Faludy földgömbje Kaffka Margit asztalán – A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása tényleg bejött

A PIM Ez bejött!Új szerzemények A-tól Z-ig című tárlatán 2015 decembere óta láthatunk egybegyűjtve 10 nagy írói hagyatékból származó relikviákat, sőt: több mint 500 irodalmi emlék mellet még a muzeológusi munka rejtelmeibe is bekukucskálhatunk. Kalandra fel!


Kicsit csaltam a címmel, mert a kiállítást nyitó, író-relikviákkal berendezett szobában Kaffka Margit íróasztalán – sok másik csodás tárgy mellett – éppenséggel Schöpflin Aladár írógépe van, semmi földgömb. Az a következő teremben, külön tárlóban látható, többek között Faludy György esküvői ingének társaságában, de ne szaladjunk előre.

Hosszan elidőzhetünk ugyanis a berendezett szobánál. A sarokban ott áll József Attila szerkesztőségi széke, a falon, velünk szemben, Kosztolányi Dezső könyvespolca és néhány könyve, egyik oldalon Arany János faliórája, a másikon Polcz Alaine tükre.

PIM-ez-bejott-4
(fotó: PIM)

Egy sosemvolt szoba, ami tele van kincsekkel, hétköznapi tárgyakkal, van itt nyakkendő és sapka, lámpa és díszpárna, törött szemüveg és pénztárca – holmik, amiket olyan emberek használtak, akiknek a sorait máig olvassuk és nagyra tartjuk. Jó elképzelni, hogy főzhette Határ Győző a kávét azon a szép, régi kávéfőzőn, ami egyébként Ignotus Pál zsúrkocsiján pihen most.

A szoba melletti interaktív konzolon a tárgyak képeire kattintva sok további értékes információhoz jutunk a tulajdonosaikról.

PIM-ez-bejott-3
(fotó: PIM)

A következő termekben egyrészt megnézhetjük a nagy hagyatékok legkülönfélébb darabjait kéziratoktól fényképekig (ott van péládul Petőfi Sándor ikonikussá vált tárcája, amit Szendrey Júlia hímzett), másrészt a szerzőkhöz kapcsolódó képzőművészeti alkotások is helyet kaptak, karikatúrától portréig. Kicsit zsúfolt is a tárlat, sokáig topoghatunk egy helyben, ha mindent meg akarunk nézni. A Móricz-naplókat bemutató tárló körül én például nagyjából negyed órát töltöttem, és akkor még nem tudtam, hogy amint továbbmegyek, annyi kéziratot látok majd üveg alatt, hogy nem győzöm őket végigböngészni.

PIM-ez-bejott-2
(fotó: PIM)

Ha kedvünk támad leülni, akkor íróinterjúkat nézhetünk és hallgathatunk (egyszerre csak egy ember, sajnos). A falon is találunk videó-anyagokat, egy helyen magáról a muzeológusi munkáról, a konkrétan a kiállításon látható darabok kezeléséről beszélnek a PIM munkatársai, másutt gyorsított felvételen látjuk, hogyan is készült a kiállítás, milyen aprólékos, hosszú folyamat, mire minden a helyére kerül.

Ha tehetitek, nézzétek meg ezt a sok gyönyörű tárgyat, ismerkedjetek a múzeumi munkálatokkal, ajánlom gyerekekkel is (kb. 12+), akár vasárnapi program részeként. Március 31-ig nyitva!

Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053, Budapest, Károlyi u. 16.

Add tovább, ha érdekes volt (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük! 🙂

Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.