Scott Turow: Ártatlanságra ítélve (részlet)

A jogi krimi megteremtőjének Ártatlanságra ítélve című  könyve március 7-én jelenik meg az Agave Könyvek gondozásában.

Scott Turrow Ártatlanságra ítélveRusty Sabich helyettes főügyész egy közép-nyugati nagyvárosban. Amikor kolléganője, Carolyn Polhemus brutális gyilkosság áldozatává válik, főnökük, aki éppen ádáz kampányt folytat az újraválasztásáért, Rustyt bízza meg a nyomozás lefolytatásával. Sürgősen meg kell oldania az ügyet, ha lehet, még a választások előtt. Még mielőtt kiderülne, hogy viszonya volt az áldozattal. Az események azonban csakhamar nem várt fordulatot vesznek, amikor Rusty élete legszörnyűbb rémálmába csöppenve a vádlottak padján találja magát. Az amerikai igazságszolgáltatás útvesztőjében kibontakozó, lebilincselően feszült tárgyalótermi dráma lerántja a leplet az ambícióról, a megszállottságról, a képmutatásról, valamint az ember eredendő gyengeségeiről és legsötétebb titkairól. És mindvégig ott lebeg a kérdés: ki ölte meg Carolyn Polhemust?

Az 1949-es születésű Scott Turow az 1970-es évek végétől ügyészként szerzett hírnevet, 1986 óta pedig Illinois egyik legelismertebb védőügyvédjeként dolgozik. Írt könyvet a halálbüntetésről (Ultimate Punishment), és tagja volt annak az Illinois állami bizottságnak, amely a halálbüntetési rendszer reformját készítette elő.

Bűnügyi regényei állandó témája bűncselekmények elkövetőinek megtalálása és bűnügyek megoldása ügyvédek, ügyészek, bírók és egyéb nyomozó szervek szemszögéből. Első regénye Ártatlanságra ítélve címmel jelent meg 1987-ben, amiből Alan J. Pakula (Az elnök emberei, A pelikán ügyirat, Sophie választása) három évvel később nagy sikerű, Edgar-díjra is jelölt filmet rendezett Harrison Ford és Raúl Juliá főszereplésével. A regény helyszínéül szolgáló – egyébként fiktív – Kindle megye maradt Turow későbbi történeteinek is az otthona, egyetlen kivétellel az összes könyve itt játszódik, köztük természetesen a 2010-ben megjelent Ártatlanság is, amely a mára már klasszikus státusba emelkedett Ártatlanságra ítélve folytatása.

Turow írói karrierje kezdete óta pro bono látja el vádlottak és elítéltek képviseletét, köztük Alejandro Hernandezét, aki 11 évet töltött ártatlanul a halálsoron, és a szerző kitartó munkájának köszönhetően szabadult 2006-ban. A mai napig aktívan dolgozik ügyvédként, és elkötelezetten képviseli a szerzők jogait. 2010-ben ismét megválasztották az Authors Guild, a legerősebb amerikai szerzői jogvédő- és képviselő szervezet elnökének. Regényeit több mint huszonöt nyelvre fordították le, a szakírók és az olvasók egyaránt őt tekintik a jogi krimi megteremtőjének.

Jelenleg Chicago külvárosában él, és három felnőtt gyerek édesapja.

Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Fordító: Huszár András
Műfaj: krimi
ISBN: 978 615 5272 10 3
512 oldal
Megjelenés: 2013. 03. 07.

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.