Alice 150 éve Csodaországban. A legszebb illusztrált kiadások: Salvador Dalí, Yayoi Kusama, John Tenniel

Lewis Carroll világhírű meséje idén lett 150 éves. Bemutatjuk a legelső kiadást és a legszebb, legizgalmasabb illusztrált változatokat Salvador Dalí és Yayoi Kusama munkáival. Szenvedélyünk tárgya: a könyv.


150 évvel ezelőtt egy mesélő kedvű oxfordi matematikatanár, Charles Lutwige Dodgson úgy döntött, könyvként is megjelenteti az addig csak egy kislány, Alice Pleasance Liddell szórakoztatására kitalált történetét. Szerencsére az író szenvedélyes fotográfus is volt, így sok fénykép fennmaradt az igazi Alice-ról és családjáról.

A Lewis Carroll írói álnéven kiadott Alice Csodaországban (Alice’s Adventures in Wonderland) című könyv sikertörténete azóta is töretlen, megszámlálhatatlan kiadást ért meg a világ minden táján, számos filmadaptáció készült belőle, komoly legenda szövődött köré.

Irodalmi értékén lehet vitatkozni, egy azonban bizonyos: az Alice Csodaországban jó példája annak, mennyivel is több egy könyv egybefűzött, nyomtatott lapoknál, mennyivel képesek emelni egy könyv művészi értékét a benne rejlő illusztrációk.

A teljesség igénye nélkül válogatunk ismét a könyvkiadás fantasztikus világából.

Az 1865-ben megjelent első kiadás így festett:

Alice in Wonderland, Macmillan&Co. 1865
Alice in Wonderland, Macmillan&Co. 1865
Alice in Wonderland, 1865
Alice in Wonderland, 1865

Az első kiadás már gazdagon illusztrált, John Tenniel képei azóta a világ számos pontján megjelenő kiadásokban köszönnek vissza – a képekre kattintva lapozható a galéria:

Itt egy áprázatos, vintage-gyűjtemény az angol nyelvű kiadványokból az 1900-as évek első feléből – kattintásra képgaléria:

Európai kiadványok az 1900-as évek második feléből:

Magyar megjelenések:

Igazi könyvritkaság volt az 1969-ben mindössze 2 500 példányban készült, Salvador Dalí színes nyomataival illusztrált változat.

A portfólió-stílusú könyv a New York-i Maecenas Press-Random House jóvoltából jöhetett lére, 12 nyomatot tartalmaz, a nyitólapon pedig egy rézkarcot, amit Dalí kézjegyével látott el – kattints a képekre a lapozható galériáért:

A könyvkülönlegességről videó is készült 2010-ben:

Japán legismertebb kortárs képzőművésznője, Yayoi Kusama is hozzátette a magáét egy gyönyörűen illusztrált kiadással Alice történetének könyves legendájához, amelyben egyedi tipográfiai megoldásokkal is találkozhatunk. 2012-ben jelent meg, a Penguin Books-nál:

– a képekre kattintva nyílik a galéria –

Érdekesnek találtad a cikket? Oszd meg másokkal is (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük! 🙂

Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.