Komm wieder, Wandrer – Bergendy németül, 1973

Arra sem sok ember/zenekar képes, hogy visszamenőleg meglepetést okozzon, de Demjén (Rózsi) Ferenc és a Bergendy igen. Legalábbis azoknak, akik nem hallgattak az 1970-es években az NDK-ban felvett  magyar albumokat. A szűkebb környezetünkben rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint ez nem volt jellemző, úgyhogy az alábbi felvételek talán nem csak az újszülötteknek lesznek újak.


Azért a fiatalabb olvasóink kedvéért leírjuk, hogy Demjén Ferenc nem mindig töltötte az idejét pusztában lovaglással és nem mindig írt élethosszig tartó vízi sportra felszólító himnuszokat. 1969-től nyolc éven át tagja volt az eredetileg (1958-ban) jazz-zenekarnak induló Bergendy-együttesnek.

A Bergendy-együttes az 1970-es években
A Bergendy-együttes az 1970-es években

A zenekar a hetvenes években élte fénykorát, egyik legnagyobb slágerük a Jöjj vissza, vándor szövegét éppen az énekesük, Demjén írta, ha nem vigyázunk, bármikor hallhatjuk a rádióban ma is.

A Bergendy mintegy négyórás délutáni magánkoncerttel szórakoztatta a hanglemezgyár akkori igazgatóját (Tudjukkit, akinek a CPg óta tudjukmijét), ennek a barátságos vendéglátásnak 1970-ben két Hungaroton-lemezszerződés és egy NDK-lemezfelvétel lett az eredménye. Utóbbinak pedig:

Ha túl vagyunk az első sokkon, akkor a Darabokra törted a szívem-et már egészen lazán, kényelmesen hátradőlve hallgathatjuk meg – németül – Verzeih, dass ich dich liebe:

A Bergendy a mai napig élő formáció, habár már ritkán lépnek fel, ha mégis, inkább csak utcabálokon, rendezvényeken.

Bergendy, 1971
Bergendy, 1971

Számos tagcsere és változtatás után jelenlegi tagjai (a Wikipédia szerint):

Bergendy István (alapító, zenekarvezető), Bergendy Péter (manager), Antal Gábor (trombita, szárnykürt), Skerlecz Gábor (harsona), Oroszlán György (gitár, hegedű, szövegíró), Gábor Péter (basszusgitár), Dáni János (billentyű), Bálint István (dob, ének, szövegíró, zeneszerző), Zarecky Miklós (ének), Csordás Ilona (Plexi) (ének), Bartus Patricia (Paxi) (ének), Ambrus Rita (Rixi) (ének), Janzó Péter (Füles) (technikus)

Add tovább az élményt másoknak is (gombok a cikk alatt vagy balra fent), köszönjük! 🙂

Tarts velünk a Facebookon is »

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.