Képzőművészeti programajánló (50. hét)

A HÉTEN UTOLJÁRA!

GODA Retrospective – Goda Richárd szobrászművész kiállítása (Albertfalvi Közösségi Ház, 1116 Budapest, Gyékényes u. 45-47.)
Megtekinthető: december 7-ig.

Goda Richárd: Kötődés (kép forrása: artportal.hu)
Goda Richárd: Kötődés (kép forrása: artportal.hu)

Moving Walls22 Watching You, Watching Me – Megfigyelés a fotográfus szemével – fotográfiai kiállítás (Open Society Archives, 1051 Budapest, Arany J. u. 32.)
A New Yorkban már nagy sikert aratott kiállítás kormányok, vállalatok vagy egyes emberek napi kommunikációs adatainak világméretű tömeges megfigyelését vizsgálja abban a kontextusban, hogy a fotográfia hogyan lehet egyszerre a megfigyelés eszköze és a megfigyelés negatív hatásait feltáró mű.
Tíz művész a műholdas képtől a street view-ig terjedő különféle képek felhasználásával és különböző módon mutatja be, hogy a megfigyelési kultúra hogyan mossa el a magán- és a közszféra közti határt. A technológia fejlődésével mindinkább megfigyelhetőek lesznek napi interakcióink, és e projektek azt a fontos kérdést feszegetik provokatív módon, hogy mi a szerepe a magánszférának alapvető szabadságunk és jogaink megóvásában. (magyarmuzeumok.hu)
Megtekinthető: december 8-ig.

Tomas van Houtryve, Diákok az iskolaudvaron a kaliforniai El Dorado megyében. "Napok, amikor kék az ég" sorozatból. (kép forrása: magyarmuzeumok.hu)
Tomas van Houtryve, Diákok az iskolaudvaron a kaliforniai El Dorado megyében.
“Napok, amikor kék az ég” sorozatból. (kép forrása: magyarmuzeumok.hu)

A jó plakát kilép az utca szürkeségéből – plakátkiállítás (Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, 6720 Szeged, Dóm tér 1-4.)
A tárlaton bemutatott kötetek a magyar grafikai plakát 130 évéből idéznek meg neves alkotókat és emlékezetes műveket. A látványt a kiállított eredeti, jórészt szegedi plakátok teszik teljessé. (sk-szeged.hu)
Megtekinthető: december 9-ig.

Kösz mindent!  Ordódi Tamás és Parlag István szobrászművészek kiállítása (ART&ME Galéria és Élménytér, 1067 Budapest, Eötvös u. 27. fsz. 2.)
Megtekinthető: december 10-ig.

Csók 150 – festészeti kiállítás (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – Esterházy Palota, 9021 Győr, Király u. 17.)
A Csók István születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás a festőművész gazdag életpályáját eleveníti fel archív fotográfiák és festményreprodukciók segítségével. A fényképek a gyermekkortól kezdve egészen Csók idős koráig villantják fel a páratlan életút legfontosabb állomásait. (museum.hu)
Megtekinthető: december 10-ig.

Fejér megyei őszi tárlat – kortárs képző- és iparművészeti kiállítás (Csók István Képtár, 8000 Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.)
Megtekinthető: december 13-ig.

A HÉTEN ELŐSZÖR:

Koszta József gyűjteményes kiállítás (Várkert Bazár, 1014 Budapest, Ybl Miklós tér)
Ezen a Koszta József művészetét teljes egészében átfogó, közel száz festményt, korabeli fotókat és számos dokumentumot felsorakoztató kiállításon a festő művészi fejlődésének legfontosabb állomásait és változásait egyaránt nyomon követhetjük: a kiállítás elsősorban arra ad választ, hogy a tradicionális hazai képi világ hogyan válik európai színvonalúvá egy olyan művész ecsetvonásai által, aki modern szemmel és európai szemlélettel tudja és meri nézni saját, mindennapi életét, megszokott környezetét. (port.hu)
Megnyitó: december 10.
A kiállítás megtekinthető: 2016 április 17-ig

Koszta József: A hazatérők (kép forrása: mng.hu)
Koszta József: A hazatérők (kép forrása: mng.hu)

ifj. Blaskó János szobrászművész kiállítása – kamara-tárlat (Városház Galéria, 1139 Budapest, Béke tér 1.)
Kisplasztikákat és érmeket, megrendelésre portrékat, díszítő jellegű kompozíciókat és emlékműveket alkot. Figurális, az emberi alakot stilizáltan megjelenítő körplasztikáinak és domborműveinek anyaga leggyakrabban a bronz, de alkalmaz vörösrézlemezt, követ is. A 90-es években készült monumentális alkotásainak lényeges összetevői az architektonikus elemek.  (port.hu)
Megnyitó: december 8. – 15:00
A kiállítás megtekinthető: 2016 január 10-ig.

The meaning of life – Kaido Ole és Marko Mäetamm kiállítása – kortárs képzőművészeti kiállítás (FUGA, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)
A két művész együttműködése már évtizedekre nyúlik vissza az észt művészeti színtéren. Az 1990-es évek végén jelentkeztek egy fiktív művész, John Smith műveivel (50. Velencei Biennále, észt pavilon). Az együttgondolkodás és alkotás azóta sem szűnt meg kettejük között, csak annak médiuma és erőssége változott. 2015 decemberében egy budapesti kiállításra állnak össze ismét, amely a legutóbbi évek alkotásaiból válogat. Nyíltan vagy rejtetten provokatív műveik a családon belüli erőszak, a fogyasztói társadalom és a globális válság fenyegetettségével foglalkoznak, valamint reflektálnak az együttműködési gyakorlatok kortárs művészeti megjelenési formáira is. (fuga.org.hu)
Megnyitó: december 10. – 18:30. A két kiállító művész performansza is része a megnyitó programjának.
A kiállítás megtekinthető: 2016 január 10-ig.

Kaido Ole: Szürrealisztikus szörny, 2014 (kép forrása: kaidoole.eu)
Kaido Ole: Szürrealisztikus szörny, 2014 (kép forrása: kaidoole.eu)

Fodor József emlékkiállítás – festészeti kiállítás (Alföldi Galéria, 6800 Hódmezővásárhely, Kossuth tér 8.)
Megnyitó: december 12. – 12:00
A kiállítás megtekinthető: 2016 február 15-ig.

Opánszki Tamás: Éjszakai áramlat (Kavéházi Tango) – kortárs festészeti kiállítás (FUGA, 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)
„Engem festőként a látvány dinamikus átalakítása foglalkoztat, melyet elmosódott formákon, gesztusokon keresztül mutatok be festményeimen.” (Opánszki Tamás)
A kávéház a szellemi diskurzus, párbeszédek, barátságok születésének helyszíne. Fiatal művészek ültek régen és ülnek ma is az asztaloknál, sorközösségben, a világ bármely pontján, Budapesttől Párizson át Buenos Airesig. (fuga.org.hu)
Megnyitó: december 11. – 18:00
A kiállítás megtekinthető: 2016 január 13-ig.

Opánszki Tamás: Társaság (Romkocsma), 2014 (kép forrása: ujmuveszetfolyoirat.hu)
Opánszki Tamás: Társaság (Romkocsma), 2014 (kép forrása: ujmuveszetfolyoirat.hu)

TÁRLATVEZETÉSEK 

Teremtő birtokbavétel. El Kazovszkij Vajda lapjai – Cserjés Katalin irodalomtörténész tárlatvezetése A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij-élet/mű kiállításban (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)
Időpont: december 10. -16:00

Fábry Sándor tárlatvezetése a Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállításban (Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont: december 12 – 16:00

Tárlatvezetés a Ludwig Goes Pop + The East Side Story kiállításban (Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Időpont: december 13. – 16:00

Szvet Tamás képzőművész tárlatvezetése a Lumina – Hommage á Kepes György kiállításban (Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17.)
Időpont: december 8. – 17:00

ELŐADÁSOK:

„A szem becsapása”: a barokk trompe-l’oeil festészet illuzionizmusa – Veronese és Pozzo – József Attila Szabadegyetem (Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.)
Réti Mária művészettörténész kutató előadása a Kor-Képek V. évfolyam című sorozatból.
Időpont: december 8. – 18:00

Révész Imre  – József Attila Szabadegyetem (Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.)
Ludmann Mihály művészetörténész előadás a Stílusteremtő géniuszok sorozatból.
Időpont: december 10. – 17:30

Révész Imre: Tájkép (kép forrása: galeriasavaria.hu)
Révész Imre: Tájkép (kép forrása: galeriasavaria.hu)

Popos otthon. A hatvanas évek hétköznapi tárgyai – Ludwig Goes Pop Szabadegyetem (Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)
Frazon Zsófia múzeumkritikus előadása
Időpont: december 10. – 18:00

EGYÉB PROGRAM:

mplus

Múzeum + Varázs
Tematikus séták az állandó gyűjteményben, Élő MúzeumCafé beszélgetés A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij-élet/mű kiállításról, divatperformansz, koncert, Bellák Gábor művészettörténész A varázslatos fény című előadása és sok más érdekes program. (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)
Időpont: december 10. – 18:00-22:00
Kedvezményes jegyekre beváltható kupon itt!

Tartalmas időtöltést kívánok a karácsonyi készülődés közben! 🙂

Tudsz egy jó képzőművészeti programot a következő hétre? Küldd el nekünk: program.gittegylet.com@gmail.com

Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.