Embereknek belépni tilos! – Hotel Transylvania

Animációs szörnykomédia minden korosztálynak. A Hotel Transylvania 91 percnyi, mindenestül szerethető, jó poénokkal megtűzdelt mese, amiből megtudjuk, hogy a jó öreg Drakula egy gyermekét féltő, gügyörésző apuka, Frankenstein, a zombik, rémkoppantók, a farkasemberek és egyéb félelmetes lények pedig semmire nem vágynak jobban, mint egy nyugodt helyre, ahol zavartalanul lazulhatnak, és ami fő: nincsenek ott emberek.

Ez a hely egy eldugott kastélyszálló, amit maga Drakula építtetett és tart fenn, 118 éve. Amikor egy tűzben elveszítette hőn szeretett feleségét, elhatározta, hogy gyermeküket, a kis Mavist megvédi a gonosz emberi világtól, de meg ám. Úgyhogy a gondosan elátkozott erdőn túl, a zombitemető mellett megálmodta a kastélyt, ahová ember fia be nem teheti (s önszántából nem is teszi) a lábát. De nemcsak magára gondolt, hanem ha már ilyen jól kigondolta, szólt a szörnyhaveroknak, hogy jöjjenek bátran, mert itt aztán békésen lehet lazítani.

A Hotel Transyvaniába aztán csődül is a démonvilág apraja-nagyja. Ide jönnek szabadságra például a szekérderéknyi gyereket nevelő vérfarkasék, Frankenstein és menyasszonya, csontvázcsalád, és minden, valaha megálmodott rémség. Szolgálatkész zombihadsereg áll rendelkezésükre, a konyhában Quasimodo tüsténkedik, az egyszerű takarítónők, azaz a seprűn röpködő boszorkányok már csak hab a tortán.

Igen ám, de Drakula lánya is felnő egyszer, és ezt egy féltő apának – akármilyen legendák élnek róla a tudatlan emberek fejében – bizony nem könnyű elfogadni. Mavis, ahogy minden kamasz, arra vágyik legjobban, amit tiltanak neki. Számára a vágyak netovábbja megismerni az emberi világot.

Drakula mindent – de tényleg mindent – megtesz azért, hogy a lánya csalódjon az emberekben, amíg a születésnapi előkészületek közepette be nem szédül a szörnyszálló forgóajtaján egy hús-vér couchsurfing-bajnok hátizsákostul, okostelefonostul.

Innentől aztán Drakulának legfőbb gondja, hogy kipenderítse a betolakodót, persze úgy, hogy közben ki ne derüljön, hogy ember került a hotelbe. Hamarosan azonban szembe kell néznie élete nagy félelmével: a lánya szerelmes lesz. Naná, hogy ebbe a jöttment srácba. Nehéz az apák élete, na.

A mese persze nem lenne mese, ha nem fordulna jóra a vége, és nem lenne mai mese, ha Drakula nem rappelne a végén.

Külön említést érdemelnek az utalások, például, hogy a főszakács – Quasimodo, persze hogy francia – kis patkányával a L’ecsó (Ratatouille) szakácsának tiszteleg, a film csúcspontjánál pedig egy Twilight filmbe belepillantva Drakula megállapítja, hogy nem véletlenül ilyen rossz a hírük az emberek körében. Úgy sejtem, számos hasonló elrejtett poént megtalálnék még újranézés közben, amire látok némi esélyt később dvd-n.

Rendező: Genndy Tartakovsky
IMDb

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.