Így születik a világirodalom – Híres írók munka közben (1)

Hol és hogyan dolgozott Vonnegut, Bukowski, Hemingway, Saint-Exupéry, Orwell és  sok más világhírű író? Néhány archív fotón keresztül benézünk a nagy művek születési helyeire.


Sok mindent tudunk a világ híres regényeiről, verseiről, drámáiról és viszonylag sokat a szerzőikről is, de azt ritkán látjuk, hogy hol dolgoztak/dolgoznak az írók. Most bepillantunk a műhelyekbe, megnézzük az írógépeiket, asztalaikat, elkísérjük őket a szabadba is, miközben néhány érdekes életrajzi adat is előkerül.

Kurt Vonnegut neve végéről a Jr.-t (junior, ifjabb) gyakran elhagyjuk, ő maga azonban használta, mivel az édesapjának ugyanez volt a neve. Idősebb Kurt Vonnegut építész volt, de a gazdasági világválság idején nem kapott megbízást, úgyhogy visszavonult és művészi tevékenységeket végzett haláláig.

Kurt Vonnegut Jr., (Fotó: Gil Friedberg/Pix Inc./Time Life Pictures/Getty Images)
Kurt Vonnegut Jr., (Fotó: Gil Friedberg/Getty Images)

William Faulkner eredeti neve William Cuthbert Falkner (sic!) volt. Vezetéknevét később változtatta Faulknerre, ám soha nem derült ki egyértelműen, hogy miért.

William Faulkner 1943-ban a LIFE címlapján
William Faulkner 1943-ban a LIFE címlapján

Sylvia Plath 1962-ben válása után gyerekeivel Londonba költözött, ahol abban a házban lakott, ahol korábban W. B. Yeats, ezt jó jelnek tekintette. Egy évvel később mégis öngyilkos lett.

Sylvia Plath
Sylvia Plath szeretett a szabadban dolgozni

George Orwell Indiában született, édesapja ott volt tisztviselő. Később Angliából ő maga is visszatért Burmába, ahol öt évig szolgált helyettes rendőrségi felügyelőként.

George Orwell
George Orwell is az írógépet részesítette előnyben

Leonard Cohen írói munkássága háttérbe szorul zenei karrierje mögött. Még egyetemista korában, 1956-ban jelentette meg először verseit, a kanadai irodalmi körök elismerését a második, The Spice-Box of Earth című verseskötete hozta meg számára.

Leonard Cohen
Leonard Cohen elmélázik egy vers fölött

Stephen King három gyermeke közül két fia is író lett, Joseph Hillstrom King (1970, Joseph Hill néven publikál) és Owen Philip King (1977, Owen King néven).

Stephen King valamikor az 1970-es évek végén
Stephen King valamikor az 1970-es évek végén

Heinrich Böll 1972-ben kapta meg a Nobel-díjat a Csoportkép hölggyel című művéért. Érdekesség, hogy ő fordította németre J. D. Salinger Zabhegyezőjét.

Heinrich Böll
Heinrich Böll dolgozószobája

John Updike 2008-ban a Literary Review szerkesztőitől „Rosszul fogalmazott szex az irodalomban”-díjat kapott. Legtöbb művét Göncz Árpád fordította magyarra.

John Updike
John Updike átolvassa a kéziratát

Ernest Hemingwayről így ír Vonnegut a Halálnál is rosszabb című könyvében: „Hemingway vitathatatlanul elsőrangú művész, csodálatos lelke akkora volt, mint a Kilimandzsáró. De a témái – bikaviadalok, szinte teljesen elfeledett háborúk, nagy állatok élvezetből történő lelövöldözése – manapság egy kissé megnehezítik könyveinek elolvasását. A természetvédelem, az állatokkal kapcsolatos humanizmus és az úgynevezett hadművészet iránti undor mára elöl áll az általános értékek rangsorában.”

Ernest Hemingway
Ernest Hemingway jegyzetel

Antoine de Saint-Exupéry 1931-ben az Éjszakai repülés (Vol de Nuit) című regényéért kapta meg az egyik legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Femina-díjat, A kis herceget csak 1943-ban írta.

Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry pontosításai

Charles Bukowski rendkívül termékeny írói működése során több mint ezer verset, több száz novellát és hat regényt alkotott. Hogy mindeközben mennyi alkoholt fogyasztott el, arról egyelőre nincs megbízható adatunk.

Charles Bukowski egy boldog pillanatban :)
Charles Bukowski egy boldog pillanatban 🙂

Selma Lagerlöf evangélikus családból származott, Mårbacka nevű svédországi birtokukat több generáción át mindig nők örökölték és mind lelkészhez mentek feleségül. A birtok elúszott apja alkoholizmusa miatt, Selma azonban a Nobel-díjjal járó összegből visszavásárolta. Lelkészhez persze nem ment, társa és szerelme Sophie Elkan írónő volt.

Selma Lagerlőf csodás otthona
Selma Lagerlöf csodásan rendezett otthona

Arthur Miller nemcsak a huszadik század egyik legnagyobb drámaírója volt, de ő volt az a férfi, akinek kedvéért Marilyn Monroe áttért a zsidó vallásra, hogy összeházasodhassanak. A házasságuk azonban csak öt évig tartott.

Arthur Miller
Arthur Miller gondolkodóban

Végül egy igazi (18+) fotó J. D. Salingerről, a Zabhegyező – egyébként rejtőzködő életmódot folytató – szerzőjéről:

J. D. Salinger elmélyült munkában
J. D. Salinger elmélyült munkában

Kattintós:

Ha tetszik a cikk, oszd meg másokkal is (gombok a monitorodtól függően lent vagy a bal oldalon:). Köszönjük!

Nézd meg, mi van a címlapon! »

Így születik a világirodalom – Híres írók munka közben (1)” bejegyzéshez ozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.