Caddilac Eldo 76

Detroiti alkony a visszapillantóban (4.)

Az 1970-es években útra kel a Szaljut-1, Amerikában kitör a Watergate-botrány, Argentinában a Perón- és Evita-láz, Japánban megrajzolják minden idők legsikeresebb masnis macskáját, Hello Kittyt, véget ér a vietnámi háború, az oroszok és az amerikaiak randiznak az űrben (Szojuz-Apollo), elindul az első Concorde repülőgép, Kambodzsában hatalomra jutnak a vörös khmerek, elkészül a Skála Budapest Nagyáruház, a Planetárium, a kettes metró.

Megalakul a Queen, az ABBA, a Boney M., az LGT, az AC/DC, a KISS, a Fonográf, a VHK, a Dire Straits, a V’Moto-Rock, az Edda Művek, a Korál, a Hobo Blues Band, feloszlik a Beatles, a Deep Purple, és meghal Elvis.

A 70-es évek Amerikája úgy vesztette el az önbizalmát, mint az autóik a fecskefarkakat. Az évtized első felében még készültek hatalmas tepsik (mi az hogy, talán a legnagyobbak), de lassacskán elérkezett a környezetvédelmi és biztonsági előírások ideje. A nagy vasak tündöklése és bukása – ezzel ez a kis szubjektív cikksorozat is a végéhez ér. A 70-es években tűnnek fel utoljára az igazán extravagáns, amerikai formák, innentől lassan a középkategóriás és kompakt autók piaca kezd majd virágozni, ami (egy-két kivételtől eltekintve) számomra már jellegtelen, érdektelen.

A Buick Riviera már az előző évtizedben is sztár volt nálam, de az utolsó igazán nagy dobás (formáját és méreteit tekintve is) az 1971-es modell. Róla mindjárt egy tetszetős sorozatot is találtam:

Buick Riviera, 1971

Ez a Riviera még a „minél nagyobb, annál jobb” szellemében épült, ugyanakkor a formatervező is kibontakozhatott. Bill Mitchell, a GM tervezője megalkotta a világ egyik legszebb csónakformáját. Ezzel a kocsival megjelenni bárhol, felért egy vizuális sokkal, melyben nagystílű vonalvezetésén kívül játszhatott némi szerepet a mérete is (nyomtáv: 3,1 m).

Leengedett ablakkal érvényesül igazán a szép, oszlop nélküli megoldása:

Riviera 71

Óriási vashoz óriási motor: 7500 cm3, extra változata 350 LE-t is tudott, remek kritikákat kapott a maga idejében, és figyelemre méltó volt az autó fékrendszere is, -12 méterrel előzte meg a hasonló kategóriájú versenytársait, már ha lehet ilyet mondani, de talán féktávolságnál lehet.

Buick Riviera 1971

Engem egy ilyen hirdetéssel itt és most is levennének a lábamról. Végtelen hosszú az autóhoz rendelhető extrák listája ’71-ben, de alapáron járt bele a dönthető kormány.

A luxus és a túlzás egyik igazi netovábbja következik: a Lincoln Continental Mark IV1972-ből:

Lincoln Contninental Mark IV, 1972

A Rolls Royce-ra emlékeztető hűtőrácsot jól vettétek észre, a Rolls is észrevette, be is rágott miatta, de nem perelt. (Ezt később megbánta.)

A széles hátsó oszlopon elhelyezett ovális ablak is (opera-ablaknak nevezik) a modell védjegyévé vált, akárcsak a pótkeréktartó-mélyedés, de a Detroit-cikkek lelkes olvasói jól tudják, hogy ez alatt nem volt már kerék.

Continental Mark IV

Ezt a csodát 10.000 dollár körüli áron lehetett beszerezni, de elképesztő alapfelszereltséggel: légkondi, elektromos ülés (6×6 pozícióval, hm, már-már keleti elmélyültség ez), szintén elektromos ablak, antenna és zár, fabetétes műszerfal, és még biztosan kihagytam valamit.

De nem akadunk fenn ilyen apróságokon, mert éppen elérkeztünk a sorozatzáró autóhoz, minden értelemben hatalmas kedvencemhez. Egy nem akármilyen óriás következik, azt hiszem, a legnagyobb Cadillac, ami még nem törik el a kanyarban (de majdnem).

A kolosszális vas, a kényelem dicsérete, a 2,3 tonnás, 2 m széles, 5,7 m hosszú monstrum, az 1976-os Cadillac Eldorado:

Cadillac Eldorado Convertible 1976

Hagyjunk időt az adatoknak…  addig nézzük pirosban:

Cadillac Eldorado, 1976

És gondoljunk bele: a gigantikus méretű motorháztető alatt egy 8200 cm3-es V8-as van. Teljesítménye azonban nem volt kiemelkedő, örült, hogy elvitte a hátán ezt a súlyos cuccot.

Caddilac Eldo 76

Volt benne légzsák, elektromos első ülés. A fényszóróit a Twilight Sentinel rendszer kapcsolta automatikusan. Az elektromosan állítható külső visszapillantó tükrök alatt kis hőmérő mutatta a kinti hőmérsékletet. Az ilyen apróságokért is oda lehet lenni ebben a hatalmasságban. (Én oda is vagyok.)

Szóval… néha* nagyon el tudom képzelni, hogy egy ilyen Eldoradóval, leengedett tetővel szépen elautózok a naplementébe.

Caddy Eldo 76

A korábbi évtizedek autózásaiért IDE kanyarodj.

_________

*bármikor

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.