A zokni párjának a párja: ő maga

Zoknológiai alapismeretek kezdőknek és hala(n)dóknak


A címben foglalt alaptételt  – A zokni párjának a párja: ő maga – érdemes megjegyezni, sok régi zoknológiai problémára kínál majd megoldást, jelentősége már-már akkora, mint a nem-euklidészi geometriáé a matematikában vagy az általános relativitáselméleté a fizikában.  De kezdjük az elején.

A zokni kultúrtörénete

Zokni, Egyiptom, i. e. 5-6. század (forrás: Mi micsoda?)
Zokni, Egyiptom, i. e. 5-6. század (forrás: Mi micsoda?)

Már megint az egyiptomiak!
Hogy milyen régóta hord az ember zoknit, arra pontosan nem tudunk válaszolni – valószínűleg nagyon régóta -, de az első zokni az i. e. 5-6. századból került elő (gondolhatjátok, milyen szaga lehetett), Egyiptomból, sőt a második legrégebbit is onnan szedték elő a régészek, az i. e. 2. századból. Gyapjúból készült és azt kell mondanunk, hogy mellőzte az eleganciát.

Itt vannak a lómaiak… is.
Nem akarok senkit elkeseríteni, de a zokni-szandál kombót nem a német turisták találták fel, hanem bizony már a rómaiak is hordták (sőt, az egyiptomi zokni is azért olyan fucsa formájú, hogy rá lehessen húzni a sarut). Az ókori rómaiak zoknidivatjáról végérvényes bizonyítékot egy Nagy-britanniai ásatás során szereztek  a régészek, Disforth és Lemming között.

Az időben előreugorva i. sz. 5. századból találunk jeleket (pontosan milánói padlómozaikot) arra nézve, hogy voltak, akik hordtak zoknit, de kizarólag magas rangú egyházi személyek, mert hogy a zokni drága dolog volt. Még a középkorban is selyemdamasztból meg brokátból varrták, azt meg nem vehetett mindenki. Persze, férfiak. Térd fölé érő, hosszú zoknikat erősítettek az alsónadrág-szerű ruhadarabjaikhoz, ebből meg kialakult a harisnya – és itt álljunk is meg, mert a harisnya már nem érdekel minket. Vissza a zoknihoz!

A zokni háztartási matematikája

Egy négytagú család minden tagja naponta átlagosan és minimum 1 pár, azaz 2 db zoknit használ el, ami napi 4 pár, azaz 8 db zokni.

Fekete zoknit hordó zongoristák előnyben
Fekete zoknit hordó zongoristák előnyben

Ha kétnaponta mosunk zoknit, az azt jelenti, hogy minimum 2×8=16 db zokni tisztításáért vagyunk felelősek. Hogy életközelibb legyen a példánk, számoljunk hozzá még kétnaponta összesen 2 pár zoknit, ami nagyjából fedezi a család egyes tagjainak edzéshez, tócsában álldogáláshoz stb. használt zoknijait, tehát 20 db zokni/2 nap.

Az Általános Háztartási Valószínűségi Törvény szorzója n/2, tehát n számú zokniból n/2 eltűnik. Ez könnyen eredményezhetné, hogy minden egyes zokni párja eltnűnik! Itt vegyük tehát észre a háziasszonyok/-emberek természetfeletti képességét, amely az eltűnések számát n/4-5 körülire redukálja!

A zokni matematikája az idő függvényében

A zokni mosása ma már nem fárasztó feladat (kivéve, ha a gyerek abban trappolja végig a lépcsőházat), de hajlamosak vagyunk megfeledkezni a szárításról. Szárítógéppel természetesen mindez megint leegyszerűsödik, de sokan alkalmazzák az ún. környezettudatos, kézi technikát, mindközönségesen a teregetést.

Egy vizes zokni kiszedése a kupacból, kisimítása és tergetőre helyezése min. fél perc (30s), ami 20 darab zokni esetében 20x30s=600s, azaz 10 perc. Kétnaponta 10 perc, az (365/2)x10= 1825 perc, azaz évente több mint 30 óra az életből.

A zokni mint probléma

A zokni-probléma az öngyújtó- golyóstoll- pendrive-problémakörbe tartozik, tehát két alapvető esete van:

  1. Elveszik – a szó nem hagyományos értelmében (hogy pl. kiesik a zsebből), hanem egyszerűen nincs ott, ahol legutóbb hagytuk, tudománytalanul mondhatnánk, hogy rejtélyes körülmények között eltűnik.
  2. Elromlik  – ilyenkor azonban váratlanul megkerül, de már semmi hasznát nem vesszük.
einstein-zokni-nelkül
Albert Einstein – zokni nélkül

A probléma feloldása

Itt jut komoly szerephez az alaptételünk: A zokni párjának a párja: ő maga. Tehát, amint nem keressük a párját, már meg is találtuk, s amint felhagyunk a zoknik párban viselésének kispolgári szokásával, a problémák legnagyobb része meg is oldódik.

Miért szoktunk zokni?

A már korábban említett egyiptomiak és rómaiak sem jókedvükben vagy divatból hordtak zoknit (vagy zokninak látszó tárgyat), hanem szükségből, mert védeniük kellett a lábukat a hidegtől. Az egész zoknológiai problémakör tehát egyetlen, jól megválasztott lakóhellyel (értsd: melegebb éghajlat) azonnal felszámolható. Itt jegyezzük meg, hogy maga Albert Einstein még ennél is egyszerűbben oldotta meg a zokni-kérédést: lakhelytől és időjárástól függetlenül sosem hordott.

Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, add tovább másoknak is (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük! 🙂

Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

A zokni párjának a párja: ő maga” bejegyzéshez ozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.