Picasso múzsája 93 éves, új könyve jelenik meg

Françoise Gilot, Pablo Picasso egykori szerelme, két gyermekének édesanyja, festő, az Életem Picassóval szerzője 93 éves lett. Most egy barátnőjével közösen írt beszélgetőkönyvben mutatja be az életét – művészet, szerelem, emlékek.


Pablo Picasso (1881-1973) spanyol avantgárd festő munkássága talán éppoly ismert, mint a több könyvnek és filmnek izgalmas témákat kínáló kalandos szerelmi élete. Életrajzírói általában abban egyetértenek, hogy a sok nő közül, aki a művész életében megfordult, hétre tehető azok száma, akik fontosak voltak sorsának és karrierjének alakulása szempontjából.
Egyikük a mai is élő és alkotó, már a kilencvenes éveit taposó, ám még rendkívül energikus francia festőnő Françoise Gilot.

Françoise Gilot a műhelyében 2011-ben (Fotó: Piotr Redlinszkij a The New York Times részére)
Françoise Gilot a műhelyében 2011-ben (Fotó: Piotr Redlinszkij a New York Times részére)

A 21 éves Françoise Gilot 1943 tavaszán ismerkedett meg az akkor már 61 éves Picassóval.

Majdnem tíz évig tartó viharos szerelmükből két gyermek is született. Gilot kifejezetten erős személyiség volt már nagyon fiatalon is, és annak ellenére, hogy – mint sokan mások – ő is nagyon sok időt és energiát fektetett Picasso munkájának támogatásába, soha nem hódolt be neki teljesen, főleg nem mint alkotó. Természetesen Picasso művészetének hatása bizonyos fokig a mai napig érezhető Gilot festményein, de az utóbbi években már nem úgy tekintenek rá a művészettörténészek és kritikusok, mint a nagy művész követőjére, hanem mint önálló, saját stílussal rendelkező alkotóra.

Picasso és Gilot 1946-ban
Picasso és Gilot 1946-ban

Tizenegy évvel szétválásuk után Gilot megírta az Életem Picassóval című világsikerű memoárt. Közös éveik történetét a Túlélni Picassót című film vitte vászonra (a főszerepben: Sir Anthony Hopkins), viszont ezt a filmet Gilot egyszerűen „idiótának” minősítette.

A több, mint 1500 festményből és majdnem 5000 rajzból álló Gilotéletmű több alkotása ugyanúgy megtalálható magán gyűjteményekben, mint a világ számos múzeumában, és 93 évesen még ugyanolyan intenzitással dolgozik (akár napi 20 órát), mint azelőtt. A magyar művészetkedvelő közönség abban a kiváltságban részesülhet, hogy itthon is megtekintheti a festőnő alkotásait, ugyanis a budapesti Várfok Galéria az egyetlen hivatalos európai képviselője Françoise Gilot-nak.

Françoise Gilot: Reggeli fény, 1999, Várfok Galéria, Budapest
Françoise Gilot: Reggeli fény, 1999, Várfok Galéria, Budapest

Gilot […] a kubisztikus absztrakció játékos-rajzos megoldású változatát képviseli. Gilot alapvetően kolorista festő, akit emellett a struktúra, a rajz kutatása foglalkoztat. Munkáiban egyfajta minimalizmusra törekszik: igyekszik spórolni az eszközökkel, a legtöbbet mondani a legkevesebb elemmel. Számára a festészet a csend művészete, ‘szökés a szabadságba’. Miután színes korszaka egyfajta csúcspontra jut 1954 körül, ezután a finom átmeneti tónusok, a szürke árnyalatai, a rózsaszín fény foglalkoztatják leginkább.” (varfok-galeria.hu)

picasso.gilot

Françoise Gilot: About WomenA festészet mellett a művésznőnek írásra is jut ideje: csupán néhány hete jelent meg az About Women („Nőkről”) című beszélgetős könyve, melyben barátnőjével, Lisa Alther amerikai írónővel kivesézik a nők életének minden aspektusát. Alkotói munkáról, a művészet szerepéről is szó esik miközben fiatalkori emlékeiket mesélik el, vagy életük egy-egy jelentős epizódját elevenítik fel egymásnak. Reméljük, hamarosan magyar fordításban is olvashatjuk majd a külföldön eddig nagyon pozitív fogadtatásban részesülő könyvet. (via)

A Várfok Galéria november 30-án ünnepli 25. évfordulóját, és a több helyszínen megrendezett jubileumi kiállítások a Galéria legfontosabb pillanatait mutatják be megalapításától napjainkig. Az egyik ilyen, amit dokumentumok, fotók és emblematikus alkotásokon keresztül idéznek meg a 2007-es Galéria 19 avatása, melyet maga Françoise Gilot tartott.

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg másokkal is (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük!:)

Tarts velünk a Facebookon! »

Picasso múzsája 93 éves, új könyve jelenik meg” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.