Képzőművészeti programajánló (49. hét)

November 30-tól december 6-ig ismét rengeteg a múzeumi program: nyílik a Párizs vonzásában az Art IX-XI Galériában, Pécsett Gross Arnold kiállítás, zár viszont Bak Imre kiállítása a Deák Erika Galériában, a Képbe zárt írások az MNG-ben, emellett lesz sok tárlatvezetés, családi program, válogassatok kedvetekre!


A HÉTEN UTOLJÁRA!

Bak Imre: Feszültség és Harmónia (december 5-ig a Deák Erika Galériában, 1061 Budapest, Mozsár u. 1.)
Bak Imre (sz. 1939) a magyar festészet kiemelkedő és meghatározó alakja, Munkácsy- és Kossuth-díjas, nemzetközileg is ismert és elismert képzőművész. A Deák Erika Galériában bemutatott festményei az elmúlt két évben születtek. A két festményciklus jól mutatja, hogy Bak mindig képes a megújulásra.  (Deák Erika Galéria)

Bak Imre művei a Deák Erika Galériában (fotó: Deák Erika Galéria)
Bak Imre művei a Deák Erika Galériában (fotó: Deák Erika Galéria)

HÉTFŐ – november 30.

19:00 VÁRFOK 25 – jubileumi kiállítások megnyitója  a Várfok Galériában (1012, Budapest, Várfok u. 11.)
A kiállításokat megnyitja: Földényi F. László esztéta, műkritikus.
A kiállítások 2015. december 1. és 2016. január 30. között tartanak nyitva.

KEDD – december 1.

Előadás:
18:00 Híres csaták: Trója – legenda és valóság – József Attila Szabadegyetem (Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.)
Réti Mária művészettörténész kutató előadása a Megfestett történelem – avagy: történelem a művészet tükrében című sorozatból.

SZERDA -december 2.

Tárlatvezetés:
17:30 Mucsi Emese, a Jelentés című kiállítás kurátora tart tárlatvezetést az Esterházy Marcell (vizuális művész), Forgács Péter (médiaművész) és Gerhes Gábor (grafikus, festő) munkáit bemutató kiállításon. (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

A három művész nem alkotócsoportként lép fel: a Jelentés három egyéni bemutatót rendel egymás mellé, hogy így adjon lehetőséget a művészi gyakorlatok közti kapcsolódási pontok felderítésére, összeolvasására, a gondolati közösség igazolására.
Esterházy, Forgács és Gerhes kiállításai úgy működnek együtt, mint három könyv egy közös dobozban − nemcsak a mindhárom alkotónál jelen lévő szövegalapú képzőművészeti alkotások és a különböző módokon beemelt vagy megidézett szakszövegek, irodalmi textusok miatt, hanem egymáshoz való viszonyuk tekintetében is. A bemutatók egyenkénti és együttes értelmezéséhez, a jelentésrétegek feltárásához és összekapcsolásához egyaránt a szövegolvasásnál tapasztalt tartós figyelem szükséges. (Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ)

Esterházy Marcell: Autodafé, 2015 (fotó: www.esterhazymarcell.net)
Esterházy Marcell: Autodafé, 2015 (fotó: http://www.esterhazymarcell.net)

Megnyitó:
18:00 Farkas Dénes: „of places no longer being separated”  (Molnár Ani Galéria, 1088, Budapest, Bródy Sándor u. 22.)
Farkas szövegek és képek összekapcsolásán alapuló installációjával filozófiai kérdéseket vet fel a  valóság, a létezés és az emberi kapcsolatok témái mentén. Fekete-fehér fiktív tereket, vagy absztrakt képként működő valóságrészleteket bemutató művei az emberi lét, az ember környezetében betöltött  helyének és szerepének megértését olyan módon közelítik meg, hogy a befogadót saját személyes narratívájának létrehozására ösztönzik. (Molnár Ani Galéria)
A kiállítás megtekinthető 2016. február 12-ig.

Farkas Dénes: A csend bizonyos fajtái, 2015, installáció, részlet. (fotó: artportal.hu)
Farkas Dénes: A csend bizonyos fajtái, 2015, installáció, részlet. (fotó: artportal.hu)

18:00 Párizs vonzásában – kortárs francia vonatkozású, magyar figuratív festészet (Art IX-XI Galéria, 1111, Budapest, Bartók Béla út 1.)
Kiállító művészek: Breznay Pál, Csernus Tibor, Konkoly Gyula, Lajta Gábor, Méhes László, Sándorfi István, Szabó Ákos, Szinte János, Takáts Márton (egyben a kiállítás kurátora is)
A kiállítás megtekinthető 2016. január 02-ig.

CSÜTÖRTÖK – december 3.

Tárlatvezetés:
17:00 Tárlatvezetés a Privát nacionalizmus című kiállításon (Kiscelli Múzeum Fővárosi Képtár, 1037 Budapest, Kiscelli u., 108.)

16:00 Kép és színházKeserü Katalin művészettörténész tárlatvezetése (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)

Megnyitó:
18:00 KOR/TÁRS III. – a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének kiállítása (Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér, 1067 Budapest, VI. kerület, Eötvös u., 10.)
Egy többszereplős kiállítás sokszínű lehetőséget nyújt a művészeti érvelés bizonyítására, a gondolkodási módok, irányok és irányultságok sokrétűségének bemutatására. Erre a kiállításra Terézvárosban és Erzsébetvárosban élő művészek kaptak meghívást, hogy műveik révén szembesítsenek bennünket az alkotó fantázia szabadságával. Hegel német filozófus érdeme az a felismerés, hogy a művészetet az ember társadalmi tevékenységének egyéb fajtáival, a gazdaságtannal, a politikával, az erkölccsel, a kor mindenkori problémáival együtt kell vizsgálni. Hiszen a művészet bepillantást enged a korba, amelyben született: megtaláljuk benne életünk párhuzamait, karakterünket, véleményünket – és főleg önmagunkat! (port.hu)

Finisszázs:
18:00 Képbe zárt írások – 1945 utáni rajzok és grafikák a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből a Francia Intézet kiállítótermében (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)

Könyvbemutató:
18:00 Kertész László: Éghez ragadt művészet – Oláh Katalin Kinga szobrászművészről szóló könyvének bemutatója (Műcsarnok,  1146, Budapest, Dózsa György út 37.)
A könyvet bemutatja: Készman József művészettörténész

Fotó: Műcsarnok
Fotó: Műcsarnok

PÉNTEK – december 4.

Megnyitó:
16:00 Az öröm ünnepe – kiállítás Gross Arnold legszebb alkotásaiból (Csorba Győző Könyvtár, 7622, Pécs, Universitas u. 2/A.)
A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy-díjas Gross Arnold (1929-2015) a nagy grafikus nemzedék, a “magyar grafika aranykorának” egyik meghatározó tagja volt, akit a határainkon túl is jól ismertek és elismertek. A kiállításra érkező látogató egy olyan világba léphet be, ahol önfeledt harmóniában egybeolvad álom és valóság, ahol egymással kergetőznek létező és kitalált lények, és ahol elhisszük újra mindazt, amit gyermekként hittünk a világ boldog rendjéről… A kiállításon bemutatásra kerülő művek döntően Gross Arnold meghatározó alkotásai közül kerülnek ki, de néhány ritkábban publikált, a munkásságát bemutató albumokból kimaradt mű is bekerült a válogatásba. (www.csgyk.hu)
Megtekinthető: 2016 február 1-ig.

Gross Arnold: Az öröm ünnepe (fotó: Galéria Savaria)
Gross Arnold: Az öröm ünnepe (fotó: Galéria Savaria)


17:00 Treeline Syndrome – Képalkotás, zene, installáció (Murok Café, 1023, Budapest, Török u., 2.)
Milyen hatással van az őszi erdő illata, látványa, tapintása az emberi lélekre? Az alkotók (Attila Máté, Bence Csuja, Attila Ferenczi) saját eszközeik, tapasztalataik és élmenyeik mentén keresik a választ festményben, filmben, hangokban kifejezve gondolataikat, intuícióikat.

19:00 Bartus Zita: Ég és Föld (Barabás Villa, 1122 Budapest, Városmajor u., 44.)
„Festményeim egyszerű dallamok a test törékenységéről és a lélek nagyszerűségéről. Legalábbis, ahogy ez bennem megszólal. Sokszor fent az égben szárnyalva, hol pedig itt lent a földön a mindennapok nehézségeiben.” (Bartus Zita)
Megtekinthető: 2016 január 5-ig.

Bartus Zita: Vörös csendélet II. (fotó: barabasvilla.hu)
Bartus Zita: Vörös csendélet II. (fotó: barabasvilla.hu)

Tárlatvezetés:
16:00 Tárlatvezetés a  TOBE Gallery POP UP című kiállításán (Ligne Roset, 1065, Budapest, Hajós u., 12.)
Kortárs fotográfia és kollázs művészet.

SZOMBAT – december 5.

Tárlatvezetés:
16:00 Téli szentjeink – Szent Miklós és Katalin legendája – tárlatvezetés az állandó gyűjteményben (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)

16:00 Konok Péter történész tárlatvezetése a Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállításban (Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

18:00 Tárlatvezetés a Privát nacionalizmus című kiállításon (Kiscelli Múzeum Fővárosi Képtár, 1037 Budapest, Kiscelli u., 108.)

Egyéb program:
11.00-14.00  Várakozás, készülődés és ünneplés – Karácsonyi családi nap az El Kazovszkij-kiállításhoz kapcsolódóan (Magyar Nemzeti Galéria, Budavári Palota, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)

VASÁRNAP – december 6.

Tárlatvezetés:
16:00 Tárlatvezetés a Ludwig Goes Pop + The East Side Story kiállításban (Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

16:00 Tárlatvezetés A létra. Vörösváry Ákos installációi című kiállításon (Műcsarnok,  1146, Budapest, Dózsa György út 37.)

Tartalmas időtöltést kívánok! 🙂

Tudsz egy jó képzőművészeti programot a következő hétre? Küldd el nekünk: program.gittegylet.com@gmail.com

Tarts velünk a Facebookon! »

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.