Az igazi Alice Csodaországból

Lewis Carroll híres meséje az Alice Csodaországban nemcsak gyerekek körében népszerű, pedig egy valódi kislány ihlette. Az igazi Alice nem Csodaországban, hanem Oxfordban élt, a mese az ő kedvéért született meg és az ő kívánságára vetette papírra az író.


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a Liddell család, az apuka Henry, az anyuka Lorina és a szép gyermekeik. 1852-ben született meg – negyedikként a sorban – Alice Pleasance Liddell. A család 1856-ban Oxfordba költözött, ahol jó barátságba kerültek egy Charles Lutwidge Dodgson nevű fiatalemberrel.

Lewis Carroll
Lewis Carroll

Charles nagyon megkedvelte őket, sok időt töltöttek együtt, még fényképeket is készített a Liddell gyerekekről. A fiatalembert ma már inkább csak az írói álnevén Lewis Carrollként ismerjük.

Edith, Ina és Alice Liddell, 1858. június 29. Fotó: Charles Lutwidge Dogson, better Known as Lewis Carroll (1832-98). (Photo by National Media Museum/SSPL/Getty Images)
Edith, Ina és Alice Liddell, 1858. június 29. Fotó: Charles Lutwidge Dodgson, azaz Lewis Carroll (forrás: National Media Museum/SSPL/Getty Images)
 Alice, Ina, Harry és Edith Liddell, 1860. By, Dodgson, Charles Lutwidge, aka Lewis Carroll (1932-1898).  (Photo by National Media Museum/Royal Photographic Society/SSPL/Getty Images)
Alice, Ina, Harry és Edith Liddell, 1860. Fotó: Charles Lutwidge Dodgson, aka Lewis Carroll (1932-1898). (Photo by National Media Museum/Royal Photographic Society/SSPL/Getty Images)

Történt egyszer (1862-ben), hogy Charles hajókirándulásra indult Oxfordból Godstow-ba Lorinával. Magukkal vitték Alice-t és testvérét, Edith-et. Hogy a lányokat szórakoztassa, Charles kitalált egy fantasztikus történetet, főszerepben egy Alice nevű kislánnyal.

Edith, Ina és Alice Liddell,1860 júliusában. Fotó: Charles Lutwidge (Lewis Carrol)  (Photo by National Media Museum/SSPL/Getty Images)
Edith, Ina és Alice Liddell, 1860 júliusában. Fotó: Charles Lutwidge Dodgson (Lewis Carrol) (National Media Museum/SSPL/Getty Images)

A gyerekeknek annyira tetszett a mese, hogy kérték Charlest, írja le. Az első kézirat címe még Alice kalandjai a föld alatt volt, megjelenésekor (1865) az Alice Csodaországban címet kapta.

Alice Liddell eljátsza, hogy alszik, 1860 tavaszán. Fotó: Charles Lutwidge (Lewis Carrol).  (Photo by National Media Museum/SSPL/Getty Images)
Alice Liddell eljátsza, hogy alszik, 1860 tavaszán. Fotó: Charles Lutwidge Dodgson (Lewis Carrol). (National Media Museum/SSPL/Getty Images)

Egy igazán megkapó kép Alice-ról:

UNITED KINGDOM - MARCH 17:  Alice Liddell in profile, facing right, Summer 1858, by Charles Lutwidge (Lewis Carrol)  (Photo by National Media Museum/SSPL/Getty Images)
Alice Liddell, 1858, nyár. Fotó: Charles Lutwidge (Lewis Carrol) (National Media Museum/SSPL/Getty Images)

És ilyen volt Alice Liddell 20 éves korában:

Alice Liddell, 1872 (Julia Margaret Cameron/Royal Photographic Society/Getty Images)
Alice Liddell, 1872 (Julia Margaret Cameron/Royal Photographic Society/Getty Images)

Alice 28 évesen ment férjhez egy gazdag kirkettjátékoshoz, Reginald Hargreaveshez, három fia született, akik közül ketten elestek az első világháborúban.

Alice Liddell, 1872. (Julia Margaret Cameron/Royal Photographic Society/Getty Images)
Alice Liddell, 1872. (Julia Margaret Cameron/Royal Photographic Society/Getty Images)

Alice Liddell 1932-ben, 80 éves korában hunyt el.

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg másokkal is (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük!:)

Nézd meg, mi van a címlapon! »

Hírdetés

Az igazi Alice Csodaországból” bejegyzéshez ozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.