Képzőművészeti programajánló (44. hét)

Az őszi szünetben a Magyar Nemzeti Galéria délelőttönként tárlatvezetésekkel várja a kicsiket, a nagyoknak pedig szintén jövő héttől lehetőségük van a Ludwig Múzeum vagy a Kossuth Klub szervezésében szabadegyetemi előadásokon részt venni. A Műcsarnokban és a Magyar Nemzeti Galériában új időszaki kiállítások indulnak és megint lesz Textúra 2015.


EGÉSZ HÉTEN (december 31-ig látogatható)

Cilinder és lokni – Osztrák biedermeier képek a Szépművészeti Múzeumból (Vaszary Villa Galéria, Balatonfüred)

Cilinder és lokni
A Szépművészeti Múzeum egyik legnépszerűbb műtárgy együtteséből kínál hosszabb időre egy gazdag válogatást a balatonfüredi Vaszary Galéria. A 19. század első felében és közepén egész Közép-Európában divatossá vált, biedermeier néven ismert művészeti stílus kialakulása a középpolgárság megerősödésével, a városi fejlődés fellendülésével van szoros összefüggésben. A feltörekvő új társadalmi erő igyekezett saját ízlése szerint megformálni környezetét, a művészeti és lakberendezési termékek megválasztásakor elsődleges szempont volt a lakótérben a komfortérzet kialakítása. Jellemző festészeti műfajok voltak a portré, az életkép és a csendélet. A polgári öntudat kifejeződéseként az új otthonok gazdái szívesen díszítették falaikat a ház lakóinak arcképeivel, valamint a hétköznapi környezet nyugalmat árasztó, békés jeleneteivel, realista eszközökkel megfestett tárgyaival.  (vaszaryvilla.hu)

KEDD – október 27.

Tárlatvezetés:
18:00 Francia nyelvű tárlatvezetés a Képbe zárt írások – 1945 utáni rajzok és grafikák a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből a Francia Intézet kiállítótermében című kiállításon (Francia Intézet)

20150923_110021

Előadás:
18:00  Réti Mária: „A szem becsapása” – a perspektívaábrázolás története – József Attila Szabadegyetem (Kossuth Klub, Budapest)

Megnyitó:
10:00 Képzelt közösségek, magánképzetek – Privát nacionalizmus (Kiscelli Múzeum Fővárosi Képtár és Budapest Galéria)
A budapesti kiállítás címe a politológus-történész, Benedict Anderson Elképzelt közösségek című könyvéből ered, melyben a nacionalizmust és nemzetiséget egy politikai közösség kulturális produktumaként határozta meg, amelynek tagjai nem ismerik egymást személyesen, mégis határozott érzéseik és elképzeléseik vannak saját népükről és más népekről. A kiállítás elsősorban a nemzeti képzelet tárgyára, tartalmára kíváncsi, s abból indul ki, hogy a politikai mozgalmak közül a nacionalizmus kötődik legerősebben a vizualitáshoz: képeken, jeleken, szimbólumokon, mítoszokon keresztül mutatkozik meg, és jelen van a kollektív vágyakban, álmokban, fantáziákban is. A kiállítás első részében, a Budapest Galériában bemutatott műveken a nemzet-fogalom kialakulásának lépéseivel, a nemzeti képzelet megnyilvánulásaival foglalkozó művek kapnak helyet, míg a Kiscelli Múzeum Templomtere és Oratóriuma a nemzetre vonatkozó alternatív képzeteket bemutató alkotásokat fogadja be. A kiállító művészek aktív és kritikus állampolgárként részt vesznek a „képzelt közösségek” jelentésének értelmezésében. A nemzeten belül és kívül, a domináns kultúra határán képzelt teret hoznak létre, ahol (át)értelmezési és kritikai lehetőségeket, alternatívát kínálnak. (budapestgaleria.hu)

Egyéb program:
19:00 -21:45 Textúra 2015 (Magyar Nemzeti Galéria)
Képzőművészet – irodalom – színház

SZERDA – október 28.

Tárlatvezetés:
11:00 60 perc alatt a Föld körül – tárlatvezetés az őszi szünetben 6-12 éves gyerekeknek (Magyar Nemzeti Galéria)

Megnyitó:
19:00 Keresztesi Botond: RGB – Roman, Gothic, Baroque (Horizont Galéria, Budapest)
Számtalan kérdés tódul elénk Keresztesi Botond legújabb műveit nézve. – Vajon milyen szándék vezérelte a művészt amikor evilági tárgyakat, fogalmakat, jelenségeket szinte utópisztikus összefüggésekben festett meg? – Keresztesi kritizálja vagy inkább fetisizálja a vagyont, a tömeggyártású cikkeket, kulturális örökségünket illetve a történelmet? – És egyáltalán hogyan lesz mindebből egész?  (horizontgaleria.hu)

Keresztesi Botond: RGB - Roman, Gothic, Baroque

CSÜTÖRTÖK – október 29.

Tárlatvezetés:
11:00 Bíborban, bársonyban, gyöngyös koszorúban – tárlatvezetés az őszi szünetben 6-12 éves gyerekeknek (Magyar Nemzeti Galéria)

Előadás:
17:30 Ludmann Mihály: Glatz Oszkár – József Attila Szabadegyetem (Kossuth Klub, Budapest)

Glatz Oszkár: Bujáki gyerekek
Glatz Oszkár: Bujáki gyerekek

18:00 Havasréti József: Popkultúra, fogyasztás, média: a magyar pop art kontextusai a hatvanas-hetvenes években – Ludwig Goes Pop Szabadegyetem (Ludwig Múzeum)

PÉNTEK – október 30.

Tárlatvezetés:
11:00 A huncut, az ábrándos és a kegyetlen – tárlatvezetés az őszi szünetben 6-12 éves gyerekeknek (Magyar Nemzeti Galéria)

18:00 Tárlatvezetés a Balogh Ádám: Egy zarándok útja című kiállításban (MÚOSZ Székház, Budapest)

Megnyitó:
10:00 A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij-élet/mű (Magyar Nemzeti Galéria)

10:00 Heuréka! Schöffer – retrospektív kiállítás a kinetikus fényszobrairól ismertté vált Nicolas Schöffer munkáiból (Műcsarnok)

Nicolas Schöffer: Lux 10
Nicolas Schöffer: Lux 10

SZOMBAT – október 31.

Tárlatvezetés:
16:00 Memento Mori – tárlatvezetés az állandó gyűjteményben (Magyar Nemzeti Galéria)

16:00 Hammer Ferenc tárlatvezetése a Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállításban (Ludwig Múzeum)

Tartalmas időtöltést kívánok! 🙂

Tudsz egy jó képzőművészeti programot a következő hétre? Írd meg nekünk!

Tarts velünk a Facebookon! »

Hírdetés

Képzőművészeti programajánló (44. hét)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.