Bábszínházban a Semmi

A Budapest Bábszínház az idei évadban két mai ifjúsági művet visz színre: már elindultak a próbái a dán írónő, Janne Teller Semmi című regényéből készülő előadásnak Hoffer Károly rendezésében, a következő produkció pedig Daniel Danis Kivi című alkotásából készül, a művet Gáspár Ildikó állítja színpadra.

A színház olyan ifjúsági előadásokkal bővíti repertoárját, amelyek az ezt a korosztályt foglalkoztató, a felnőttek számára gyakran kényelmetlen kérdéseket járják körbe. Az első premier a dán botránykönyvből lett kötelező olvasmány január 8-i bemutatója lesz, amely Janne Teller művének első bábszínpadi feldolgozása. Megjelenésekor, 2000-ben Dániában betiltották, majd egy évvel később, a dán kulturális minisztérium Gyermekkönyv-díjának elnyerése után kötelező olvasmány lett (-erről is olvashatsz az írónővel készített interjúnkban). A történetnek számos színházi feldolgozása született.
A mű Magyarországon 2011-ben jelent meg a Scolar kiadó gondozásában. A Budapest Bábszínház produkciója magyarországi bemutató, és a világon az első olyan adaptáció, amely kifejezetten bábszínpadra készült.

Janne Teller regényében olyan kérdéseket vet fel, hogy milyen jövő vár ma egy gyerekre, mi is olyanok leszünk-e, mint a szüleink, mik azok az örök értékek, amelyek mentén élnünk kellene. Ennek a tragikus, olykor kegyetlen parabolának a megjelenítésére a báb különösen alkalmas, mert eltávolít, elidegenít, és rálátást enged a történetre. A produkcióban a zenének fontos szerepet szánnak, a Budapest Bábszínház színészei zenészként is részt vesznek az előadásban.

(forrás: MTI)

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.