JÖN: John le Carré: Egy tökéletes kém

John le Carré a kémregények királya. Hírnevét A kém, aki bejött a hidegről című regényével alapozta meg, A Suszter, szabó, baka, kém (korábban Árulás címen is megjelent) című könyvéből készült film pedig tarolt a mozikban. Az Agave kiadónál jövő csütörtökön (szeptember 27-én) jelenik meg az Egy tökéletes kém, melyről Philip Roth azt állította, hogy „a második világháború óta született legjobb angol regény.”

Rövid tartalom:

Magnus Pym, a középszintű diplomata és a brit hírszerzés embere eltűnt bécsi lakásából. Többen azt sejtik, hogy átállt a szovjetek oldalára, így hamarosan kíméletlen hajtóvadászat indul nemcsak a feltételezett áruló, hanem a köddé vált férj, az odaadó apa és a titkos ügynök ellen. Hamarosan kiderül, hogy Pym élete csupa titkokból áll, amelyekről még a hozzá legközelebb állók is csak részleteket véltek sejteni: felesége, Mary, munkatársa, Jack Brotherhood és tartótisztje, Pavel őrnagy.

Miközben három földrész titkosszolgálatai keresik őt, Pym egy tengerparti szállodában veti papírra élete történetét, amelyet két alak dominált. Egyfelől apja, a zseniális és elkötelezett svindler, a másik pedig egy rejtélyes figura, akivel Svájcban hozta össze a sors – vagy a (bal-, talán a jó) szerencse.

A John le Carré mesterművének tartott regényt, életművének talán legfontosabb darabját méltán tartják nemcsak a kémregények legkiválóbbjának, hanem a kortárs angol próza egyik meghatározó darabjának is.

John le Carré

John le Carré 1931. október 19-én született az Egyesült Királyság Pool nevű városkájában.

Az 1950-es és 1960-as években az MI5-nak és MI6-nek dolgozott, ezért a regényeit álnéven kellett írnia. A kém, aki bejött a hidegről című regényét 1963-ban adták ki és azonnal nemzetközi siker lett. Máig ez a legelismertebb, leghíresebb műve.

A Karla-trilógiával a hidegháború krónikásává vált. A kommunizmus bukása után regényei témája megváltozott: történetei helyszínéül többek között szovjet utódállamokat, Közép-Amerikát, illetve az utóbbi időben Afrikát választotta.

Számos regénnyel érdemelte ki, hogy a huszadik századi kémirodalom egyik legnagyobb írójának tekintsék. 2008-ban a Times a huszonkettedik helyre rangsorolta Az 50 legnagyobb brit író 1945 óta című listáján. (forrás: wikipédia)

Könyvadatok:

John le Carré: A tökéletes kém
Eredeti cím: A Perfect Spy
Fordító: Falvay Dóra
656 oldal; borítóár: 3.680 Ft
Agave Könyvek, 2012

Hírdetés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.