Mit lehet kihozni egy könyvből? Avagy: book-art felső fokon – Guy Laramée

Alapvetően szeretem, ha egy érdekes képpel találkozom, találok mellette valamilyen forrást, habár ez a mai netikettben eléggé hanyagolódik. Sok olyan klassz képet használnak kattintós-oldalak és facebook-rajongói oldalak, amikről nem derül ki semmi (olykor még vízjelet is aggatnak rá jogtalanul), pedig a nyilvánosságot remek lenne arra használni, hogy minél többet megtudhassunk egy-egy művészről. Mert elég sok érdekes vagy megdöbbentő kép, bizony, egy kortárs művész alkotása – akiről persze sosem hallunk.

Mára a book-art irányzatának egyik nagymesterét, Guy Laramée képzőművész munkáit hoztam el nektek. Nem kizárt, hogy illusztrációként már találkoztatok az alkotásaival. Nézzünk bele!

A fenti képen egy vaskos könyv keresztmetszetét látjuk, benne tájképpel. A montreáli művész gyakran farag természeti képződményeket, hegyeket, sőt vizet is a lapokból.

Alkotásain épületek is megjelennek, elsősorban a keleti filozófia megidézésére. Egyik fő ihletője Guan Yin bodhiszattva „aki figyel az emberiség szenvedésére”. Szép nőként szokták ábrázolni, és a buddhista tanok szerint ő minden embert megvéd a szenvedéstől, még azokat is, akik rosszak, de a jóság útjára kívánnak lépni.

Az alábbi videóban „személyesen” Guy Laramée beszél a munkáiról, és azt is megtudhatjuk, hogyan kell kiejteni a nevét:)

Kattintó:

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.