Peace For Paris – A kép és aki mögötte van

Ez a rajz a ma már Peace For Paris néven ismert szimbólum, mely egyesíti Párizs összetéveszthetetlen jelképének, az Eiffel-toronynak körvonalait a béke jelével. Bemutatjuk Jean Jullient, a művészt, aki festette.


A párizsi támadásokat követően fénysebességgel kezdett terjedni a közösségi oldalakon egy nagyon egyszerű, csupán pár vonalból álló rajz, ami tökéletesen illeszkedett ahhoz a hangulathoz, ami az embereket világszerte arra késztette, hogy kifejezzék valahogyan azt, amit éreznek és gondolnak.

peace-for-paris

A „Peace For Paris” pár óra leforgása alatt nemzetközi ismertető jele lett azoknak, akiket (még ha személyesen nem is, de) megérintettek az események. Egyszerűségében rejlő hihetetlen kifejező ereje tette a rajzot ennyire népszerűvé.

Jean Jullien ifjú grafikus tervező az, akinek ezt a nagyon erős jelképet köszönhetjük. Jullien Nantes-ban született (Franciaország), ma Londonban él és dolgozik, és az egyik legkeresettebb illusztrátor a világon. Nagyon sokoldalú művész: alkotói tevékenysége a grafikától elkezdve a fotográfián át, egészen az installációig terjed, megbízói között olyan nagy neveket találunk, mint a Tate Múzeum, The New York Times, Le Nouvel Observateur, a Flammarion kiadó, a Yale Egyetem, a BMW, a Pompidou Központ vagy az Action Aid szervezet.

Jean Jullien (Fotó: Daniel Arnold)
Jean Jullien (Fotó: Daniel Arnold)

Munkája leginkább a karakterekre épül, rajzai kiemelkedő megfigyelőképességről tanúskodnak, sokszor humorosak.

2011-ben megalapította a Jullien Brothers nevű duót, mely mozgóképekre specializálódott, majd 2012-ben másokkal együtt létrehozta a News of the Times című vizuális blogot a tumblr-en.

Az események napján Jullien kitette a rajzát a Twitter– és a Facebook-profiljára a Peace For Paris címmel. A The Telegraphnak adott interjúban a következőket nyilatkozta:

„Ez volt a legközvetlenebb reakcióm. Általában, amikor rajzolok, akkor olyan képeket hozok létre, amelyek vagy nevetésre vagy az egymással való kommunikálásra késztetik az embereket.”

Egy Jullien-poszt a Twitterről
Egy korábbi Jullien-poszt a Twitterről

Percekkel azután, hogy a világhálóra került a rajza, már egy tévedés folytán úgy terjedt, mintha Banksy (híres brit graffiti-művész) alkotása lenne. Banksy pont aznap tett közé egy nyilatkozatot, miszerint ő nem rendelkezik sem Twitter- sem Facebook-profillal, így hamarosan fény derült a tévedésre, és onnantól a képet már mint Jullien-alkotást osztották tovább a közösségi oldalakon.

Ha tetszett, add tovább másoknak is (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük!

Mi is ott vagyunk, tarts velünk a Twitteren! »

Peace For Paris – A kép és aki mögötte van” bejegyzéshez ozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.