A férfi, aki elég közel ment – 102 éve született Robert Capa

Október 22-én van a magyar származású fotóművész születésének 102. évfordulója. A huszadik század fotótörténetének egyik legkiválóbb háborús fotósa és legsármosabb figurája, Robert Capa. A nevét viselő Magyar Fotográfiai Nagydíjat tegnap, az évforduló előestéjén adták át a Capa Központban.


Robert Capa Párizsban 1947 körül.
Robert Capa Párizsban 1947 körül.

Robert Capa Friedmann Endre néven született Budapesten 1913-ban, a három fiú közül középső gyerekként. Már fiatalon bejárta Európát, majd zsidó származása miatt 1933-ban elhagyta Berlint és Párizsba emigrált. Ott lett Friedmannból Robert Capa is, mert szeretett volna valami jól (értsd: amerikaiasan) hangzó nevet.

Haditudósítóként bejárta a spanyol polgárháború frontjait, tudósított a japán-kínai háborúból, részt vett a második világháborúban, a LIFE magazin számára fotózott az olasz és az afrikai fronton, de gyakorlatilag egyetlen fotósként ott volt az Omaha Beachen is, a normandiai partraszállásnál.  Sokat és sokszor kockáztatott, hogy olyan képeket készíthessen, melyek a háború valóságos arcát mutatják. Egyetlen fennmaradt interjújában, mely 1947-ben készült, arról mesél hogy az egyik leghíresebb fotója, a Milicista halála tulajdonképpen egy olyan fotó, melyet csak előhívás után látott először. A megrázó kép a fotós beszámolója szerint úgy készült, hogy a fényképezőgépet kitartotta a lövészárokból, így a keresőben sosem látta a milicista halálát.

A LIFE magazinban megjelent fotó (forrás: www.pbs.org)

A visszaemlékezések szerint Robert Capa rendkívül megnyerő modorú férfi volt, akinek sok szép nő kereste a kegyeit, és, a legenda szerint legalábbis, olyan nagyon sokáig nem is kellett keresgélniük, mert Capa nagyon is szeretett élni. Az életszeretetébe azonban nem csak a nők, hanem a póker, a jó ételek és italok, valamint a népes baráti társaság is beletartozott.

Robert Capa elsősorban fényképész volt, de 1947-ben Kissé elmosódva címmel megjelent egy könyve is, ez részben fikció, részben háborús visszaemlékezés. Ugyanabban az évben Capa John Steinbeckkel a Szovjetunióba utazott, utazásukról Steinbeck tollából született az Orosz napló, egy sajátos hangulatú útinapló, melyhez Capa 70 fényképpel járult hozzá.

Nagyon fiatalon, negyvenéves korában, Indokínában halt meg, amikor egy felderítés során a laoszi határvidéken taposóaknára lépett.

Robert Capa utolsó képe a halála előtt készített tekercsről. (forrás: gigitaljournalism.org)
Robert Capa utolsó képe a halála előtt készített tekercsről

Hagyatékát egy alapítvány kezeli, amit öccse, a szintén fotós Cornell Capa hozott létre, és amelyből később New Yorkban létrejött az International Center of Photography.

Budapesten 2013-ban alakult meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, mely az alkotó iránti elkötelezettség szép gesztusaként fotóművészeti díjat is alapított. A Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj idén először került odaítélésre: a zsűri döntése alapján Kudász Gábor Arion Emberi lépték című fotósorozata kapta. A nyertesnek sok szeretettel gratulálunk.

Ebben az egyetlen, 1947-ből fennmaradt  interjúban meg is hallgathatjuk Robert Capa kellemesen hangsúlyos tékkel terhelt akcentusát.


Nézd meg, mi van a címlapon! »

A férfi, aki elég közel ment – 102 éve született Robert Capa” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.