Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Fodballba! – Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Benedek Szabolcs: Focialista forradalomA Balla Robit hajnalban elvitte az ávó. Vagyis – miket beszélek! – a rendőrség. Pár napja még a Rökk Szilárd utcai bérház teljes lakóközösségével együtt a magyar futball válogatott világbajnoki győzelmére készült, ahogyan az egész város készült rá, ahogyan az egész ország, már megvoltak a transzparensek, a fiúkat éltető postai bélyegsorozatok, az égvilágon minden, egy ország, egy nép várta a nagy ünneplést, a dicsőség dicséretét, pedig a meccset még le sem játszották. Igen, 1954-ben járunk, ilyesmi manapság nem történhetne meg minálunk.

Benedek Szabolcs új regényének ideje a viszonylag keveset emlegetett, 54-es nemkívánatos eseményeké, amikor a világbajnoki mérkőzés elvesztése fölött érzett csalódottságukban focidrukkerek tömegei vonultak Budapest utcáira, hogy kifejezzék. Mit is?

Nehéz, de (sajnos) nem lehetetlen elképzelni egy diktatúrában élő nemzetet, ahol szinte vallási őrületté fokozódik a foci iránti odaadás – alighanem az egyetlen nem tiltott, tömeges élvezet, ráadásul világklasszis sportolókkal – ahol egy júliusi vasárnapon a dolgozó nép számára nem létezik fontosabb, mint ülni a rádiók mellett és hallgatni Szepesi Gyurit (mindenki Gyuriját, az Aranycsapat tizenkettedik tagját), sőt elvonulni a Népstadionba, hogy ott kihangosítókon keresztül követve a meccset, negyvenezer(!) másik elvtárssal, szurkolótárssal együtt éljék át a közösségi élményt.

A Focialista forradalomban egészen közelről, néhány belvárosi karakteren keresztül láthatjuk, mit jelentett mindez a hétköznapokban, illetve azon a bizonyos vasárnapon.

[Kis csokitörténelmi kitérő:

Sport szelet

A néhai Népstadion (ma Puskás Ferenc Stadion) 1953-as megnyitója alkalmából került piacra az első Sport szelet. Népcsoki. Zöld papírborításán egy diszkoszvető figurával. Gyakorlatilag rögtön az egyik legnépszerűbb édességgé vált, kakaós rumos ízvilága a házi rumos sütikét idézte. A Csemege Édesipari Vállalat (ezzel a Sport szelet is) 1993-ban került a Kraft Jacobs Suchard tulajdonába. Ekkortól nincs rajta diszkoszvető emberke, variációit pedig azóta is bővítik, szakértő csokifogyasztók szerint azonban ma már a retro-változat íze sem a régi.]

A házak kapui fölött piros-fehér-zöld lobogók, és mellettük elmaradhatatlanul a vörösek. A Rökk Szilárd utca belső udvarán Aranycsapat-tabló, lopott vásznon felirat („Éljen a világbajnok!” – igen, csak ennyi…), nagyobb a készülődés, mint egy esküvőnél, komikus (szinte a Csinibaba groteszkjét idéző) pillanatok, és mégis van benne valami mérhetetlenül nyomasztó, és nem csak azért, sőt egyáltalán nem azért, mert mi már tudjuk, hogy nem fognak nyerni.

Benedek Szabolcs
Benedek Szabolcs

A regény első öt fejezete erőteljes közeliket mutat, belső udvart, szoba-konyhát, soha fel nem újított gangot, salakfalakkal szétszabdalt hajdani polgári otthonokat, különféle múltaktól kölönféleképpen megnyomorított életeket.

Hihető, élő karaktereket, megfélemlítettet és ügyeskedőt, elszántat és eseményekkel sodródó, szerencsétlen sorsút. Békaperspektívából nézzük a hatalom cipőtalpát, a hatalomét, amely mindig mindenütt jelen van, és büntetéssel fenyeget. Nem válogat a módszerekben, és Benedek ezt is megmutatja, eljutunk egészen a sötétzárkáig.

Az utolsó, rövid fejezet jó arányérzékkel – ami egyébként az egész kötetre jellemző – kinyit, tér- és idő távlatából (de még a tomboló szocializmusban) tekint vissza, összegez, lefuttatja az olvasóval a levezető kört.

Benedek Szabolcsnak – fiatal kora ellenére mondhatom – komoly rutinja van a történelmi regényben, a Focialista forradalom egy újabb remek pillanatfelvétel, minden sorából süt az alapos kutatómunka precizitása, pergőn olvasható, jól szerkesztett szöveg. Ha nem gondolnám, hogy ellenkező hatást érek el vele, azt mondanám, hogy tizen-huszonéves fiataloknak erősen ajánlom a XX. századi történelemleckék kiegészítéseképpen.

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.