Képzőművészeti programajánló (2016 – 2. hét)

A HÉTEN UTOLJÁRA:

Jónák Tamás festőművész kiállítása (Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, 1131 Budapest, József Attila tér 4.)
Az 1947-es születésű művész mestere Sváby Lajos volt. Kifejezetten kolorista művész, a festéket vastagon viszi fel a vászonra. Ecsetkezelése indulatos, gyakran közvetlenül a tubusból hordja fel a színeket a felületre. A dinamikus, állandóan mozgásban lévő figurák rejtelmes események szereplői. Szívesen használ intenzív színeket, erős okkerek, vörösök jellemzik munkáit. (kult13.hu)
A kiállítás megtekinthető: január 12-ig

Jónák Tamás: Vágyódás a szerelemre (fotó: jonaktamas.hu)
Jónák Tamás: Vágyódás a szerelemre (fotó: jonaktamas.hu)

HiányErdődy József Attila képzőművész kiállítása (Fészek Galéria, Budapest, VII. Kertész utca 36.)
A kiállítás megtekinthető: január 14-ig

Waves – az Elektro Moon Vision interaktív installációja (Galéria Platán, 1061 Budapest, Andrássy út 32.)
A Waves egyszerűen magába szippant, mint egy buborékot a hab közepe. A generatív vizuális élmény egy elképzelt tengerpartra repíti a résztvevőt, ahol a hullámok az öndelegált karmester minden egyes mozdulatát lesik, követik, átadva magukat a fizika törvényeinek, átalakulnak, sűrűsödnek. Valamennyi interferencia egyedülálló, önmagában megismételhetetlen, digitális adatok végterméke. A cím – Hullámok – nem csak a tenger hullámaira utal, hanem minden olyan fizikai hullámra, mely valamely közegben terjed, vagy egy egyensúlyi állapot körül rezeg, energiát szálítva, de tömeget nem – fizikai jelenség, mely az alkotókat lenyűgözte, megihlette az installáció megalkotásakor. Az alkotás az egyik legismertebb lengyel happeningre utal, melyet Tadeusz Kantor adott elő 1967 augusztus 23-án „Tengeri panoráma koncert” címmel a lengyel Łazyban. (polinst.hu)
Az installáció megtekinthető: január 14-ig.

Láthatatlan látható-IN/VISIBLE – III. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, 9021 Győr, Király utca 17.)
A kétévente, páratlan években, változó tematika szerint megrendezésre kerülő nemzetközi, képzőművészeti seregszemle, a rajzművészet és a képgrafika eljárásait hivatott bemutatni saját tervezésű és kivitelezésű alkotásokkal. A Biennáléhoz kapcsolódó képzőművészeti pályázat professzionális, képzőművészeti diplomával rendelkező alkotóknak, valamint a képzőművészeti felsőoktatás hallgatóinak kínál lehetőséget arra, hogy az utóbbi két évben készített műveiket bemutathassák. (romer.hu)
A kiállítás megtekinthető: január 17-ig

Pál Csaba: Egészrész 02, III. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé (fotó: palcsaba.wordpress.com)
Pál Csaba: Egészrész 02, III. Nemzetközi Rajz- és Képgrafikai Biennálé (fotó: palcsaba.wordpress.com)

A HÉTEN ELŐSZÖR:

A Halálnem – haláligen – Ízlés és szerencse dolga – képzőművészek csoportos kiállítása (Latarka Galéria, Budapest, VI. Andrássy út 32.)
A kiállító művészeket rokonítja a klasszikus művészettörténeti toposzok kisajátítása, átírása; az analitikus, megfigyelő természet; a bestialitás és humanitás összefésülése; az ironikus-önironikus hajlam vagy éppen a művészet–műtárgy–művész szentháromság blaszfemizálása és összezavarása. (facebook.com/Latarka)
Megnyitó: január 13 – 19:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. február 4-ig

halalnem_0

Évszakok a pokolban – Kendell Geers kiállítása (acb Galéria, Budapest VI. ker., Király u. 76. F. 14.)
Az acb Galéria örömmel ad otthont Kendell Geers, a dél-Afrikai származású, világhírű képzőművész első önálló magyarországi kiállításának. Kendell Geers kivételesen provokatív, a kortárs művészet és társadalom problémáira rendkívül erős kritikai reflexiókkal reagáló művészete különleges pozíciót foglal el a nemzetközi művészeti színtéren. […] A fotográfia, a festészet, a rajz, a szobrászat, az installáció és a performansz műfajaiban alkotó művész kritikus, humoros és harcos szellemű, a társadalmi szabályokat és előírásokat kikezdő munkákat hoz létre, amik a művészettörténettől a pornográfiáig, az ikonográfiától a giccsig, illetve a rasszista vagy vallási sztereotípiákkal kapcsolatos összetett politikai utalásokig terjedő legkülönbözőbb referenciákat mozgósítanak. (acbgaleria.hu)
Megnyitó: január 14 – 19:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. március 3-ig.

Kendell Geers: SeaSonSinHell (fotó: acbgaleria.hu)
Kendell Geers: SeaSonSinHell (fotó: acbgaleria.hu)

SzárítóPokorny Attila szobrászművész kiállítása (Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.)
„A drapéria, mint téma, nálam visszatérő motívum, de ezeket mindig préselt, gyűrt, vagy szárított állapotban ábrázolva jelenítem meg, különböző médiumokban. Legutóbb a rostaháló került az utamba, ebből a nem speciálisan szobrászati anyagból készítettem Szárító című kiállításom darabjait.” (Pokorny Attila)
Megnyitó: január 14 – 17:30
A kiállítás megtekinthető: 2016. február 14-ig

Pokorny Attila: Fátyol, 2006 (fotó: pkf-imagecollection.org)
Pokorny Attila: Fátyol, 2006 (fotó: pkf-imagecollection.org)

Barcsay-díj 2015 – csoportos képzőművészeti kiállítás (Barcsay Múzeum, 2000 Szentendre, Dumcsa Jenő utca 10.)
A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány minden évben olyan fiatal, pályakezdő alkotóknak adományoz díjat, akik műveikkel méltó módon őrzik és idézik meg Szentendre emblematikus festőművészének szellemiségét. A Barcsay-díjjal kitüntetett alkotók új munkáikat hagyományosan a mester születésnapján megnyíló kiállításon mutatják be, melynek ezúttal a Barcsay Múzeum ad otthont. A 2015-ös díjazottak: Balázs Nikolett, Horváth Lóczi Judit, Tóth Anna Eszter. (port.hu)
Megnyitó: január 15 – 17:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. január 31-ig.

Kováts Borbála kiállítása (Artézi Galéria, 1037 Budapest, Óbuda, Kunigunda u.18.)
Kováts Borbála 1998-ig elsősorban a fénymásolással, mint grafikai technikával foglalkozott. Fokozatosan áttért a komputergrafika művelésére, ma főként ezzel a technikával dolgozik. Digitális fotókból, beszkennelt anyagokból kiindulva új felületek, formák létrehozásával készülnek többnyire nonfiguratív nyomatai. Az elektronikus eljárások igénybevételével időnként kirándulást tesz a Mail Art és a művészkönyv (Livres-objet) területére. Újabban a digitális technika felhasználásával, mégis manuális úton készült vetíthető képeket készít. (artportal.hu)
Megnyitó: január 16 – 17:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. február 16-ig.

Gorgók – Among facesSilaro (Szilágyi Szilárd) festőműész kiállítása (Gebauer Galéria, 7624 Pécs, Szent István tér 17.)
Megnyitó: január 13 – 17:00
A kiállítás megtekinthető: 2016. február 9-ig.

Silaro: Gorgók (fotó: ckh.hu)
Silaro: Gorgók – kép a kiállításról (fotó: ckh.hu)

TÁRLATVEZETÉS:

A szavak helyes használatának helyreállításaGerhes Gábor (grafikus, festő) és Kálmán László (nyelvész) vezetése a JELENTÉS című kiállításon (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.)
Időpont: január 11 – 18:00

Napok, amikor megszülettünk – interaktív pszichológiai tárlatvezetés kortárs művészeti környezetben (Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont: január 14 – 16:30

Dohnál Szonja művészettörténész szaktárlatvezetése az A szépség vonzásában – Rippl-Rónai József világa című kiállításban (Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
Időpont: január 14 – 16:00

Rippl-Rónai
Rippl-Rónai József: Fekete kesztyűs nő

Tárlatvezetés a  Kokesch Ádám: Backup – Biztonsági mentés című kiállításban (Kassák Múzeum, 1033 Budapest, III. kerület, Fő tér 1., Zichy-kastély)
Időpont: január 16 – 16:00

Tárlatvezetés a LUDWIG 25. A kortárs gyűjtemény című kiállításon (Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont: január 17 – 16:00

EGYÉB PROGRAM:

MÚZEUM+ FÉTIS – (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)
Az est témája a Fétis, vagyis minden, aminek szokásaink, kultúránk, hagyományaink, vagy éppen egyéni választásunk alapján varázserőt tulajdonítunk. Részletes program itt.
Időpont: január 14 – 18:00-22:00

mplus

Feltört tértörvények – családi délelőtt (Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Amíg csak élünk, a tér körbevesz minket. De hogyan is látjuk azt? És hogyan ábrázoljuk? A különböző korok különféleképpen – az aktuális korszellemnek és világnézetnek megfelelően – mutatták be a teret. Az adott tértörvények sok mindent elárulnak arról a korról, amelyben az ábrázolás készült. Most feltörjük ezeket a törvényeket! Megnézzük, mi is az a legnagyobb felületek törvénye, mi az az axonometrikus ábrázolás és mi az, az általunk leginkább ismert, perspektivikus ábrázolásmód. Persze, mindezt könnyen érthető, játékos módon. (ludwigmuseum.hu)
Időpont: január 16 – 10:30-12:30

ARTUTAZÓ:

Sous le plus grand chapiteau du monde/ A világ legnagyobb sisakja alatt – Claude Lévêque fényinstallációja a Piramisban (Louvre, Palais-Royal, 75058 Párizs)
Az installáció megtekinthető: január 25-ig

louvre-leveque-horiz

Tartalmas időtöltést kívánok! 🙂

Tudsz egy jó képzőművészeti programot a következő hétre? Küldd el nekünk: program.gittegylet.com@gmail.com

Tarts velünk a Facebookon! »

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.