Angol-Na! 1. lecke – A szerelemről és más démonokról

Manapság meglehetősen nagy igény mutatkozik arra, hogy ne csak saját anyanyelvünkön legyünk képesek kommunikálni, hanem idegen nyelven is, leginkább természetesen angolul. Sokan időt és pénzt nem sajnálva próbálják meg elsajátítani modern korunk lingua francáját, pedig az a nagy büdös helyzet, hogy angolul nem kell tanulni. Angolul már mindenki tud, és ezt az elkövetkező néhány hétben  be is fogjuk bizonyítani.

A nyelvtanulásnak sokféle megközelítése létezik, úgyis mint nyelvtancentrikus, témaorientált avagy kommunikációközpontú. Blablabla. A való élet ennél egyszerűbb és bonyolultabb. A való életben élünk, és ez a lényeg.

Nyelvtanulási szempontból az egyik legfontosabb, egyben leginspiratívabb élethelyzet a szerelem. Ma a szerelemmel LOVE kapcsolatos 7 legfontosabb angol mondatra hívjuk fel a figyelmet. 7 mondat, amit már eddig is tudtál, de most azt is megmondjuk, mikor használd őket.

A szerelem, és a vágyakozás mindig azzal kezdődik, amit nap mint nap látunk. (Ezt már Hannibal Lecter is megmondta.) És ha már látjuk, ismerkedjünk is meg vele. Mutatkozzunk szépen be.

1. My name is Luka. I live on the second floor. (Lukának hívnak. A másodikon lakom.)

(Vigyázz! Ha téged nem Lukának hívnak, cseréld ki a nevet.  Ha nem a másodikon laksz, mondd azt, a second helyett, hogy FIRST vagy … na jó. Nem mindegy hányadikon laksz? Úgyis megkeres a Facebookon.)

Attól itt és most óva inteném a törtető diákokat, hogy a dalban hallható összes mondatot felhasználják ismerkedési célra.  Csak szólok,  nem  mindenki gerjed a családon belüli erőszak elől menekülő nőkre/férfiakra.

Ha kiválasztottunk nem kapcsol, és csak  egyértelmű utalásokat képes dekódolni, merítsünk a Rolling Stones-tól.

2. I can’t get no satisfaction. (Semmi sem elégít ki.)

Ha ebből sem ért a drága, hagyjunk fel a próbálkozással. Ha azonban sikerrel jártunk, duruzsoljuk kedvesen a fülébe Nina Simone refrénjét.

3. I’m feelin’ good. (Jól vagyok.)

Nehéz szívvel, de könnyű vihogás közepette mutatom be a következő, nyilvánvalóan kihagyhatatlan mondatot. Gyorsan szeretném megjegyezni, fejhangon akkor se énekeljük, ha komolyan így érzünk, és fiatal korunkban bele voltunk zúgva Whitney Hustonba és/vagy Kevin Costnerbe. Ellenben próbáljuk megállni röhögés nélkül. Ez fontos.

4. I will always love you.  (Örökké szeretni foglak.)

 Mindenkitől elnézést kell kérjek, de ezt a videót akkor sem lennék képes beilleszteni ide, ha az életem múlna rajta.

Az ember megalkuvó. Ez is fontos lecke.

Persze a világ már csak olyan, hogy semmi sem állandó benne. Hol ezért, hol azért, de a szerelemnek egyszer csak vége szakad.  Most nézzünk meg néhány fontos mondatot a leáldozó szakaszhoz.

5. I still haven’t found what I’m looking for.  (Még mindig nem találtam meg, amit keresek.) (Ez egy igazi pasis mondat. Ő minden követ megmozgatott az ügy érdekében, de ez van, mégsem találta meg, amit keresett.)

Lányoknak inkább ajánlható mondat  az:

6. I never really loved you anyway. (Úgysem szerettelek igazából soha. Szép. Good move, mondaná az angol.)

Aztán ne feledkezzünk meg erről a kellemesen unisex mondatról:

7. I need a little time to think this over.  (Szükségem van egy kis időre, hogy átgondoljam a dolgot.) (Ó, vegyük észre milyen gyengéd, milyen empatikus (nők) avagy milyen beszari (férfiak) lezárása ez a kapcsolatnak.)

Ha kellően kitartóak voltunk, és a hét minden napján megtanultunk egy angol mondatot, már lefedtük az emberi kommunikáció mintegy felét.  Jutalmul plusz egy örökérvényű Robert Smith torkából csak  haladóknak, akik tudják, jövő héten minden kezdődik előlről.

+1  Friday I’m in love. (Pénteken szerelmes vagyok.)

No, akkor tessék mindent rendesen megtanulni, mert jövő héten megyünk tovább. Jön az Irodalom visszavág – avagy az igenevek és tettestársaik.

Angol-Na! 1. lecke – A szerelemről és más démonokról” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Rendben. Tessék úton, útfélen gyakorolni. 🙂
   A jövő heti létfilozófiai kurzus azért kicsit nehezebb lesz, de majd Vilijem testére koncentrálunk. .

   Kedvelés

    1. Hehe. Isten ments! A szerelem csak kedvcsináló trükk. Az agytörzsi reakció ugyanis mindig nagyobb motivációt hoz magával, mint a kizárólagosan agykérgi. 😉

     Kedvelés

   1. Kriszta bejegyzését olvastam a fészbúkon Záporról…vagyis nem is láttam volna, csak az évforduló kapcsán meglátogattam Z.Gy. oldalát, ma az ő verseit és leveleit olvasgatom….

    Kedvelés

Tedd hozzá a magadét! Csak az első kommentnél van moderáció, azután szabad a pálya:

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.