Kedves Jótevőim! – Vásárhelyi Antal története

Nem először találkozunk bajba jutott művésszel, aki a Facebookon kér segítséget, de talán most először lett szívszorítóan nyilvánvaló a fenyegetettség. Vásárhelyi Antal grafikusművész felhívását mi is továbbadtuk, kolléganőnk ott járt, beszámolunk a jelenlegi helyzetről is.


Október 30-án találkoztunk a megosztásokkal, amikben Vásárhelyi Antal grafikusművész kilakoltatástól való félelmében választotta a kényszerű megoldást, hogy nyilvánossághoz fordult, ismerőseit, barátait kérve, hogy vásárlásukkal segítsenek összegyűjteni azt az összeget, amiből kifizetheti hátralékait.

Vásárhelyi Antal, a második "Science, Thecnology and Art Relations" konferencián rendezett kiállításának megnyitóján, 2014 - a képen balról jobbra: Polgár Zsófia, Szergej Belupkov, Tanya Kravcsuk, Alec Groysman és Vásárhelyi Antal
Vásárhelyi Antal Tel Avivban, a második “Science, Thechnology and Art Relations” konferencián rendezett kiállításának megnyitóján (2014) – a képen balról jobbra: Polgár Zsófia, Szergej Belupkov, Tanya Kravcsuk, Alec Groysman és Vásárhelyi Antal

Az eredeti megosztás így szólt:

Kedves Ismerőseim, Barátaim, Jótevőim!
A kilakoltatásom kényszerintézkedése ellen egyetlen lehetőségem maradt, a tartozási összegem hétfői befizetése. Az elkövetkező 3 napban (péntek, szombat, vasárnap) egy sajátos formájú kiárusítást szervezek.
A munkáimból és gyűjteményemből 20 ezer forint ellenében választhattok egy nagyobb méretű (50x35cm) képet, a kisebbeket egyéni felajánlások mentén adom. Száz alkotás elég lehet a megmeneküléshez és bízom benne, hogy vagytok ennyien.
Kérem hát segítségeteket, ezt előre is köszönöm! Vásárhelyi Antal

A Facebook-oldalunkon mi is továbbítottuk a hírt, remélve, hogy minél több művészetpártoló olvasónkhoz eljut, legnagyobb örömünkre ez így is lett. Kolléganőnk Dorqa (aki többek között a heti képzőművészeti programajánlókat hozza) és párja is azonnal a művész mellé álltak. Dorqa így meséli el az eseményeket:

Most megbeszéltük itthon, hogy a különleges helyzetet tekintetbe véve inkább lemondunk egy időre könyvek vásárlásáról meg kiállítások látogatásáról, cserébe felhasználjuk a kultúra-keretet erre. Felhívtam a Facebook-bejegyzésben szereplő számot, és maga Vásárhelyi Antal válaszolt. Megadta a címet és ennyi volt: már öltöztem is és elindultam.

Vásárhelyi Antal: Lawrence O. naplójából
Vásárhelyi Antal: Lawrence O. naplójából

Amikor odaértem, egy pár éppen kilépett a ház kapuján egy hatalmas bekeretezett képpel, és fent is többen voltak. Nagyon kedvesen fogadott, megmutatta, melyik grafikákból lehet válogatni és elmagyarázta, hogy az egyik csoportban a művésztársai alkotásait gyűjtötte össze; ezek egyébként nagyon drágán szoktak elkelni, de most a beleegyezésükkel csökkentett áron lehet megvenni. Azokat is megnéztem, de utána belevetettem magam Vásárhelyi műveibe. Hihetetlen nehéz volt választani, hiszen tudtam, hogy a sok remek nyomat közül csupán egy vagy kettő kerülhet hozzám.

Végül a Lawrence O. naplójából és a Mutasd az utat II lett az enyém, ajándékba még egy dedikált könyvet is kaptam.

A körülöttem zajló és a többi érdeklődővel folytatott beszélgetésből megtudtam, mennyire meglepte a művészt, hogy ennyien jelentkeztek, a saját szavaival fogalmazva „még egyszerű emberek is, akik csak a gesztus miatt vettek valamit”.

Az események – úgy tűnik, egyelőre – kedvező fordulatot vettek, a művész az alábbi, az intézkedés elhalasztásáról szóló jegyzőkönyvet tette közzé tegnap (november 3-án):

jegyzokonyvVásárhelyi Antal 1950-ben született, Szatmárnémetiben, Bukarestben folytatott belsőépítészeti és grafikai tanulmányokat, 1979 óta Magyarországon él, volt a Fiatal Művészek Klubjának vezetője, lapszerkesztő, 1998-ban megszervezte a Hommage à M. C. Escher című kiállítást, 1999-ben az UNESCO és az ICSU támogatásával a Tudomány a művészetben – művészet a tudományban című tárlatot. Az Association pour la Promotion du Patrimonie Artistique Français és a Berufsverband Bildender Künstler tagja – még többet is megtudhattok róla az artportal-on.

Mi továbbra is arra biztatunk mindenkit, aki csak teheti, vásároljon kortárs művészeti alkotásokat, ezzel nemcsak időtálló értékre tesz szert, de elismerését is kifejezheti.

Kortárs művész vagy? Vedd fel velünk a kapcsolatot egy lehetséges együttműködés ügyében: mail.gittegylet.com@gmail.com

Nézd meg, mi van a címlapon! »

Kedves Jótevőim! – Vásárhelyi Antal története” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.