Tánccirkusz decembertől – Tánc a hóban

Egyedülálló kalandban lehet része annak a nézőnek, aki élőben megnézheti a Medic’all Art Dance Company Tánc a hóban előadását. A műfaji sajátosságot képviselő csapat e kis kamaraelőadásában a kortárstánc koreográfiába/rögtönzésbe fokozottan épül be több más mozgásos formanyelv. – Szervác Attila tánckritikája


A tánccirkusz értelemben vett zsonglőrködés éllovasa Márványi Anna, aki ledes eszközökkel, különlegességként például ledes poikkal dolgozik.

Márványi Anna tánccirkusz-művész, tűz- és fényzsonglőr
Márványi Anna tánccirkusz-művész, tűz- és fényzsonglőr

A tánczsonglőrös eszközök közül kulcsszerepelők még a világító hulahopp karikák. Míg a poik a télies tájba világító fényeket idézik fel, addig ezek és egy tucatnyi fehér labdácska a mozgás kapcsolódó pontjai. A tánc tágan értelmeződik az előadás színes, játékos voltában, mely Mórocz Eszter számára továbbgondolható, üdítő jutalomjáték, a zsonglőrös részeket pedig a többi tag, Csabai Gabriella, a társulat vezetője, Kerekes Anna és Murvai Katalin szépen viszik át lírai részekbe.

Simogató triók

A dramaturgiai koncepció egy, az előadás végi tuttiig tartó, összességében sűrűsödő folyamatnak hat, folyamatosan érkeznek és váltják egymást a szereplők karakterei, és ebben a tánccirkuszos, nagyban rögtönzős kísérletben kifejezetten jól hatnak az finom duók-triók, 1-2 ponton kifejezetten megkapó, emlékezetesen szeretetteljes pillanatot kapunk. Ugyanakkor az általában jól megvalósított mozgásos átmenetek néha picit ellentmondanak a zenei szerkesztésnek, melyekben nem még nem jelenik meg az a saját anyagból építkező, progresszív kötőszövet, mint ami általában jól működik a felépített mozgásnál.

Új értékek

Az előadás egy rendkívül izgalmas folyamat része, melyben a cirkusz világának hagyományosan a szórakoztatóiparhoz, mint például a varieté tartozó elemei, megpróbálnak betörni a felső-közép kultúrába, magasabb művészetbe, és ez utóbbiaknak is teret adó helyszínekbe. Egy induló trend kétségkívül egyik legizgalmasabb társulata ez, mely hasonló kis, kísérletező kamaradarabjai mellett nagyobb előadásokat is készít, mindenek előtt a MediCirque előadást, amelyet januártól  ismét rendszeresen láthat a közönség a Bakelitben és vélhetően tavasztól más belvárosi helyszíneken és természetesen fesztiválokon is.

Az eredeti cikket a Negyvenpercnek köszönjük.

A Medic’all Art Dance Társulatról a Wikipédián.

Ha tetszett, add tovább a művészetet (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük!

Nézd meg, mi van a címlapon! »

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.