Mit olvasnak az írók? – Körkérdés a 84. Ünnepi Könyvhét előtt

Mit olvasnak az írók?A könyv legnagyobb hazai ünnepén évente egyszer elénk tárul a kortárs irodalmunk a maga sokszínűségében. Ilyenkor személyesen találkozhatunk szerzőkkel, érdekes és izgalmas programokon vehetünk részt. Ebben a pezsgő, élvezetes kavalkádban öröm elveszni, de néha nehéz kiválasztani, mi lehet az, ami majd igazán érdekel minket, és sokszor kincsek mellett megyünk el, mert egyszerűen nem vesszük észre őket.

Kedves Olvasó! Téged is biztatunk, hogy járj nyitott szemmel, mert egész évben keressük a 2013-as Év könyveit! Nevezd a kedvencedet!

A 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyermekkönyvnapok [2013. június 6 – 10.] közeledtével kíváncsiak lettünk, vajon mit olvasnak az írók, bekopogtunk néhányukhoz és útmutatást kértünk. Benedek Szabolcstól, Erdős Virágtól, Fenyvesi Orsolyától, Kabai Lóránttól, Kőrösi Zoltántól, Sirokai Mátyástól, Sopotnik Zoltántól, Turányi Tamástól kérdeztük ugyanazt:

Melyik könyvet várják idén leginkább, és melyik program lesz az, amit semmiképpen nem szeretnének kihagyni?

Benedek Szabolcs
Benedek Szabolcs

Benedek Szabolcs: Könyvhéten mindig rengeteg a könyv, ami egyrészt örömteli, másrészt viszont hirtelenjében nem is tudok hova kapni, képtelen vagyok eldönteni, melyikeket szeressem először közülük.
A fiatalokra nagyon kíváncsi vagyok, pl. Bartók Imrére és Potozky Lászlóra. A klasszikusok közül pedig Máraitól az Egy polgár vallomásai eddig kiadatlan III. kötetét (Hallgatni akartam) nagyon várom.

A könyvek éjszakáját nem hagyom ki, sőt immáron könyvek éjszakáit, úgy látom a programból, több is lesz belőle.

Benedek Szabolcs Vér-trilógiájának harmadik kötete, A vértanú idén jelent meg a Libri Kiadónál. Az első két kötetről már mi is írtunk. A Könyvhéten is ott lesz, időpontot nem tudunk, de azt mondta „ki fogok menni nézelődni”. Szemfülesek tehát becserkészhetik és váratlanul lecsaphatnak rá.

Erdős Virág: Tóth Krisztina új kötetét, az Akváriumot várom.

A Margó fesztivál több programján is ott leszek.

Erdős Virágot könyvbemutatóján érhetitek tetten a Gödörben június 6-án, 17 órakor, és dedikál majd a Vörösmarty téren is, június 8-án, 18 órától.

Fenyvesi Orsolya
Fenyvesi Orsolya

Fenyvesi Orsolya: A legjobban Bartók Imre regényét, A patkány évét, Szőcs Petra Kétvízköz című első kötetét és Takács Zsuzsa új verseskötetét, a Tiltott nyelvet várom, és ezeket jó szívvel ajánlom másoknak is. Alig várom, hogy megkaparintsam továbbá a Szép versek 2013-at, ez az egyetlen könyv(sorozat), amibe bele merek írni, igaz, csak ceruzával, rendszerint kommentárokat fűzök a versekhez önmagam szórakoztatására.

Mivel az én első verseskötetem is megjelenik Könyvhétre, egyelőre örülök, ha el tudok jutni egyáltalán a saját programjaimra, azon kívül bízom benne, hogy lődöröghetek pár órát a forgatagban, minden további programon való részvételem a sors ajándékának fog hatni.

Fenyvesi Orsolya első verseskötete a Tükrök állatai az idei Könyvhétre jelenik meg a JAK gondozásában. (Cikk a bemutató estről a prae.hu-n.)
A költőnővel Veszprémben és Balatonfüreden június 6-án, Budapesten június 7-én, a JAK-standon 13 órától, június 8-án pedig  Debrecenben találkozhattok az ünnepi Könyvhét rendezvényein.

Kabai Lóránt
Kabai Lóránt

Kabai Lóránt: A könyvheti kínálatból leginkább Fenyvesi Orsolya verseskötetét (Tükrök állatai, JAK–Prae.hu) várom, illetve három regényt: Brenzovics Mariannáét (Darabolás, Kalligram) Tallér Edináét (Lehetek én is, Kalligram) és Bartók Imréét (A patkány éve, Libri). Izgalmasnak tűnik föl Sopotnik Zoltán meseregénye (Fahéjas kert, Kolibri), Térey János új könyve (Moll, Libri), Korpa Tamás első kötete (Egy híd térfogatáról, FISZ) — és nyilván van jó pár könyv és/vagy szerző, akiket sajnos most kifelejtettem, vagy esetleg még nem is tudom, hogy megjelenik… De majd a böngészés során!

Hasonlóképp kissé tájékozatlan vagyok a könyvheti rendezvényeket illetően is, de a Szép versek-dedikálást és -felolvasást a világért ki nem hagynám, valamint ha lesz idén is Könyvek éjszakája, alighanem ott leszek.

Kabai Lóránt író, költő, kritikus, vizuális művész a mellékelt fotó alapján (is) felismerhető az Ünnepi Könyvhéten, ha tehát nálatok van például a klór című kötete, bátran dedikáltassátok vele.

Kőrösi Zoltán: Várom Borbély Szilárd Nincstelenek című könyvét.

Csütörtökön megyek Székesfehérvárra, hétfőn Sárbogárdra, azt a két találkozót várom.

Kőrösi Zoltán a Kalligram pavilonjánál dedikál a Vörösmarty téren, június 8-án, 14 órakor.

Sirokai Mátyás, a beat tanúja
Sirokai Mátyás, a beat tanúja

Sirokai Mátyás: Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén  – Nemcsak a könyvhéten, az egész évben ezt a könyvet várom a legjobban. A jövőkutatás egyik alapműve, aminek olvasása után jó esély van rá, hogy Arthur C. Clarke A jövő körvonalai című művére úgy fogunk visszaemlékezni, mint nagyapánk meséire. A mesékre, amiket még azelőttről hordunk magunkban, hogy tudatunk a mesterséges intelligenciával fuzionált volna.
Bartók Imre: A patkány éve – Aki még nem olvasta a szerző Fém című könyvét, sürgősen pótolja be. Bartók Imre regényeiben a legnagyobb természetességgel keveredik filozófia és erőszak, science-fiction és líraiság, emberi és növényi létezés. A patkány éve jó eséllyel mérföldkő lesz a magyar irodalomban, és arra a kőre ezt fogják vésni: Üdvözöljük az apokalipszisben, jó szórakozást!
Szép versek 2013 – A könyv, amit azok is megvesznek, akik egyébként nem olvasnak verseket. A nagy múltú sorozatnál mindig izgalmas, amikor új szerkesztő veszi kezébe a rostát, és ez idén is épp így van. (Szegő János váltotta idén Péczely Dórát – a szerk.) Egy ilyen antológia tétje tulajdonképpen az, hogy elhangzik-e valaha a következő két mondat: „Emlékszel még, melyik könyv volt nálam, amikor először találkoztunk?” „Persze, a Szép versek, abból olvastad fel nekem azt a gyönyörű verset.” A költészet egyre menőbb, érdemes felvenni a fonalat, kéznél tartani a versesköteteket.

Az előrejelzések szerint a kisfiam épp a könyvhét ideje alatt fog megszületni. Zártkörű esemény, életre szóló kaland, felejthetetlen program. Biztosan ott leszek.

Sirokai Mátyás A beat tanúi című verseskötete idén jelent meg a Libri Kiadó gondozásában. Az Ünnepi Könyvhéten több helyszínen is találkozhattok vele: Június 2., 19.00, Katona József színház – Könyvhét a színházban, a Libri Kiadó könyvheti nagyrendezvényén.
Június 6. 22.00 Akvárium – Belle belle + Závada, Simon, Pion, Sirokai esten.
Június 8. 17.00-18.00 dedikálás a Libri kiadó standjánál.

Sopotnik Zoltán
Sopotnik Zoltán

Sopotnik Zoltán: Amit ajánlok az Bicskei Gabriella: Puha kert, Fenyvesi Orsolya: Tükrök állatai, és Farkas Arnold Levente: Másik Júdás, mind a három a JAK-füzetek új impozáns darabja. Elolvasni kötelező!

Amit várok, amire kíváncsi vagyok még: Ágh István: Összegyűjtött versek I–II. (Nap); Finy Petra: Folyékony tekintet (Libri); Takács Zsuzsa: Tiltott nyelv (Magvető); Térey János: Moll (Libri); Bartók Imre: A patkány éve (Libri); Borbély Szilárd: Nincstelenek (Kalligram, Pozsony); Ferdinandy György: Mélyebbre (Magyar Napló); Temesi Ferenc: Apám (L’Harmattan); Végel László: Neoplanta – avagy az Ígéret Földje (Noran Libro); Boldizsár Ildikó: Mesekalauz úton lévőknek (Magvető); Csukás István: Berosált a rezesbanda (Könyvmolyképző); Haklik Norbert: Egy Duna-regény anatómiája; Tóth Erzsébet: Hidegbéke (Nap)

Sopotnik Zoltán mesekönyve a Fahéjas kert a Könyvhétre jelenik meg a Kolibri Kiadónál. A könyvnek van Facebook oldala és saját weblapja is, ahol a mese folytatódik.
A szerzőt elcsíphetitek a Kolibri pavilonnál június 8-án, ahol 11 és 12 óra között dedikál.

Turányi Tamás
Turányi Tamás

Turányi Tamás: A hazai szerzők közül főleg a „lánctalpas” íróké ez a nyaram, Tolnai Ottó és Krasznahorkai László is itt vannak, inkább megveszem az új köteteiket, elbújni nem tudok előlük. Kicsit szorongok Háy János Mélygarázsától, már a borító is félelmetes/zseniális – mi van, ha sikerült neki elmondani benne, amit sejtek erről a mai korról, jobb bele se gondolni, de nem hagyom ki. Nagyon örülök még Tallér Edina második kötetének, a Húsevő amolyan „magától értetődő meglepetés” volt, és Sopotnik Zoltán meséit is megnézem közelebbről. És, bár nem vagyok túl naprakész, de kíváncsi vagyok, lesz-e idén olyan áttörés, mint Áfra János Glaukómája, vagy Szvoren Edina méregerős novellái.
A kortárs világirodalomból nem biztos, hogy nagyon újdonságok, de Alessandro Baricco és Javier Marias kötetei felett biztos megnézem, mennyi pénzem maradt, és valószínűleg Jonthan Frazent ishosszabb időre kézbe veszem.
A programok…inkább véletlenszerűen szoktam odakeveredni eseményekre, de ha Oravecz Imre szerepel valahol, megnézem-meghallgatom.
És végül a szívügy: Málik Roland poszthumusz prózkötete, A fehér út. Erről az oldaláról nem ismerhettük – ez az életmű a legjobb pillanatában szakadt félbe, kiheverhetetlen veszteség.

Turányi Tamást tehát Oravecz-rendezvényen biztosan megtaláljátok, vagy belebotolhattok az Ünnepi Könyvhét forgatagában. Addig is ajánljuk figyelmetekbe a blogját.

Kattintós:

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.