ARTremake: klasszikusok másképp

Da Vinci, Dürer, Vermeer és más nevezetes festők alkotásai új megvilágításba kerülnek Frančeska Kirke lett kortárs művésznő munkáin. Az egyedi nézőpont érdekes kérdéseket vet fel a művészetről, annak történetéről és korunk vizuális kultúrájáról.


Fračeska Kirke neve ismerős lehet a magyar közönségnek, hiszen például az idei Art Market kortárs nemzetközi váráson is egy komoly méretű standdal volt jelen az őt képviselő lettországi Bastejs Galéria, mely több munkáját is bemutatta.

Frančeska Kirke: Karnevál a múzeumban, 2015
Franceska Kirke: Karnevál a múzeumban, 2015

 

Vermeer: Leány gyöngy föóülbevallóval // Da Vinci: Mona Lisa // Dürer: Önarckép
Vermeer: Leány gyöngy fülbevalóval // Da Vinci: Mona Lisa // Dürer: Önarckép

Az egyik típusú alkotás, ami minden bizonnyal megállította a stand mellett elhaladó látogatókat, néhány híres klasszikus festmény átgondolása, új kontextusba helyezése. Mintha ez Dürer világhírű önarcképe lenne… amaz pedig igencsak hasonlít Mona Lisa mosolyára… itt meg egy hatalmas holland csendélet… Olyan mintha, de mégsem az. Felismerjük a „nagyokat” és az utalások azonnal beugranak. Majd,  ahogy a képekhez közelítünk alkalmunk adódik egy velük folytatott dialógusra: kérdések tömkelege zúdul az előttünk álló műalkotásokra, melyek ha figyelünk, válaszolnak is.

Frančeska Kirke: Globális csendélet No. 3
Franceska Kirke: Globális csendélet No. 3

Frančeska Kirke ezekkel a festményekkel  sajátos módon interpretálja a művészet és az idő viszonyát egymáshoz és persze hozzánk, a nézőkhöz. Átfogalmazásai egy jellemzően posztmodern elképzeléshez kötődnek, miszerint az alkotó párbeszédre hívja a közönséget magáról a művészetről, és ezt Kirke a nagy mesterek világhíres munkáiból kiindulva teszi, elegánsan, kicsit ironizálva. Szofisztikáltnak is mondhatnánk Kirke megközelítését, hiszen miközben finom paródiái elsőre csak egy játéknak tűnhetnek, tulajdonképpen ezáltal éppen azokat a konvenciókat kérdőjelezi meg, amelyek a művészettörténetet egy megtámadhatatlan világként definiálják.

Márpedig ez egy igen komoly felvetés. Művészi elmélkedése tehát kultúrtörténeti forrásokhoz nyúl vissza, és az eredeti klasszikus műalkotásokat magáévá téve olyan kérdéseket vet fel, melyek a jelenkor kultúrájának egy verzióját tükrözik.

Frančeska Kirke: Don't worry (Ne aggódj), 2010
Franceska Kirke: Don’t worry (Ne aggódj), 2010

 

Da Vinci: Az utolsó vacsora, 1494-1499
Da Vinci: Az utolsó vacsora, 1494-1499

A technikája is természetesen követi ezt a megközelítést: tradicionális festészeti eszközöket és kompozíciós elveket vegyít a kortárs művészeti nyelvezettel. A posztmodern világnézetet Kirke kifejezetten intelligensen alkalmazza az elmúlt korok vizuális kultúrájának bemutatására, hiszen alkotásai az átlagos néző számára is teljes mértékben befogadhatók, az általuk felvetett kérdések relatíve szembetűnők, és a művésznő által javasolt párbeszédbe való bekapcsolódás élvezetes.

Kirke: Test és Lélek // Goya: Alba hercegnő
Kirke: Test és Lélek // Goya: Alba hercegnő

Nem véletlen, hogy Frančeska Kirke nem csak a lett kortárs művészet egyik kiemelkedő és reprezentatív alakja (munkáit megtaláljuk például a Lett Nemzeti Galériában), de nemzetközileg is komoly elismerésnek és népszerűségnek örvend – az 1980-as évek óta részt vesz nemzetközi egyéni vagy csoportos kiállításokon és alkotásai olyan múzeumok állandó tárlatainak részét képezik mint Oroszországban a Tretyakov Képtár, de képei megtalálhatók az Egyesült Államokban vagy Németországban is.

Jövőre ismét találkozhatunk képeivel az Art Market-en (2016. október 13-16.)!


Nézd meg a KÉPZŐ rovat többi cikkét! »

Hírdetés

ARTremake: klasszikusok másképp” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.