Alan Rickman nélkül

Furcsa dolog az emlékezés. Most, hogy tisztelői a londoni King’s Cross pályaudvar ominózus 9 és ¾-dik vágányánál gyászolják a Golden Globe-díjas színészt, rá kellett jönnöm, hogy a legtöbb filmbéli szerepében nem is őt, hanem a megjelenített hőst látom. Különböző karaktereket játszott olyan természetességgel, hogy csak most tűnt fel, hány arca létezik a filmkockákon. Képzeljük csak el, mi lett volna ezekből a történetekből Alan Rickman nélkül… – Ürmös Attila írása


Az Igazából szerelemben az Emma Thompson alakította Karen bizonyára valaki más felesége lenne, a csilivili cd-válogatásnál vélhetően szebbet kapna karácsonyra. Talán nyakéket, vagy ha már Joni Mitchell-album, akkor százszor inkább a Mingust, Jaco Pastorius basszusgitár-játékával – az tényleg igazi gyöngyszem…

Alan Rickman És Emma Thompson a valóságban is régi barátok voltak. Emma ott volt a halálos ágynál.
Alan Rickman és Emma Thompson régi barátok voltak. Emma ott volt a halálos ágynál is.

És Robin Hood? A tolvajok fejedelme halálra unná magát a Notthinghami Sheriff nélkül. Morgan Freeman, Christian Slater és Kevin Costner csak kártyáznának az árnyas sherwoodi fák alatt.

A Parfüm pszichopata illatzsenijének sem kéne küzdenie a lányát féltő nagyhatalmú Antoine Richissel a szépséges Laure-ért, Kate Winslet pedig még most is ott ázna a parkban az Értelem és érzelemben, és énekelné: „Minden napra jut egy szamba, jut egy twist. Ki az, aki engem ma este hazavisz?”

Alan Rickman a Parfüm: Egy gyilkos történetében (2006)
Alan Rickman a Parfüm: Egy gyilkos történetében (2006)

A Galaxis útikalauz stopposoknak kis űrcsapatát legfeljebb jelbeszéddel idegesíthetné Marvin Paranoid Android az állandó rosszkedvével, de Rickman hangja nélkül Tim Burton animált hősei közül is jó páran csak tátognának. A Die Hard toronyházának dolgozói pedig átvészelnének egy újabb uncsi hétköznapot. John McClane és neje a hó végére már biztosan válnának, sőt Bruce „Világmegmentő” Willis karrierjének rakétái sem izzanának, mert ha nem jön Hans Gruber a terroristáival, valószínűleg film sem készül: irodai dolgozók szokványos munkanapjai, meg feleséget visszahódítani vágyó rendőrkopó magában kutyát sem érdekel.

Alan Rickman Hans Gruber szerepében a Drágán add az életed c. filmben (1988)
Alan Rickman Hans Gruber szerepében a Drágán add az életed c. filmben (1988)

A további el-nem-készült harmadik rész főgonosza, Simon Peter Gruber is vélhetően egykeként nőtt volna fel, saját gyerekszobával és Jeremy Irons a New Yorkban robbantgató szuperbűnöző helyett egy vegyesbolti eladót alakítana a Várkert Bazárban.

A londoni King's Cross pályaudvaron a Harry Potterr óta létezik 9 és 4-dik vágány. A rajongók ott emlékeznek Alan Rickmanre.
A londoni King’s Cross pályaudvaron a Harry Potter óta létezik 9 és ¾-dik vágány. A rajongók ott emlékeznek Alan Rickmanre. (fotó: Twitter)

Abba pedig belegondolni is rossz, mi történne Harry Potterrel Piton tanár úr nélkül, igaz, Kevin Smith Dogmájában addigra már mindannyian a nemlétbe zuhannánk, hiszen Linda Fiorentino nem kapná meg az égi útbaigazítást a furcsán alkoholizáló Metatrontól.

Ki ez a színész, aki ennyire nélkülözhetetlenül írta be magát a filmtörténetbe, lopta be magát a nézők szívébe?

alan-rickman-young1946-ban született, második fiúként egy gazdagnak nem mondható négy gyermekes londoni családban.

Háziasszony anya, gyári munkás apa, helyi Montessori módszerű iskola, ahol felfedezték képzőművész-tehetségét. Ennek köszönhetően hamarosan jobb iskolába kerülhetett, a Latymer Upper School-ba, ahol megismerkedett a színjátszással. Pályafutásának első szakasza a rajz és a színház vonzásában telt. Néhány barátjával Graphiti névvel design stúdiót nyitottak, az üzlet jól prosperált, és három év múlva – már elég pénzzel a tarsolyában – meghozta élete döntő lépését. Otthagyta a grafikusi munkát a színjátszásért.

Royal Academy of Dramatic Art hallgatója lett, kísérleti színházakban játszott, első nagyobb sikere 1978-ban a Court Drama csoport kötelékében született a Rómeo és Júlia előadásban. Hamarosan már a világ legrangosabb színházának tartott Royal Shakespeare Company-ben játszott, a nyolcvanas évek elejétől pedig BBC-tévéfilmekben szerepelt.

Nem csak a színpadon, hanem a kamerák előtt is egyre nagyobb tekintélyre tett szert. Ma már legtöbben a filmkarrierjét ismerjük, ám az Alan Rickman név a színház világában legalább olyan jól cseng.

Helen Mirren és Alan Rickman az Antonius és Klaopátrában a Londoni Nemzeti Színház színpadán (Fotó: John Stillwell/PA Archive/PA Photos)
Helen Mirren és Alan Rickman az Antonius és Kleopátrában a Londoni Nemzeti Színház színpadán, 1998-ban. (Fotó: John Stillwell/PA Archive/PA Photos)

2000-ben a Texas rockegyüttes klipjében is tangózott egyet. A zenekar válogatáslemezt dobott a piacra, amelyen három új dal is szerepelt. Ebből az egyikről, az In Demandról készült videón láthatjuk a neves színészt:

Filmjeinek hosszú sorát az idén tavasszal vetítésre kerülő Alice tükörországban című Tim Burton-animáció zárja. Az angol nyelvű változatban hallhatjuk utoljára Alan Rickmant; Absalom, a pillangó szerepéhez adta a hangját.

Alan Rickman egészsége akkor fordult rosszabbra, amikor 2015 nyarán agyvérzést kapott. Ennek kapcsán alaposan kivizsgálták, így diagnosztizálták nála a hasnyálmirigyrákot. Alig fél év múlva, 2016.január 14-én – csodálatos életművét hagyva hátra nekünk – egy londoni kórházban halt meg, barátai, rokonai végig mellette voltak.

alan-rickman-going
Február 21-én lett volna 70 éves.

Add tovább a cikket másoknak is (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük!

Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Alan Rickman nélkül” bejegyzéshez ozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.