Képzőművészeti programajánló (2016 – 3. hét)

Alföldi Róbert tárlatvezetéssel is megpróbálkozik, lesznek fotókiállítások, a kínai modernek színre lépnek Tihanyban, Dürer nyulával közelebbi barátságot köthetünk, szobrok és grafikák is várnak ránk az év harmadik hetében, valamint Bécsben maga Munch.


A HÉTEN UTOLJÁRA:

Köszönjük, Oscar Barnack! – kortárs fotóművészeti kiállítás (Bethlen Galéria, 1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.)
A bemutatott alkotások a  SZASZSZ XII.  Alternatív Színházi Szemle keretében rendezett Leica-fotós workshopon készültek.
A kiállítás megtekinthető: január 19-ig

Rendezetlen nőügyek – csoportos kortárs képzőművészeti kiállítás (Kortárs Művészeti Intézet, 2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.)
A Rendezetlen nőügyek című csoportos kiállítás a kortárs magyar képzőművészeti szcéna női szereplőivel foglalkozik. A tudatosan fiatal és középgenerációs alkotókra koncentráló kurátori válogatás a pusztán nőművészeti megközelítés helyett a női alkotói attitűd különböző aspektusait, árnyalatait vizsgálja; célja a téma és az annak kapcsán felmerülő kérdésfelvetések sokszínűségének bemutatása, valamint az arról folytatott diskurzus továbbmozdítása. (ica-d.hu)
A kiállítás megtekinthető: január 22-ig

Blahó Borbála: Kassa Margit szobája 2 (fotó: koschatzkykunstpreis.at)
Blahó Borbála: Kassa Margit szobája 2 (fotó: koschatzkykunstpreis.at)

Shanghai két arca – kínai modern művészeti kiállítás (KOGART Tihany Galéria, 8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.)
A most látható kiállítás Tan Huamu akvarell- és Jin Shisheng fotóművészetébe enged betekintést az 1920-as és 1960-as évek közötti időszakból. Egymásról mit sem tudva, Jin Shisheng – a „Janus-arcú” – és Tan Huamu – az „Eltűnt” -, ugyanazt az életet és ugyanazokat az embereket ábrázolták a maguk eszközeivel, ugyanabban a történelmi időszakban járultak hozzá egy társadalomkép és művészeti stílus kialakulásához. Élete későbbi szakaszában azonban mindkét művésznek mellőzöttségben volt része, hosszú időre a feledés homályába vesztek. A KOGART tihanyi galériájában látható kiállítás ezennel Shanghai e két elfeledett arcának újrafelfedezésére tesz kísérletet. (kogarttihany.hu)
A kiállítás megtekinthető: január 24-ig

Tan Huamu: Sikátor
Tan Huamu: Sikátor
Jin Shisheng: Broadway Mansion Hotel
Jin Shisheng: Broadway Mansion Hotel

Anyagnyomatok – Válogatott képekPatkós László grafikusművész születésnapi kiállítása (Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, 6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.)
Patkós László születésnapi kiállítására 25 év nyomataiból gyűjtötte össze a tárlat anyagát. Hagyományosan, grafikai présen készültek a képek, de mégis szokatlanok, nem sorolhatók be a klasszikus grafikai eljárások egyikébe sem. Papírt, selymet, fém alkatrészeket nyomtat deszkára, kartonra, vászonra. Az egymásra rakódó rétegek erős grafikai hatásukkal, intenzív festőiségükkel ragadják meg a nézőt. (hirosagora.hu)
A kiállítás megtekinthető: január 24-ig

Patkós László: Madura-7 (fotó: patkoslaszlo.hu)
Patkós László: Madura-7 (fotó: patkoslaszlo.hu)

A HÉTEN ELŐSZÖR:

Szabó Gyula festőművész kiállítása (Kő-Café Galéria, 1105 Budapest, Előd utca 1.)
Szabó Gyula 1945 után a szlovákiai magyar kultúra egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt. […] A II. világháború utáni festészetében több korszak változott – tájképfestészet meleg színakkordokban az 50-es években, utána zöld korszak parkok, erdőrészletek fényjátékával, de figurális kompozíciók, portrék is. Az 50-es évek közepétől tíz évig főleg a grafikára koncentrál. Ecsetkezelése kötetlen, színfegyelme és kompozíciója oldott. Festményein megjelenik a kontúr, többféle technikát használt. 1955-1968 között sokat utazott a Földközi-tenger partvidékén, három világrészen, Közép- és Kisázsiában, Kínában, Irakban. Emlékeit otthon festette meg. Festészetének utolsó korszakában szintézisre törekedett. A Magyar Nemzeti Galéria 1971-ben megrendezett gyűjteményes kiállítása már szinte lezárt életművet mutatott be. (artportal.hu)
Megnyitó: január 18 – 18:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. február 16-ig

Tárgyeset 2 –  csoportos kortárs képzőművészeti kiállítás (Esernyős Galéria, 1033 Budapest, Fő tér 2.)
A csoportos tárlat kurátora maga is a fiatal művész generáció neves képviselője. Batykó Róbert nem először válogat össze kortársaitól egy teljes kiállításnyi anyagot. A műfajilag is sokszínű tárlat alkotásai izgalmas alapkoncepció mentén kapcsolódnak egymáshoz. A kiállított művek valójában hétköznapi tárgyak, a mindennapi szituációk újragondolásának eszközei, amelyeken keresztül magába az újraértelmezés folyamatába is betekintést nyerünk. A kiállító művészek: Batykó Róbert, Hack Ferenc, Karácsonyi László, Kárpáti János Iván, Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Koszorús Gergely, Menyhárt Norbert, Pap Rami, Ravasz András, Szalay Péter, Veres Balázs.
Megnyitó: január 19 – 18:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. március 26-ig

Will I be happy?Kamen Stoyanov  képzőművész kiállítása (Inda Galéria, 1061 Budapest, Király utca 34. II/4)
Kamen Stoyanov Bécsben élő bolgár származású művész, aki leginkább az identitással, a migrációval, a társadalmi és kulturális kommunikációval kapcsolatos témákat dolgoz fel munkáiban.
Megnyitó: január 20 – 18:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. március 11-ig

Kamen Stoyanov: At Hotel 1000 Columns (fotó: artnewscafe.com)
Kamen Stoyanov: At Hotel 1000 Columns (fotó: artnewscafe.com)

Hinta – Michal Grochowiak és Bartha Máté kortárs fotóművészeti kiállítása (Platán Galéria, 1061 Budapest, Andrássy út. 32)
Michal Grochowiak (1977) alkotói nyelvezete a részletes naturalizmuson át a költői metaforáig terjed, és felel a művész által vizsgált problémákra.  Ezek olyan filozófiai és metafizikai gondolatok illetve megfigyelések, amelyek szorosan kapcsolódnak a fényképezés médiumához.
Bartha Máté (1987) munkáival a színpadi fotográfia és a dokumentumfilm határvonalai mentén vizsgálódik, mellyel vizuálisan elmereng a realizmus mágikus birodalmában.(polinst.hu)
Megnyitó: január 20 – 19:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. február 25-ig

Orfeusz útjainSulyok Gabriella grafikus kiállítása (Vigyázó Sándor Művelődési Ház1173 Budapest, XVII. kerület, Pesti út 113.)
A soproni diákévek után, 1964-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1965-től 1970-ig Bagdadban élt, az Iraki Régészeti Múzeumban dolgozott grafikusként. 1970 óta újra Magyarországon él és rézkarcokat, egyedi rajzokat készít. Egyéni és országos kiállításokon számos díjat nyert, 2004-ben Munkácsy-díjat. (honlap.vigyazomh.hu)
„A természet gazdagsága felülmúlhatatlanok. Az égi áramlások szétválaszthatatlanok az isteni és emberi indulatok szövevényétől. A teremtő erők kíváncsi szolgálója szeretnék lenni. Mindezt rajzzal: vonal a tónus erejével, játékával.” (Sulyok Gabriella)
Megnyitó: január 23 -17:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. február 14-ig

Sulyok Gabriella: Lombkráterek I, 2004 (fotó: forrasgaleria.hu)
Sulyok Gabriella: Lombkráterek I, 2004 (fotó: forrasgaleria.hu)

TÁRLATVEZETÉS:

Tárlatvezetés Karcag Éva szobrász A kettősség műértője című kiállításában (Szenecsár Galéria, 1091 BP Üllői út 69 fszt. 6.)
Időpont: január 19 – 18:00

Mítosz, fétis, irodalmi és queer aspektusok – Csehy Zoltán költő, irodalomtörténész, műfordító tárlatvezetése az El Kazovszkij kiállításban (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)
Időpont: január 21 – 16:00

Hiány Alföldi Róbert rendező tárlatvezetése az El Kazovszkij kiállításban  (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)
Időpont: január 24 – 11:00

ELŐADÁS:

Benyovszky-Szűcs Domonkos heti előadása a kortárs művészetről (Szenecsár Galéria, 1091 BP Üllői út 69. fszt. 6.)
Időpont: január 18 – 19:00

Romantika és klasszicizmus – KOGART előadás-sorozat (Várkert Bazár „Testőrpalota” épülete, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.)
Fertőszögi Péter művészettörténész előadása Az egyetemes festészet története 2. rész: a klasszicizmustól napjainkig című sorozatból.
Időpont: január 18 – 17:30

„Állatok a művészetben”: Dürer: Mezei nyúl – a „német Leonardo” természettanulmányai – József Attila Szabadegyetem (Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.)
Réti Mária művészettörténész kutató előadása a Kor-Képek V. évfolyam című sorozatból.
Időpont: január 19 – 18:00

Albrecht Dürer: Mezei nyúl,1502 (fotó: Google Art Project)
Albrecht Dürer: Mezei nyúl,1502 (fotó: Google Art Project)

Derkovits Gyula  – József Attila Szabadegyetem (Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.)
Ludmann Mihály művészettörténész előadás a Stílusteremtő géniuszok sorozatból.
Időpont: január 21 – 17:30

Variációk egy témára – El Kazovszkij bálványai – Urai Dorottya művészettörténész előadása A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij élet/mű című kiállításhoz kapcsolódóan (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)
Időpont: január 24 – 16:00

ARTUTAZÓ:

Love, Death and Loneliness/Szerelem, halál és magányEdvard Munch kiállítás (Albertina, 1010 Bács, Albertinaplatz 1. )
A kiállítás megtekinthető: január 24-ig

Edvard Munch: Melankólia, 1894 (fotó: edvardmunch.org)
Edvard Munch: Melankólia, 1894 (fotó: edvardmunch.org)

Tartalmas időtöltést kívánok! 🙂

Tudsz egy jó képzőművészeti programot a következő hétre? Küldd el nekünk: program.gittegylet.com@gmail.com

Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.