Képzőművészeti programajánló (45. hét)

Ezen a héten leginkább a kortárs művészet kedvelői tobzódhatnak kiállításmegnyitókban, tárlatvezetéseken és az összművészeti Textúra 2015 program keretében, de természetesen a klasszikus művészethez kapcsolódó események is megtalálhatók a november eleji felhozatalban. MNG, Ludwig, Artus, Műcsarnok… válogassunk!


HÉTFŐ – november 2.

Előadás:
17:30  A művészetek kezdete – József Attila Szabadegyetem (Kossuth Klub, Budapest)
Ludmann Mihály művészettörténész előadása az Egyetemes művészettörténet I. tanfolyam című sorozatból.

Egyéb program:
16:00 Tour de l’art: Kétkeréken kortárs műalkotásokhoz (Ludwig Múzeum szervezésében külső helyszíneken)
Kortárs alkotások köztéren? Több van, mint hinnéd! Tekerj el a Ludwig Múzeumba, majd együtt fedezzük fel a város kortárs alkotásait!
A programon résztvevők kerékpárral jutnak el a múzeumba és a múzeumból különböző köztéri helyszínekre, ahol olyan kortárs művészek alkotásait nézzük meg, akik gyűjteményünkben is szerepelnek. Így nem csak a múzeum kiállításait, épületét, hanem az általunk kiállított művészeket is jobban megismerhetik bicikliseink. (ludwigmuseum.hu)

KEDD – november 3.

Tárlatvezetés:
18:00 Magyar nyelvű tárlatvezetés a Képbe zárt írások – 1945 utáni rajzok és grafikák a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből a Francia Intézet kiállítótermében című kiállításon (Francia Intézet)

Megnyitó:
18:00 Bak Imre: Feszültség és Harmónia (Deák Erika Galéria, Budapest)
Bak Imre (sz. 1939) a magyar festészet kiemelkedő és meghatározó alakja, Munkácsy- és Kossuth-díjas, nemzetközileg is ismert és elismert képzőművész. Művei megtalálhatók a legfontosabb hazai és nemzetközi gyűjteményekben. Képei elsősorban a konstruktivista és a hard-edge, valamint a color-field painting hagyományaihoz köthetők.
A Deák Erika Galériában bemutatott festményei az elmúlt két évben születtek. A két festményciklus jól mutatja, hogy Bak mindig képes a megújulásra. Finom határozottsággal mozdul el korábbi perspektivikus, látképszerű kompozíciójú műveitől egy bátrabb és élénkebb színhasználat és strukturális kombináció felé. Míg korábbi műveiben a tér mélységének hangsúlyozása kiemelkedő fontossággal bírt, addig legújabb képein újra megjelennek a sík, függőleges és vízszintes vonalak alkotta, festészettörténeti utalásokkal gazdagított hálózatok. (www.port.hu)

Bak Imre Megtámadott-I. 2009
Bak Imre Megtámadott-I. 2009

Egyéb program:
19:00 -21:45 Textúra 2015 (Magyar Nemzeti Galéria)
Képzőművészet – irodalom – színház

SZERDA – november 4.

Megnyitó:
17:00 Molnár-C. Pál – A festészet szent öröme (Gaál Imre Galéria, Budapest)
Molnár-C. Pál festőművész (1894-1981) legsikeresebb korszakából, a ’20-as-’30-as évekből kaphatunk ízelítőt. A válogatás egyszerre klasszikus és modern, egyházművészeti alkotásokban, itáliai tájképekben, plakátokban, fametszetekben, újságrajzokban gazdag, sokoldalú anyag. (www.port.hu)

Molnár C. Pál: Hegyvidéki táj
Molnár C. Pál: Hegyvidéki táj

18:00 Koroknai Zsolt – multimédiás művek, objektek (Vízivárosi Galéria, Budapest)
Sokoldalú művész, munkásságát részben a grafika megújítására való törekvés, részben az akció- és projekt jellegű alkotások jellemzik. Erősen intellektuális indíttatású műveivel a XX. század végi ember és környezete viszonyának megragadására törekszik; társadalmi, biológiai folyamatok modellezésével kísérletezik, az interaktív digitális technikai alkalmazások mestere. Nehezen kategorizálható tárgyegyüttesei, kinetikus installációi létrehozásánál talált tárgyak, ipari anyagok felhasználásával épít össze mobilokat, működő organizmusokat, szándékoltan felvállalva a kelet-európai barkács jelleget. Anyaghasználatára jellemző még a változást, a közvetítő közeget szimbolizáló víz és viasz. Visszatérő mozzanat munkáiban a jelhagyás, a jelek értelmezhetőségének, megfejthetőségének, a kommunikáció működési elveinek, folyamatának vizsgálata. (www.artportal.hu)

Koroknai Zsolt: O.R.P.N, 2012
Koroknai Zsolt: O.R.P.N, 2012

18:00 Király Gábor festőművész kiállítása (Artus Stúdió, Budapest)

Király Gábor: Római part
Király Gábor: Római part

Előadás:
18:00 Híres asszonyok: Lucrezia Borgia: egy asszony a család és a politika áldozataként – József Attila Szabadegyetem (Kossuth Klub, Budapest)
Réti Mária
művészettörténész kutató előadása a Megfestett történelem – avagy: történelem a művészet tükrében című sorozatból.

CSÜTÖRTÖK -november 5.

Megnyitó:
18:00 Vincellér Imre: Koncert-képek (Várnegyed Galéria, Budapest)

Vinczellér Imre: Koncert I., 2005
Vinczellér Imre: Koncert I., 2005

18:30 Harry Seidler: Painting Toward Architecture (Ponton Galéria, Budapest)
Harry Seidler volt az első építész Ausztráliában, aki teljes mértékben a Bauhaus irányelveket képviselte és legkorábbi munkáját -egy szüleinek épített villát, a Rose Seidler House-t – is ennek a módszertannak szentelve hozta létre 1950-ben Sydneyben.
A Painting Toward Architecture című utazó kiállítás az elmúlt három évben bejárta a világot. A sorozat zárásaként Budapesten, a Ponton Galériában is látható lesz a tárlat, amely Ausztrália 20. századi ikonikus építésze, Harry Seidler (1923-2006) munkásságáról ad átfogó képet. A kurátori koncepció különös figyelmet szentel az építész modern design módszertanokban elfoglalt megkülönböztetett helyére, bemutatja az elkészült munkái sorát a családi házaktól egészen a többemeletes lakóépületekig, irodatornyokig, és kitér megépült civil, sport- és kulturális központjaira, valamint jelentős kormányzati megbízásaira szerte a világon. A kurátor a tárlat fókuszát egyértelműen Seidler 12 tartós és progresszív művészeti együttműködésére helyezi. (www.port.hu)

SZOMBAT – november 7.

Tárlatvezetés:
16:00 Képtár(s)ak – válogatott párhuzamok a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum műveiből. – Tárlatvezetés az állandó gyűjteményben (Magyar Nemzeti Galéria)

16:00 Tárlatvezetése a Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállításban (Ludwig Múzeum)
Aknai Katalin művészettörténész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársa kalauzolja végig a látogatókat.

Egyéb program:
10:00-14:00 Elveszett történetek egy varázslatos kertben – családi program (Műcsarnok)
Kósza fények világítják meg a kert különös lakóit. A mozgó, csillogó formák titkos fényjelekkel meséket küldtek egymásnak, egészen addig, amíg egy gyanús mágneses vihar meg nem zavarta ezt a varázskerti idillt. A sok csillogásban elvesztették üzeneteiket, félbemaradtak a párbeszédek, és most arra várnak, hogy valaki megfejtse, kiegészítse a szétesett történeteket, s a kertben helyreálljon a nyugalom. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk, festékre, ollóra, ragasztóra, áttetsző fóliákra és színes papírokra, no meg a fantáziánkra lesz szükség. (www.mucsarnok.hu)

VASÁRNAP – november 8.

Tárlatvezetés:
16:00 Tárlatvezetés a Ludwig Goes Pop + The East Side Story kiállításban (Ludwig Múzeum)

Jana Želibská: Triptichon, 1969
Jana Želibská: Triptichon, 1969
Ajánlanál programot a jövő hétre? Küldd el nekünk: mail.gittegylet.com(kukac)gmail.com

Tartalmas időtöltést kívánok! 🙂


Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Képzőművészeti programajánló (45. hét)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.