The Heat is on – avagy a nagylányok nadrágot hordanak

Noi_szervek_poszter (forrás: qltura.blog.hu)

Nem, nem az Angol-Na! régóta ígért nyári nyelvleckéjéről van most szó, hanem egy kedves, nyári vígjátékról. Bár, ami igaz, az igaz, akár nyelvleckének is beválik, feltéve, hogy az ember az utóbbi pár hétben elfelejtette, hogyan is kell jól káromkodni …

Az utóbbi évek vígjátékpiacán már tényleg nehéz újat alkotni, és ne is számítson valami eget rengető műfaji megújulásra az, aki a nagy melegben tengerpart helyett légkondicionált multiplexekre fanyalodik, és végül úgy dönt, megnézi már, mi a fene az a Női szervek(Ahhoz most meleg van, hogy hosszasan fejtegessem a magyar címben rejlő hímsoviniszta felhangot, nem is érdekel különösebben a dolog, inkább csak annyit jeleznék, nem tartom sikerültnek a címválasztást.  Ennyi. ) Az eredetileg a The Heat címet viselő komédia ugyanis pont az, ami a Halálos fegyver volt annak idején, és amit az angolszász filmkritika egyszerűen csak buddy cop movie-ként ismer, vagyis van két eltérő személyiségű zsaru, akiket egymás mellé sodor az élet, és akik arra kényszerülnek, hogy együtt járjanak egy bűnügy végére. Kalandok, lövöldözés, anyázás, barátság ésatöbbi. A végén a gonosz elnyeri méltó jutalmát, mi pedig ismét bizalmat szavazunk az emberiségnek.

Női szervek tehát műfaját tekintve nem egy nagy dobás. A történet soványka, jólismert klisékre épít, és nemigen okoz meglepetést az sem, amikor a végén kiderül, hogy a főgonosz egy zsaru. Akkor szerintem mégis miért érdemes jegyet venni erre a filmre? Megmondom. A színészek és a forgatókönyvíró miatt. Mert azért az egy filmes alapszabály, hogy ha sovány a sztorid, írj bele jó párbeszédeket és keress hozzá igazán jó színészeket, akik elviszik a hátukon a bulit. Micsoda szerencse, hogy ezzel Paul Feig rendező (Koszorúslányok) is tisztában volt, úgyhogy kerített magának egy jó kis forgatókönyvírót Katie Dippold (Városfejlesztési osztály) személyében, és megkereste Sandra Bullockot és Melissa McCarthyt, játsszák már el neki a karót nyelt, perfekcionista FBI ügynök és a mocskosszájú, túlsúlyos zsaru szerepét.

Mi lett belőle? Hát … lett belőle ez a vígjáték, amire:

1. ne vegyél se popcornt, se kólát, mert félrenyelsz, és fuldoklásoddal zavarod a többi nézőt,
2. vidd el az új pasidat tesztelésképpen, mert ha nem röhögi magát halálra ezen a fimen, akkor csak egy hímsoviniszta állat lehet, úgyhogy a film végén dobhatod is,
3. ne vidd el anyádat, mert hetekig hallgathatod, hogy a trágárság így, meg az alkoholfogyasztás úgy, és hogy milyen világ az, ahol a nők nem tudják a helyüket, ami ugye nyilván a tűzhely mellett van.

Ilyen ez a film. Fergetegesen vicces, iszonyatosan trágár, és abszolút szórakoztató. Igen, igaz, Sandra Bullock arcának nem használtak az elmúlt évek sebészeti beavatkozásai (vagy csak simán csúnyán öregszik), és akkor mi van? A nők, basszus, szőrrel a lábukon születnek, ha nem tudtad, magadra vess.

(Úgy vagyok vele, hogy a fanyalgó pasiknak szívesen elmagyaráznám, hogy a nők többsége részben az ő agyatlanságuk miatt visel kényelmetlen alakformáló bugyit, szőrteleníti még a combját is, és fizet vagyonokat, hogy egy másik fickó addig szabdalja az arcát, amíg ismét csinosnak nem ítéli. Persze, a nő se normális, világos, de van ilyen.)

Bullock filmbéli párja, Melissa McCarthy persze szinte mindenben társa fizikai ellentéte. Túlsúlyos, izzad, a filmforgatás alatt nem fésülködött túl gyakran, és még az is lehet, hogy nem is epilált rendszeresen. Ilyet?!

Amihez viszont kétség sem férhet az az, hogy mindkét színész kiválóan alakítja a rá szabott karaktereket, és azt adják, amit egy ilyen vígjátéktól el is várunk: felhőtlen kikapcsolódást.

A tizenhatos karika feltétlenül indokolt Mullins nyomozó mocskos szája miatt, egyet azonban ne felejtsünk el, aki igazi nőket ismer, azt azért nem lepi meg, hogy a nők pont úgy, sőt még úgyabbul is tudnak káromkodni, mint a férfiak. Sőt. Berúgni is tudnak, disznó vicceket is tudnak mesélni, és böfögni is képesek.

Szerintem erre a filmre érdemes beülni bárkinek, aki szereti a helyzetkomikumot, aki nem pirul el, ha káromkodást hall, akinek volt már életében olyan női barátja, akivel őszintén tudott beszélgetni, és aki nincs arról meggyőződve, hogy a nő csak jóillatú, kedves, kiegyensúlyozott, kívánatos másodlagos nemi jelleggel bíró homo sapiens sapiens lehet. Ellenkező esetben az Elfújta a szél, gondolom, jobb választás.

Port.hu

The Heat is on – avagy a nagylányok nadrágot hordanak” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Korosodom, és ezt nemcsak a tükör tolja arcba, hanem, hogy emlékszem még arra az időre, amikor a magyar filmcímek eredetibbek voltak az eredetinél, egyszerűen zseniálisak, szemben a mostani kifacsart, kerékbe tört, vicceskedő, izzadt címadásokkal 😦

  [Melissa McCarthyt a Gilmore Girlsben (ennek sem írom ide a magyar címét) már családba fogadtuk a lányaimmal.]

  Kedvelés

  1. No igen, mostanában én is gyakran érzem, hogy nem sikerülnek olyan jól a címek magyarul. (Különösen az erőltetetten három szavas címektől tudok agylobbot kapni. Lásd: Superclásico – magyarul: Bor, tangó, kapufa. 😦 ) A szinkronnal viszont nem volt gond, hála az égnek!

   Kedvelés

  1. 😀 😀 Jaj, ne haragudj. Lehet, hogy komplementer a filmízlésünk? Esetleg nézd meg azokat, amiket lehúzok. Hátha.

   Kedvelés

    1. Még nem láttam, de érdekesnek tűnik. Különösen szép a brit akcentus. Kedvet csináltál. 🙂

     Kedvelés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.