„Ha megmentesz egy életet: hős vagy. Ha megmentesz százat: ápoló” | Felemelő videó a nagyvilágból és mindeközben itthon

keep-calm-nurse-fb-01Kik azok az emberek, akik felteszik az életüket a betegek, elesettek gyógyítására, segítésére?

A világ egy részén a társadalom legmegbecsültebb tagjai közé tartoznak, egy összetett rendszer fogaskerekei. S hogy ne láthatatlan fogaskerekei legyenek, meg is ünneplik őket, ami nem holmi frázispufogtatásról, hanem arról szól, hogy megmutatják magukat, és arra kérik a betegeket, pácienseket, hogy osszák meg a gondolataikat a munkájukról.

Nemcsak az ápolókról van szó, hanem a teljes egészségügyi személyzetről az irodai dolgozóktól az élelmezési osztályon keresztül a betegszállítókig és mentősökig mindenkiről, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy élhessünk az egészséges élethez és a betegellátáshoz fűződő jogunkkal – mégis, az egyszerűség kedvéért ez az Ápolók Hete, május 6-tól. A világ sok országában ad alkalmat az ünneplésre, ahogy a texas-i Hermann Memorial tavaly készült ütős videójában bemutatja:

Mindeközben itthon már nemcsak a szakadék szélén táncol az egészségügyi ellátó rendszer, hanem bele is zuhant – csak még elhordja magát egy darabig. De meddig? És mit jelent pontosan, hogy „Eljött az a pillanat, ahonnan nincs tovább?” – A május 12-re meghirdetett nagyszabású demonstráció előtt Kiss Lászlót, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnökét kérdeztem, aki maga is betegágy mellett dolgozó szakember. Lássunk tisztán, és lássuk, hogy mit tehetünk mi civilek a közös (egészség)ügyünkért:

DRÓT: Az alacsony bérekről valóban sokat hallunk, mik a konkrét számok?

K. L.: Egy pályakezdő ápoló nettó 90-100 ezer forintot keres. Az egészésgügyi alapellátásban dolgozók átlagkeresete havi 140 ezer forint. Ebből nem lehet családot eltartani, vagy akár csak a hétköznapi megélhetést biztosítani, ezért minden kolléga másod- sőt, harmadállást vállal, én is közelről ismerem a helyzetet, az én családomban hárman dolgunk az egészségügyben. Sokan csak hetente egyszer találkoznak a családjukkal, a többi napot a különböző állásaikban töltik.

Túlhajszoltak vagyunk, nagyon elfáradtunk, kevesen vagyunk

és attól félünk, hogy ki fogunk esni a rendszerből.

DRÓT: Az, hogy kiürül az egészségügy, mit jelent pontosan?

K.L.: Jelen pillanatban 24-26 ezer ápoló hiányzik a rendszerből. A szükséges létszám egyharmada.

A teljes interjút és a felhívást a DRÓT-on olvashatjátok. »

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.