„a regényíróknak kifejezetten jól jönnek a bolondok” – Halász Margit: Vidróczki-kódex

Rebesgetik, hogy a Vidróczki híres nyája csörög-morog a Mátrába’, de legalábbis hogy Halász Margit Vidróczki-kódex című kötetének megjelenését éppen az Ünnepi Könyvhétre időzítette a Kortárs Kiadó. Kicsit lobbiztam a szerzőnél – akinek ezúton még egyszer is köszönöm, hogy lehetővé tette –, hogy ízelítőül idemesélhessek belőle  nektek egy röpke fejezetet. Íme:

Fülszöveg:

A regény főhőse, mint archaikus népmesék hőse, egy mátrai szénégető három fia közül a legkisebb gyermek, Mátyás. Egy szélviharos napon meglehetősen regényes körülmények között rátalál a híres mátrai betyár, Vidróczki csodásan megmaradt „kódexére”. Ez lesz iránymutatója, melynek segítségével felkerekedik, nekivág a nagyvilágnak: beutazik várost-országot-földrészt, Budapesttől Skócián át Finnországig. A „mátrai Ábel” kalandozásai közt természet közeli látásmódjával, vállalkozókedvével és kifogyhatatlan energiáival teljesíti be a „legkisebb fiú” metaforáját: csodás és kevésbé nemes napi munkákban, idegen tájakban és ismeretlen kalandokban, kapcsolatokban, rejtélyes-csodálatos szerelmekben lesz része. Mese és valóság, tér- és időjátékok váltakozásai, mítoszok és mindennapok ritmusa, pikareszk-mozgalmasság és frissesség teszik a könyvet meseszerűen olvasmányossá, letehetetlenné.

Halász Margit felolvas a Vidróczki-kódexből (fotó: Németh Kriszta)
Halász Margit felolvas a Vidróczki-kódexből
(fotó: Németh Kriszta)

A szerző a kötetről:

„Anyagot gyűjtve a Mátrában találkoztam egy bajuszos fiatalemberrel. Szénégetőként dolgozott, és maga volt a megtestesült nyers erő és lelkesedés. Amikor arról faggattam, mi hozta a völgybe, szélesen elmosolyodott. Azt felelte, a szeretet. Nos, erre a válaszra nem számítottam. Szeretem a munkámat, ennyi, folytatta. Kiderült továbbá, hogy nem volt ez mindig így. Megjártam a hadak útját, mesélte, láttam karón varjút eleget. De hát ezt meg hogy érti?, faggattam tovább. Elmondta, hogy költöztető fiúként bekalandozta a fél Európát, és betyár jó életet élt. Akkor meg miért jött vissza?, kérdeztem. Hogy mi hozott vissza?, nevetett, én inkább úgy fogalmaznék, hogy ki. Hát nem más, mint a híres-nevezetes mátrai keresztapa, Vidróczki Márton. Ne vicceljen, mondtam, én komolyan kérdeztem.  Hú, ha én azt töviről-hegyire elmesélem, holtbiztos bolondnak néz majd. Azért csak kezdjen bele, biztattam, a regényíróknak kifejezetten jól jönnek a bolondok.”

Halász Margit

További információk Halász Margit honlapján és hivatalos facebook-oldalán olvashatók.

Könyvadatok:

  • Halász Margit: Vidróczki-kódex
  • Kortárs Kiadó, 2013
  • kb. 180 oldal
  • ISBN 978-963-9985-45-2
Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.