, a kategória legjobbjának járó Arany Medvét Leonor Teles portugál rendező Balada de um Batráquio (Batráquio balladája) című kapta.

A 11 napos szemlén 77 országból 436 filmet mutattak be, köztük két magyar alkotást: Bucsi Réka LOVE című rajzanimációs rövidfilmjét és Fliegauf Bence Liliom ösvény című munkáját. Az utolsó nap csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.


Nézd meg, mi van a címlapon! »

 

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.