Gépes vagyok rá – Ex Machina | DVD-turkáló

Micsoda ostoba szűklátókörűség, hogy nem került a moziba! – szoktak pufogni elfogult rajongók egy-egy kedvencük sorsa fölött, holott jelesül az idei sci-fi–kamaradarab, az Ex Machina kapcsán pont jobban járunk, ha intimebb otthoni közegben találkozunk a filmmel, mintsem óriásvásznon. Október végétől megtehetjük, érkezik a DVD-kiadás.


Az utóbbi években felerősödött a sci-fik mesterséges intelligenciával foglalkozó alfaja, mintha Stephen Hawking idén elhangzott vészt jósló látomására rímelnének, miszerint az emberiség legnagyobb kihívása a mechanikus értelem kezelése lesz, merthogy előbb, mint utóbb fölibénk magasodnak a gépek, és mint zavaró tényezőt, kiiktatnak. Caradog W. James nem igazán átütő A gép (The Machine, 2013), Gabe Ibáñez jobban sikerült Automata (2014), Brain A. Miller bárgyú Vétek (Vice, 2015) és Alex Garland figyelemre méltó Ex Machina (2015) című filmjét összeköti a közös aktuális téma, nemkülönben hogy a kreált intelligenciát feminimnek gondolják (a felsorolásból kilóg Neill Blomkamp idei „bolondos ámokfutása”, a Chappie). Naná, hiszen mind férfi rendezők. Azonban nem pusztán erről van szó.

ex-machina-alicia-vikander

Alex Garland forgatókönyvíró (A part, 28 nappal később, Napfény, Ne engedj el!, Dredd) első rendezése, az Ex Machina kimagaslik a mezőnyből, úgy mutatja be a lehetségest, hogy egyszerre közérthető, élvezetes és elgondolkodtató, az erkölcsi és/vagy technikai részletekkel átitatott párbeszédei érthetőek és izgalmasak. Logikussá teszi azt is, hogy a maszkulinnak gondolt Skynet-rendszerek helyett a női teremtő erőké a jövő, még ha mesterségesek is. A férfias világrend érezhető csődjét újraszüli és rendezi a nő-gép, akár férfirészvétel nélkül.

ex-machina-alicia-vikander2

A huszonéves programozó-tehetség, Caleb (Domhnall Gleeson) meghívást kap a cégvezér Nathan (Oscar Isaac) hatalmas és elszeparált birtokára, hogy egy titkos fejlesztés tesztelője legyen: a mesterséges intelligenciáé. Nathan női robottestekbe bújtatott gépi értelmeket épít, Caleb feladata, hogy eldöntse: a legjobban sikerült alkotás, Ava (Alicia Vikander) vajon érzelmekkel vezérelt önálló személyiség-e, vagy csak ügyes szoftverek halmaza. S persze mint minden a határokat feszegető kísérlet (a jó öreg Frankenstein doktortól kezdve), ez is magában hordozza a bukást, amikor a teremtmény teremtője fölé kerekedik.

ex-machina-vikander-isaac-gleeson

Garland filmje nem tökéletes, nem úgy, mint a filmje Ava-ja, de hogy intelligens, kellően feszült és lebilincselő alkotása átment a minőségi sci-fik rajongóinak tesztjén, az egészen biztos. S a film után lehet a szoba sötétjében csöndben pislogni kifelé, miszerint ó, atyám, én nem ilyen teremtést akartam…

Ex Machina, színes, szinkronizált (5.1-es DD hang) angol-amerikai sci-fi, 108 perc, 2015

rendező-forgatókönyvíró: Alex Garland, operatőr: Rob Hardy, vágó: Mark Day, zene: Geoff Barrow, Ben Salisbury, producer: Andrew Macdonald, Allon Reich, szereplők: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno, magyarországi DVD-bemutató: 2015. október 21., hazai forgalmazó: UIP-Duna Film


Nézd meg, mi van a címlapon! »

Gépes vagyok rá – Ex Machina | DVD-turkáló” bejegyzéshez egy hozzászólás

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.