„Minden, ami szép, egyszer új volt” – 95 éve született François Fiedler (Fiedler Ferenc) világhírű festőművész

Máig keveset hallunk világhírűvé vált, magyar anyanyelvű képzőművészekről, közülük is méltatlanul hanyagolt François Fiedler (Fiedler Ferenc), aki pedig nemcsak elindult, de meg is hódította a világot Párizsban. Joan Mirót barátjának mondhatta és  a mai napig nem kisebb nevekkel emlegetik együtt – és állítják ki képeit -, mint Marc Chagall, Giacometti vagy Matisse. Az alábbi megemlékezést a festő családjától kaptuk – Pierre Fiedler írását olvashatjátok


95 éve született François Fiedler (Fiedler Ferenc) festőművész, aki 70 éve a Palotanegyedből indult Párizsba, hogy meghódítsa a világot. A festő Kassán született 1921. február 15-én. A család később Nyíregyházára költözött. Ötévesen már olajfestékkel vászonra festett, 10 évesen olyan nagymesterek vallásos tárgyú képeit másolta, mint Leonardo da Vinci, Michelangelo vagy Caravaggio.

1931-ben az akkor alakuló Benczúr Körben felnőtt festőművészek között állították ki az alkotásait.

Önarckép
Önarckép

Ugyanebben az évben megbízást kapott a kassai templom oltárának díszítésére, tizenévesen a Szépművészeti Múzeum vásárolta képeit. 12 évesen II. Rákóczi Ferenc magyar és erdélyi fejedelemről készített portréval hívta fel magára a figyelmet, amelyet közhivatalban helyeztek el. 1941-ben Szőnyi István osztályában kezdte el a tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, aki később tanársegédjévé választotta. A negyvenes években a Palotanegyedben alkotott és segített tanárának Szőnyi Istvánnak hamis papírok készítésében az üldözöttek részére.

1950-ben Párizsban Joan Miró fedezte fel, barátjává fogadta és a „fények festőjének” nevezte el.

fiedler-paint2

A kor legprogresszívebb párizsi galériája a Galerie Maeght 1951-ben Kandinszky et Giacometti című kollektív kiállításon mutatta be az utánpótlás új tagját, az ifjú Fiedlert. Ettől kezdve a XX. század modern művészetének olyan nagy mestereinek műveivel állítják ki a munkáit a mai napig, mint Braque, Chagall, Calder, Giacometti, Kandijszky, Leger, Miró, Matisse, Picasso, Riopelle.

Művei a világ számos pontján megtalálhatóak, többek között New Yorkban a Guggenheim Múzeumban és a Pollock Házban, Párizsban a Pompidou Központban, a Párizsi Modern Művészetek Múzeumában, Svájcban, Ausztráliában és Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában.

fiedler-paint

Fiedler Ferenc, Hantai Simon (Simon Hantaï) és Reigl Judit mellett a nemzetközileg legelismertebb magyar anyanyelvű, Franciaországban alkotó művészek közé tartozik, akik kiemelkedő életművükkel járultak hozzá a 20. századi egyetemes festészethez. Érdekes és jellemző egész munkásságára e néhány mondat egy, még 1974-ben kelt leveléből:

„A művészetet vállalni kell, mint a végzetet. Számomra nem csak az a fontos, hogy hogyan vannak egymás mellé téve a színek, hanem az emberi tartalom, ami mögötte van. A tragikus emberi küzdelem, ami önmagában véve is szép. A szép hozzákötődik az újhoz és az egészen régihez. Minden, ami szép, egyszer új volt. Ami zavaró, az a félmúlt, mert akadályozza a keletkező jövőt, ezért vissza kell utasítani.”

Francois_Fiedler_Portrait_With_CatFrançois Fiedler (Fiedler Ferenc) világhírű festőművész 2001. október 21-én Párizsban halt meg.

Jelenleg, (2016.02.11-től 2016 04.11-ig) a Pozsony belvárosában, a Szárazvám utca 1-ben, most megnyílt Kun Kelemen Fine Arts-ban láthatóak a Fiedler-galaxis fényei.

Ha tetszett, add tovább a cikket másoknak is, köszönjük!

Nézd meg, mi van a címlapon! »

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.