Határidős sorstragédia – Margin Call

margin-call (forrás: http://filmkalauz.hu/cikk/302 )

Sokféle film van. Hogy most csak a pozitív oldalt említsem; vannak jó filmek, vannak nagyon jó filmek, vannak zseniális filmek … és van a görög sorstragédia.

A 21. század sorstragédiáját persze nem Szophoklész írja, hanem J.C. Chandor, és nem Dionüszosz ünnepén mutatják be, hanem a multiplexekben.  A többi szabály gyakorlatilag nem változik. Drámai szituáció, dialógusok, maszkok, nőnek öltözött férfiak, és a végén a (még a hősök által sem feloldható) tragédia.

A drámairodalomban kevés a görög drámákhoz mérhető mű született, és nekem most természetesen más nem is ugrik be, mint William Shakespeare, aki másik úton indult el, de ettől függetlenül méltó vetélytársa tudott lenni a klasszikus görög színháznak. Azt hiszem, nekünk most úgy kell nézni a Margin Call című filmet, hogy egy kis időre zárójelbe tesszük az inkább a jó William hagyományait követő,  szemet gyönyörködtető látványmozit, vissza lépünk a görög amfiteátrumba, és bizony elő kell vennünk a tér-idő-cselekmény hármas egységét. A Margin Call –ban nincs látványelem, nincs speciális effekt. Nem is kell másra figyelnünk, csak a dialógusokra, azokra azonban nagyon.

Margin-Call-movie-image-Director-JC-Chandor-Zachary-Quinto (forrás: http://collider.com/margin-call-movie-images-sundance/63248/ )

A Margin Call mestermű. Minden perce, minden párbeszéde mérnöki pontossággal kiszámított. Én nem tudom, ki ez a J. C. Chandor, de az is lehet, hogy egy szabadidejében görög tragédiákat olvasó rakétamérnök, aki a NASA-nál dolgozik. (Egyébként nem. Eddig reklámfilmeket, meg dokumentum filmeket rendezett.)

A színészi gárda meg … Miért van az, hogy Kevin Spacey csak zseniális szerepeket vállal? (Új célom lett az életben. Látni akarom ezt a fickót színpadon.) De nem csak Spacey-ben, a többi színészben sem találok hibát. Azt hiszem, erre szokták elcsépelten azt írni, hogy parádés szereposztás és színészi játék. Édes istenem, el tudjuk azt képzelni, hogy még Demi Moore is nagyszerű ebben a filmben???

A történet? Egy mondatban talán ennyi: a gazdasági összeomlás első napja. Egyébként meg mit lehet mondani egy sorstragédiáról? Aki hibázik, annak fizetnie kell. Az isteneknél nincs pardon. És mindenki fizet, az a hétköznapi ember is, aki most úgy csinál, mintha az egészből egy szót sem értene, pedig szimplán csak kényelmesen képmutató. Nagyon is jól tudja, hogy ahogyan él, azt nem engedheti meg magának. Nagyon is jól tudjuk, hogy nem futja erre az életre, de hagyjuk, hogy elhitessék velünk, hogy a jobb élet, az értékesebb élet szinonimája. Hányszor kell ebbe belebukni még …

De valakinek mégis el kell vinnie a balhét, erkölcsileg mindenképpen. Kicsit nehéz megmagyaráznom, de a Kevin Spacey által játszott Sam Rogers végig Szókratészre emlékeztetett. Valahol azt olvastam róla, mármint Szókratészről, hogy még az éhség sem alacsonyította hízelgővé. Rogers végül elviszi a balhét, igaz, csak a morális részét, mert ilyen ez a mi kis századuk, hogy az erkölcsi veszteségbe nem kell beledögleni. Pontosabban nem kell rögtön beledögleni. Rogers a mi drámai hősünk, aki kiissza a poharat, de nem hal meg. Mi meg vagyunk a kardal. Mi, képmutató, hétköznapi emberek.

Most mit mondjak? Kötelező olvasmány.

A Margin Call itthon Krízispont címmel ment a mozikban. (Nem túl szerencsés cím, még akkor sem, ha az eredeti tőzsdei kifejezés magyarítása sem feltétlenül lett volna telitalálat.)

Margin Call, 2011 (www.port.hu)

Határidős sorstragédia – Margin Call” bejegyzéshez ozzászólás

  1. 😀 😀 Ebben nem értünk egyet attól tartok, de ez nem baj, mert megszoktam, hogy filmrajongásaim tárgyai előtt néha még a közeli barátaim is értetlenül állnak.

   Kedvelés

   1. Szerintem sem baj (hogy nem értünk egyet), nekem is van egy-két filmem, amiket még magam számára is érthetetlenül imádok, ezek egyike egy langyibangyi krimi, nem tudom, mi a címe, de a The Son of Man c. Magritte kép fontos szerepet játszik benne 🙂

    Kedvelés

    1. Ó, az a Thomas Crown ügy. A remake-et szeretem, az eredetit nem láttam sajna. Szerintem az egy jó film, pedig a fickót nem nagyon bírom. 😀

     Kedvelés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.