Renoir monnyon le!

Aktivisták demonstráltak Bostonban a Szépművészeti Múzeum előtt Renoir munkássága ellen. Szerintük a túlértékelt festő képeit ideje lenne eltávolítani a múzeumok faláról. Őrület?


A héten tüntetők vonultak fel a bostoni Szépművészeti Múzeum elé Renoir munkássága ellen tiltakozva. Transzparenseiken olyanokat lehetett olvasni például, hogy Isten utálja Renoir-t és Esztétikai terrorizmus.

Renoir

Nézetük szerint Pierre Auguste Renoir francia impresszionista festő képeinek művészeti értékét a művészettörténészek és műkritikusok alaptalanul eltúlozták, és a mai napig is  túlértékelik. Ebből pedig egyenesen az következik, hogy a „szirupmáztól csöpögő” és „rózsaszínű homályban lebegő” női alakokat ábrázoló alkotások teljesen feleslegesen foglalják a helyet a múzeumok és galériák falán.

Renoir_01

Az R.S.A.P („Renoir Sucks at Painting” – „Renoir Pocsékul Fest”) mozgalom azt nyilatkozta, hogy a bostoni esemény csupán az első, és további hasonló tüntetések várhatók a Renoir műveinek otthont adó múzeumok ellen. Céljuk, hogy ezek a kulturális intézmények eltávolítsák a Renoir által szignózott festményeiket, és helyettük valós értékeket felmutató műalkotásokat állítsanak ki. Amennyiben ezt nem teszik meg, úgy  „esztétikai terrorizmust” követnek el…

jeanne-samary

„A művtöri nagy tévedései” jeligére várjuk a hozzászólásokat 🙂

(forrás: NYT)


Nézd meg, mi van a címlapon! »

Renoir monnyon le!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.