Konyhanyelv: a szalagos farsangi fánk

Ha esetleg nem tudtátok, gyorsan elfecsegem nektek, hogy idén az a rendhagyó helyzet állt elő, hogy összeért a farsang a nagyböjttel. Bizonyos források a farsangot Zsuzsanna napjára, azaz február 19-re datálják, idén azonban már február 17-én kezdetét vette a böjt.

“A farsang a vízkereszttől (január 6) – hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az ,,erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén ,,a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is.” (forrás)

“A szokások és hiedelmek zömének szempontjából azonban többnyire farsang-vasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd alkotja a farsangot. Néhol, különösen K-en és É-on a határa kitolólik. A hamvazószerdát követő napon az egynapos böjt után a böjtöt felfüggesztik, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ennek a napnak zabáló-, torkos- vagy tobzódócsütörtök a neve. A farsang bajor-osztrák jövevényszó: a „vaschang”-ból származik. Első írásos jelentkezését 1283-ból bajor-osztrák adatokból ismerjük.” (Magyar Néprajzi Lexikon)

Hogy a pápa lemondásának van-e bármi köze a dologhoz, nem tudom, mindenesetre nincs itthon a gazda, cincognak az egerek alapon – persze azért ne bélyegezzetek pogánynak – ideklimpérozok nektek egy igazán pazar és habkönnyű farsangi fánk receptet.

Habkönnyű szalagos farsangi fánk Cippó módra

Hozzávalók:

– 1 tojás
– 2 tojás sárgája (ezt érdemes szem előtt tartani, a tojásfehérje keményíti a tésztát; ha igazán könnyű fánkot akarunk, legyünk nagyvonalúak a tojással)
– 3 kanál cukor (fruktóz/nyírfacukor/méz, ami)
– 1 csipet só (hogy az ízét szaporítsa)
– kb. 6 dl tej (lehet kicsit kevesebb, érzésre)
– 60 dkg liszt
– 4 dkg élesztő
– 1 evőkanál olaj

Szalagos farsangi fánk

1. A tej felébe belehajítod a cukrot, sót, esszekevered, meglangyosítod, majd felfuttatod benne az élesztőt. Ügyelj rá, hogy a tej semmiképp ne legyen meleg, különben az élesztő megdeglik.

2. A lisztben megágyazol, fészket csinálsz a tojásnak, a t. sárgájának. Nagyméretű fakanállal (a hangsúly a nagyméretűn van, én a lekvárkeverőt használtam) lassan adagolva beledolgozod az élesztőt, a maradék tejet, majd amikor már a tészta nagyjából összeállt, belelottyintod az olajat. Ez az egész olajügy azért van, hogy a tészta végül szép hólyagos legyen és pompásan elváljon a keverőtáltól.

3. Figyelem, most jön a fitnesz: 20-25 percen át kevered, dagasztod a fakanállal – kézzel nem érdemes belemászni, tésztás lesz még az ég is.
Azt tartják a népek, addig kell dagonyázni, amíg nem csepeg az eresz. Ahogy a Bíró Ica mondaná, bírjuk még, ám jó hír, hogy amint gyöngyözni kezd a homlokod, lényegében a finisben vagy. Azért, hogy valami támpontot is adjak, egy nagyjából nokedlitészta sűrűségű, fényes, hólyagos, durrogó masszát kell kapnod, amelynek élvezeti értéke vetekszik egy négyzetméter buborékfóliáéval.

4. Lazítás gyanánt letakarod és keleszted egy félórát.

5. Alaposan lisztezd meg a deszkát (mondom alaposan), a tésztát nyújtsd ki nagyjából másfél-két centi vastagságúra. Egy pohárral szaggas kis kerek pogácsákat, majd ismét letakarva – hogy ki ne száradjon a teteje – hagyd kelni újabb félórát.

6. A hüvelykujjaddal nyomj minden tésztapogácsa a közepébe egy kis fészket, majd óvatosan ereszd bele a forró olajba. Vigyázz, mert hamar sül, nagyjából egy-egy perc bőven elég egyik, illetve másik oldalának. Ha sütés közben lefeded, szép fehér szalag rajzolódik a fánkocskák tömzsi kis derekára.

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.