Élet a halál után – A temetésem szervezem

Mindenki szeretne ott lenni a saját temetésén – és nem a koporsóban. Az elvonult mord vénember most meg is teszi, igaz, őt az motiválja, hogy a nagyszabású ceremónián múltja elfojtott titkát minél több emberrel megossza, megindokolja remeteségben töltött keserű évtizedeit, még életében.

Egyezséget kötnek – a remete (Duvall) és a gyászhuszár (Murray)

Közös vágy

A magyar cím tökéletesen lefedi a Get Low történetét: A temetésem szervezem. A mindenkiben ott búvó vágy, miszerint szeretne részt venni a saját búcsúztatóján, hogy lássa, kik jönnek el – és kik nem –, és mit mondanak, irányítja a film főhősét. Persze csupán látszólag, hiszen sorsa súlyos, nehéz titokkal terhelt, és a fekete komédiába illő ötletet (ott lenni a saját hantoláson) komor tragédia árnyalja. A temetésem szervezem – minden más híresztelés dacára – nem egy groteszk-sötét vígjáték, hanem egy olyas drámai mozi, aminek vannak vicces felhangjai.

Felix (Duvall) nem őrült, csak hajmeresztő ötlete támad

…és tényleg a temetését szervezi

A három éve készült mozi az operatőrként nevet szerzett Aaron Schneider debütáló nagyjátékfilm-rendezése (a filmet maga is vágta), amit – sajnos – azóta nem követett más alkotás, pedig a film hibái és hiányosságai ellenére ígéretes, remek direktori pályakezdés. A 2004-ben a William Faulkner-novellából forgatott Two Soldiers című kisfilmjével Oscarra érdemesített Schneider ezúttal az 1930-as évekbeli Tennessee állami városkába kalauzol. Pontosabban a kisváros melletti erdőségben megbújó tanyára, ahol – mint utóbb kiderül: önkéntes – száműzetésben él negyven éve a mogorva Felix Bush (Robert Duvall).

Nem azeri, amerikai – a balta a favágáshoz kell… (Duvall)

A szikár, szófukar öregember a helyiek „falurossza”, vele rémisztgetik egymást a gyerekek és a felnőttek, többen állítják, hogy hidegvérrel és puszta kézzel gyilkol, és valószínűleg az ördöggel cimborál. A kíváncsiskodó (és légpuskával elriasztott) kölykökön kívül mindenki el is kerüli, így aztán óriási a meglepetés és az izgalom (no meg a félsz), amikor az elvadult, magányos vénség szamár vontatta, rozoga batárján bedöcög a városba. Bizarr elképzeléssel kopogtat be a temetkezési vállalkozóhoz, Frank Quinnhez (Bill Murray): addig rendben volna, hogy elrendezné saját gyász-szertatásának dolgát, ám az idős férfi úgy szeretné, ha ő is jelen lenne, nem a koporsóban, hanem élő valójában. Szeretné, ha minél többen eljönnének a torra, és mindenki elmesélne róla egy történetet.

Kell a pénz kalácsra – mester és tanítvány (Bill Murray és Lucas Black)

A csőd szélén táncoló Frank kapva kap a lehetőségen, leginkább Felix szemmel láthatóan igen duzzadó bankókötegén, és mindenesét-társát, az ifjú Buddyt (Lucas Black) bízza meg a ceremónia megszervezésével és kivitelezésével. A részvételt serkentendő a vén remete azt is kitalálja, hogy öt dollárért bárki tombolát vehet, a vásárlók között pedig kisorsolják sokat érő erdei birtokát.

Elszántan védi az üzletét (Murray)

A végrehajtásba – persze – akadályok csúsznak, a tombolapénznek nyoma vész, Felix múltját és titkát ismerő prédikátornak, Charlie Jacksonnak (Bill Cobbs) nagyon nincs ínyére a szokatlan temetés, és az öregember fiatalkori történetét ismerő asszonynak, Mattie Darrow-nak (Sissy Spacek) sem tetszik a dolog. Az utolsó előtti pillanatban Felix is meghátrál, leginkább önmagától fél, attól, amit nem mondhatott el senkinek, de úgy vágyik elmondani mindenkinek.

Felix Bush (Duvall) – megnyírva és kiöltözve – a nagy bejelentésre készül

Kiváló színészek, kiváló fényképezés

A különös vezekléstörténet (és módszer) középpontjában egy hajdani nagyszerelem vétke és az általa okozott – ha nem is bűn, de – súlyos hiba áll. Pontosabban ennek meggyónása, egy elfecséreltnek tűnő élet igazolása. Ugyan A temetésem szervezem speciális korban és környezetben játszódik, de a feloldozás igénye időtől és kortól független, örök emberi óhaj. Felix sem akar úgy sírba szállni, hogy negyvenéves, maga választotta „börtönbüntetésének” okát ne adja, s mint számkivetett, a közösség bocsánatát-megértését ne nyerje el.

Kis lépcső, nagy találkozás (Duvall, Spacek)

A gyűjtő, a Simon Birch, a kisember és számos tévéfilm és sorozat fényképezője (többek között: Az ügynökség, Odaát) megtörtént események nyomán született forgatókönyvből dolgozott – aminek írói: Chris Provenzano (Mad Men – Reklámőrültek című tévészéria) és C. Gaby Mitchell (Véres gyémánt) –, nagyszerű vizuális képességeiről tesz bizonyságot. A temetésem szervezem csodálatosan és hangulatában imponáló magabiztossággal filmre vitt munka – az operatőr David Boyd volt –, és nagyszerű színészi alakításoknak lehetünk tanúi. A film első számú erőssége a brillírozó Duvall. Páratlanul hiteles játéka miatt lendül át a néző minden (forgatókönyvi) döccenőn, a nagy (leleplező) finálé túlcsorduló érzelmessége is elsősorban neki köszönhetően erőteljes és valóban megrázó. A játékban méltó társa Murray, Spacek és Cobbs, s a Légió és a Halálos iramban – Tokiói hajsza után jó látni Blacket olyan fajsúlyos – „tétes” – szerepben, mint amilyenben a Bőrnyakúakban kapott.

Ember faragnak az elvadult remetéből (Duvall, Black és Murray)

Mindezen a forgatókönyvi aránytalanságok, kidolgozatlan momentumok, kuszaságok (a temetkezési iroda kirablása) rontanak bár, de keveset. Összeszedettebb történetvezetéssel a film a kiváló darabok közé emelkedethetett volna, így emlékezetes színészi alakításokban és remek képekben gazdag darab lett, olyan, amely a tévés sugárzásokhoz túl jó, de a mozis élményhez nem minden ízében tökéletes. Az azonban bizonyos, hogy Schneider jó, ügyes kezű rendező, és nagyon biztatnánk, hogy folytassa bátran.

 

A temetésem szervezem – Get Low, színes, feliratos amerikai–német–lengyel dráma, 100 perc, 2009, rendező: Aaron Schneider, forgatókönyvíró: Chris Provenzano, C. Gaby Mitchell, operatőr: David Boyd, vágó: Aaron Schneider, zene: Jan A. P. Kaczmarek, producer: David Gundlach, Dean Zanuck, szereplők: Robert Duvall, Bill Murray, Sissy Spacek, Lucas Black, Bill Cobbs, Lori Beth Edgeman, Scott Cooper, magyarországi bemutató: 2012. október 18., forgalmazó: ADS Service Kft.

Filmítélet: 7/10

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.