Mathias Énard kapta a Goncourt-díjat

Kedden jelentették be Párizsban az idei Goncourt-díj nyertesét. Mathias Énard fiatal francia szerző közel-keleti helyszíneken játszódó regényének ítélték oda a rangos elismerést.


boussoleMathias Énard Boussolet (Iránytű) című regényéért kapta a legrangosabb francia irodalmi elismerést. Regénye a Kelet és Nyugat találkozásáról szól, Törökországban, Libanonban, Iránban és Szíriában játszódik. A szerző szerint tudományos szerelmi történet.

A Goncourt-díjat 1903 óta adományozzák. Az Edmond de Goncourt alapította Goncourt Akadémia ajánlja fel, az alapító testvére és munkatársa tiszteletére. Az Akadémia tagjaiból álló döntőbizottság a Drouant (Chez Drouant) étteremben elköltött ebédje után jelenti be a győztest.

Szép szokás a gasztronómiával egybekötni az irodalmat, ám nem biztos, hogy a világ legkényelmesebben elköltött ebédje az, aminek a végét az utcán újságírók tömege várja. 1942-ben is így volt:

Újságírók várakoznak 1942-ben a híres étterem előtt, hogy megtudják, ki kapta a Goncourt-díjat. (Ma már tudjuk: Bernard Marc)
Újságírók várakoznak 1942-ben a híres étterem előtt, hogy megtudják, ki kapta a Goncourt-díjat. (Ma már tudjuk: Bernard Marc)

A díj jelképes (10 euró) pénzösszeget hoz csak elnyerőjének, de a vele járó szakmai elismerés (és médiafelhajtás) miatt hosszú távon igen jövedelmező. A Goncourt-díjas kötetekből csak Franciaországban átlagosan 400.000 példány kel el. Az 1972-ben született Mathias Énard-nak már a tizedik regénye a Boussole, a kötet az Actes Sud kiadónál jelent meg.


Tarts velünk a Facebookon! »

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.