Mit olvasnak az írók? 2. – Körkérdés a 84. Ünnepi Könyvhét előtt

Mit olvasnak az írók? 2.Készülünk a 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapokra [június 6 – 10.] és igyekszünk előre feltérképezni a terepet, ennek legjobb módját pedig a kérdezősködésben találtuk meg.

Ahogy a körkérdéses cikksorozatunk első részében, most is írókat faggattunk arról, hogy mit várnak leginkább az idei könyvhéten.

Kedves Olvasó! Téged is arra biztatunk, hogy járj nyitott szemmel, és az általad értékesnek talált idei könyveket nevezd az Év könyve-díjra! Sok-sok kategóriában várjuk a jelölteket a könyves közösségi elismerésre – egész évben.

Ezen a héten Baráth Katalintól, Csepregi Jánostól, Cserna-Szabó Andrástól, Halász Margittól, Papp Sándor Zsigmondtól, Simon Mártontól és Tallér Edinától kérdeztük meg, hogy:

Melyik könyvet várják idén leginkább, és melyik program lesz az, amit semmiképpen nem szeretnének kihagyni?

Baráth Katalin
Baráth Katalin

Baráth Katalin: Két tanulmánygyűjtemény csigáz leginkább, az egyik Tolnai Ottó képzőművészeti írásainak kötete (Kalapdoboz címmel adja ki az újvidéki Forum), a másik meg Borgos Anna nőírókról, nőművészekről (művésznőkről?) írt tanulmányainak az új kollekciója (Nemek között, Noran).

No és persze az idei agavés könyvheti szerző könyvébe is mindenképpen belenézek (László Zoltán, Egyszervolt), ahogy Térey János Moll című új verseskötetébe is (Libri).

Ez a “semmiképpen” egy erős határozó, mert bármilyen programról le tudom és le is szoktam magam beszélni, de mondjuk azt, hogy a fönt emlegetett Tolnaival való beszélgetést (június 7., péntek du.) örömest meghallgatnám.

Ha esetleg nem találkoztok Baráth Katalinnal az Ünnepi Könyvhét forgatagában, ajánljuk olvasgatásra a blogját: afeketezongora.blogspot.hu

Csepregi János
Csepregi János

Csepregi János: Nehéz kérdések ezek, mert nem nagyon tudok úgy válaszolni, hogy az ne legyen kompromittáló rám nézve.
Amit én az idén a legjobban várok az Az amerikai fiú című regény, ami ugye az enyém. Nemcsak azért van ez így, mert az irodalmi folyóiratok és kéziratok után jó lesz már könyvben is olvasni a ’80-as évek kamaszairól szóló történetet, hanem azért is, mert több év munkája után ideje elengedni már, hogy rendesen tudjak koncentrálni az új munkákra, amikből szerencsére azért akad rendesen.

Hogy mi lesz a legjobban várt rendezvény? Erre kicsit messzebbről kell rástartolni. A Fiatal Írók Szövetségénél úgy szervezzük a programokat, hogy mindenki a saját ötletét valósítja meg. Kitalálunk dolgokat, majd magunk oldjuk meg. Így minden programszervezés kicsit önmegvalósítás is, ami más lendületet, energiát ad, mint a kiosztott feladatok.

Szóóóval kitaláltam még régebben, hogy mennyire izgalmas lenne a könyv alternatív csatornáiról, azok jelentőségéről, közösségformáló erejéről beszélgetni. Miért indult el és hogyan működik pl. a Rukkola, a Nyitott Könyvespolc vagy épp a családi vállalkozásként működő Első Könyvsiker Kölcsönző és milyen értéket képviselnek a kultúránkban, mert merem azt mondani, hogy gazdagítják. A másik, számomra izgalmas téma, hogy a klasszikus ‘az író ír, publikál, a kiadó kiadja, majd a könyv a raktárba kerül’ koncepciót hogyan írja felül a technika, a web2, mekkora jelentősége van a kiadóknak, mennyire veheti saját kezébe sorsát ma Magyarországon egy szerző, mit jelent mindez minőség, elérhetőség szempontjából? Ezekről a témákról lesz egy laza, két kerekasztalból álló beszélgetés június 5-én Budapesten a Lumenben, ahol tartalmas időtöltés és minőségi fröccsök várnak majd az érdeklődőkre.

Csepregi János az Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty téren az Ulpius-ház standjánál dedikálja Az amerikai fiú című kötetét június 9-én, vasárnap, 15 órától.

Cserna-Szabó András: Az eddig kiadatlan Hajnóczy könyvet várom legjobban. Jelentések a süllyesztőből (Magvető).

A Könyvhét alatt, 9-én vasárnap lesz Elek Feri színésszel egy lecsó-estünk a Castróban, semmiképpen nem hagyom ki!

Cserna-Szabó András június 8-án délután 1-kor dedikál a Vörösmarty téren a Magvető standjánál.

hm
Halász Margit

Halász Margit: A Vidróczki-kódex című regényt nagyon várom. Az írója Halász Margit. A kalandokkal és szerelmekkel teli történet állítólag letehetetlen. Hát nem tudom. Majd meglátjuk.

Nekem nincs olyan konkrét program, amit nagyon várnék a könyvhéten. Én ilyenkor szeretek csak úgy szédelegni a pavilonok között. Bele-beleolvasni a könyvekbe, vagy leülni a pódium elé a székre, és hallgatni a fellépőt. Aztán tovább sétálni. Szóval számomra egy nagy jóleső séta az egész Könyvhét.

Halász Margit Vidróczki-kódex című új regényének bemutatója Pécsen a Könyvhéten, június 7-én 17 órától lesz. Budapesten a Vörösmarty téren dedikál június 8-án, a Kortárs pavilonjánál, 16-tól 17 óráig, majd pódiumbeszélgetést hallgathattok vele. (halaszmargit.hu)

Papp Sándor Zsigmond
Papp Sándor Zsigmond

Papp Sándor Zsigmond: Az idei Könyvhetet erősebbnek érzem a tavalyinál. Sokkal több az olyan könyv, amit feltennék a polcra. Nagyon várom például Esterházy új regényét (Egyszerű történet vessző száz oldal, Magvető), vagy Tóth Krisztináét (Akvárium, Magvető), aki nálam a novelláival már nagyon bizonyított. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a versek után mennyire tudta belakni ezt az új műfajt. Erdélyiként nagyon várom György Péter kolozsvári állatkertjét (Állatkert Kolozsváron, Magvető). Versben pedig az Téreyt (Moll, Libri) és Jónás Tamást (Lassuló zuhanás, Magvető).

Általában nem programokat keresek a könyvhéten. Engem a hangulat vonz. Bóklászás a standok között, körbe-körbe a téren, belebotlani ezer ismerősbe, beleszagolgatni a könyvekbe, pletykálkodni, csipkelődni. Minden évben elfelejtem, hogy ez milyen jó, és minden jó újra felfedezni. Egyébként arra is rájöttem már, hogy a könyvhét jobb olvasóként, mint szerzőként.

Bóklászás előtt vagy után – de semmiképpen nem helyette! –  ajánljuk Papp Sándor Zsigmond Semmi kis életek című kötetéről cippo írását.

Simon Márton
Simon Márton

Simon Márton: A teljesség igénye nélkül:

Vers:
Erdős Virág: Ezt is el (Magvető) – ♥♥♥ Virág.
Finy Petra: Folyékony tekintet (Libri) – Kimondottan kíváncsi vagyok rá, elég jónak ígérkezik.
Markó Béla: Egy mondat a szeretetről (Pont) – a régebbiekből szerettem többet is, megnézném.
Sajó László: Magyar versek (L’Harmattan) – Sajót olvasni KELL. Pont. Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv (Magvető) – Rég nem olvastam már. Újra kezdeném. Térey János: Moll (Libri) – Ezt ugye nem kell magyaráznom? Weöres Sándor: Elhagyott versek (Helikon) – Őt nem várom, de ajánlom.

+ Szép Versek 2013 – A legendás antológia Péczely Dóra által véghezvitt, finoman szólva is „igen örvendetes” fordulata után ez a mostani, Szegő János által szerkesztett új verzió is ígéretesnek tűnik. Sok szerző, sok vers. Kíváncsian várom

Nem vers:
Bartók Imre: A patkány éve (Libri) – Már rajongó vagyok látatlanban is. Kubiszyn Viktor: Foglaltház (Jószöveg) – Kubiszyn Viktort szintén olvasni KELL. Nem vicc. Nagy Gabriella: Üvegház (Palatinus). És főleg Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal (Magvető) Édesapám már olvasta, azt mondta, vegyem meg…

A Margó Fesztivál és a Summer Slam Days programjai – felolvasások, Tilos slam, Slam School Poetry döntő. És főleg: június 8-án fogjuk ünnepelni a Néma gyerek első születésnapját… A bőség zavara van. Engem egyébként dedikálásra június 6 és 9 között szinte bárhol el lehet majd kapni, mert ha jól számolom, 9 helyen van jelenésem 4 nap alatt, tehát egyszerre több helyen is leszek néha 😀

Simon Márton egészen biztosan dedikálja Polaroidok című kötetét június 8-án a Libri standjánál a Vörösmarty téren, ahol szeretettel vár mindenkit.

Tallér Edina
Tallér Edina

Tallér Edina: Szerintem mi a fiammal a Könyvhét nyitásától a zárásig ott nézelődünk majd a Vörösmarty téren. És ahogy őt ismerem, kábé „mindent” meg kellene vennünk.

A magam részéről a Szép verseknek nagyon örülök, sok-sok kedvencem lesz benne.

Kíváncsian várom a regények közül Brenzovics Marrianna Darabolás című kötetét (Kalligram). Szeretem és már olvasom is, Jászberényi Sándor Budapest-Kairó című könyvét (Libri).

És amit még biztosan beszerzek, az Tyson Az utca hercege című könyve lesz.

Tallér Edina Lehetek én is című regénye szintén a Könyvhétre jelenik meg, úgyhogy az írónőt egy dedikálás erejéig egészen biztosan elcsíphetitek június 9-én, vasárnap, a Vörösmarty téren a Kalligram standjánál, délelőtt 10 órától.

Kattintós:

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.